دریافت شناسه اختصاصی کالا و خدمات:
تمامی واردکنندگان و تولیدکنندگان کالا، قبل از اینکه محصولات تحت مالکیت خود را در بازار های ایران به فروش برسانند، باید صورتحساب الکترونیکی این محصولات را در سامانه ای به نام مودیان، آپلود کنند. در صورتحساب الکترونیکی، اطلاعات گوناگونی باید ثبت گردد اما یکی از مهم ترینِ آنها، شناسه کالا و خدمات اختصاصی می باشد. در این مقاله قصد داریم تا شناسه کالای اختصاصی/ شناسه خدمات اختصاصی را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما هم می خواهید تا با اهمیت دریافت شناسه کالا و خدمات و نحوه اخذ آن، بیشتر آشنا شوید، تا پایان با ما همراه باشید.
شناسه کالای اختصاصی چیست؟
شناسه کالای اختصاصی، یک کد و یا یک بارکد 13 رقمی یکتا می باشد که حاوی اطلاعات جامعی در مورد یک محصول است. از طریق این بارکد یکتا، شما می توانید به اطلاعاتی از قبیلِ نام محصول، نام شرکت تولید کننده، نام مدیر شرکت تولید کننده و... دسترسی داشته باشید. به همین دلیل، شناسه کالای اختصاصی را می توان شناسنامه یک محصول دانست.
شناسه کالای اختصاصی کاربرد های متعددی دارد اما یکی از مهم ترین کاربرد های آن، تشخیص قاچاق بودن و یا قاچاق نبودنِ یک کالا می باشد. به عبارت دیگر، تمامی کالا هایی که با مجوز به کشور وارد و یا با مجوز در کشور تولید می شوند، دارای شناسه کالا هستند.
نکته ای دیگر اینکه، شناسه کالای اختصاصی را سازمان صنعت، معدن و تجارت به افراد واردکننده و تولیدکننده ارائه می دهد. این افراد باید برای دریافت شناسه فوق به سامانه جامع تجارت ایران مراجعه کنند و سپس این شناسه را در صورتحساب الکترونیکی ثبت نمایند. صورتحساب الکترونیکی نیز باید در نهایت در سامانه مودیان بارگذاری شود.
نکته آخر اینکه، اخذ شناسه کالای اختصاصی یک فرآیند پیچیده نیست اما مراحل آن باید با دقت بالایی انجام گردد. به همین دلیل، در بخش های بعدی این مقاله، مراحل اخذ شناسه کالا اختصاصی را به صورت گام به گام بررسی خواهیم کرد.
تفاوت شناسه کالای اختصاصی با شناسه کالای عمومی؟
کالاهایی که در سامانه جامع تجارت ایران ثبت می شوند، یک کد 13 رقمی یکتا را دریافت می کنند که شناسه کالای اختصاصی نامیده می شود. در مقابل، برخی از کالاها تاکنون در سامانه جامع تجارت ایران ثبت نشده اند و فرآیند دریافت شناسه کالا اختصاصی برای آنها ممکن است زمان بر باشد. به اینگونه کالا ها می توان تا زمان دریافت شناسه اختصاصی، شناسه عمومی موقت را اختصاص داد.
نکته ای دیگر اینکه، مراحل دریافت شناسه کالای اختصاصی و عمومی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند اما شخص دریافت کننده هر کدام از آنها متفاوت می باشد. شناسه کالا اختصاصی باید توسط تولیدکننده و یا واردکننده یک محصول اخذ شود اما شناسه کالا عمومی از طریق مدیر یک صنف یا تشکل قابل دریافت است. به عنوان مثال، اگر شما قصد دارید تا شناسه عمومی را برای لپ تاپ های وارداتی خود دریافت کنید، باید از مدیر صنف مربوطه بخواهید تا این مهم را برای شما انجام دهد.
نحوه دریافت شناسه کالای اختصاصی
همانگونه که در پاراگراف های قبل نیز بیان کردیم، تمامی تولیدکنندگان و واردکنندگانی که باید صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال کنند، ملزم به دریافت شناسه کالای اختصاصی می باشند. این شناسه از طریق سامانه جامع تجارت ایران قابل دریافت است. هنگامی که یک فرد برای کالای خود، شناسه دریافت می کند و این شناسه را در صورتحساب الکترونیکی ثبت می نماید، سازمان امور مالیاتی برای کالای تولیدی و یا وارداتی فرد فوق، مالیاتی را تعیین می کند و بدین ترتیب، فروش کالای وی در کشور مجاز خواهد شد.
در بخش بعدی این مقاله، راهنمای دریافت شناسه کالای اختصاصی را به صورت جامع به شما ارائه خواهیم داد.
راهنمای دریافت شناسه کالای اختصاصی
به منظور دریافت شناسه کالای اختصاصی از سامانه جامع تجارت ایران، مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید؛
1. ورود به سایت سامانه جامع تجارت ایران
شما باید عبارت ntsw و یا عبارت سامانه جامع تجارت ایران را در یکی از موتورهای جستجوگر وارد نمایید و بر روی لینک اولین سایتی که مشاهده می کنید، کلیک نمایید. با کلیک بر روی این لینک، وارد سامانه جامع تجارت ایران خواهید شد.
2. ثبت نام و یا ورود به پنل کاربری در سامانه جامع تجارت ایران
اگر در گذشته، فرآیند ثبت نام خود در سامانه جامع تجارت ایران را انجام داده اید، بر روی گزینه ورود به پنل کاربری کلیک نمایید. با کلیک بر روی این گزینه، از شما خواسته می شود تا نام کاربری و رمز عبور خود را ثبت کنید. پس از وارد کردنِ این دو مورد، به پنل کاربری تان وارد خواهید شد.
در مقابل، اگر تاکنون در سامانه جامع تجارت ایران ثبت نام نکرده اید، باید بر روی گزینه ثبت نام کلیک نمایید. پس از کلیک بر روی این گزینه و تکمیل اطلاعات اولیه، یک نام کاربری و رمز عبور به شما اختصاص داده می شود. شما باید با استفاده از نام کاربری و رمز عبور اختصاص داده شده، به پنل کاربری خود وارد شوید.
شناسه کالا و خدمات یک محصول، حاوی اطلاعات شناسنامه ای کالا می باشد. این شناسه ثابت می کند که محصول تولیدکننده و یا واردکننده، قاچاق نیست.
3. تکمیل مراحل احراز صلاحیت
تنها تولیدکنندگان و یا واردکنندگانی قادر به دریافت شناسه کالای اختصاصی هستند که صلاحیت آنها از طریق سامانه جامع تجارت ایران تایید شود. تمامی تولیدکنندگان و واردکنندگان باید در سامانه فوق، اطلاعات مورد نیاز جهت احراز صلاحیت را وارد نمایند و منتظر پاسخ این سامانه بمانند. افرادی که صلاحیت آنها تایید شود، می توانند مراحل بعدی جهت دریافت شناسه کالا اختصاصی را انجام دهند اما افراد فاقد صلاحیت، قادر به اخذ شناسه فوق نیستند.
افراد فاقد صلاحیت باید شناسه کالای اختصاصی خود را از طريق یک شرکت و یا کارخانه واردکننده یا تولیدکننده دریافت کنند. همچنین، این افراد می توانند با برطرف کردنِ مشکلات رد صلاحیت شان، مجدداً و به صورت شخصی، شناسه فوق را اخذ نمایند.
4. تکمیل اطلاعات تجاری مورد نیاز
در این قسمت از فرآیند دریافت شناسه کالای اختصاصی، شما باید اطلاعات تجاری مربوط به محصول خود را وارد نمایید.
5. اخذ شناسه کالای اختصاصی
پس از انجام تمامی مراحل فوق، شناسه کالای اختصاصی شما صادر خواهد شد. این شناسه، هم برای کالاهای وارداتی خارجی و هم برای کالاهای تولید داخل، صادر می شود.
البته به این نکته نیز دقت کنید که کالاهایی که برای اولین بار تولید و یا وارد می شوند، می توانند شناسه کالای عمومی را دریافت نمایند و در داخل کشور به صورت قانونی به فروش برسند. با این حال، اعتبار شناسه عمومی محدود است. به همین دلیل، افراد دریافت کننده این شناسه، باید نسبت به دریافت شناسه اختصاصی نیز اقدام نمایند.
آموزش دریافت شناسه کالای اختصاصی برای سامانه مودیان
همانگونه که در قسمت های قبلی مقاله نیز بیان کردیم، تمامی مشمولین مالیاتی (مودیان) باید صورتحساب الکترونیکی فروش محصولات خود را در سامانه مودیان ثبت کنند. یکی از اطلاعاتی که وارد کردنِ آن در صورتحساب الکترونیکی الزامی است، شناسه کالا اختصاصی می باشد. در این بخش از مقاله با آموزش دریافت شناسه کالا اختصاصی برای سامانه مودیان با شما همراه هستیم.
شما باید ابتدا به سامانه جامع تجارت ایران مراجعه نمایید و مطابق با توضیحاتی که در بخش قبل بیان کردیم، شناسه کالا اختصاصی را دریافت کنید. پس از دریافت، شما باید این شناسه را در صورتحساب الکترونیکی محصولات خود وارد نمایید.
در مرحله بعد، شما لازم است تا به سامانه مودیان که از طریق سایت سازمان امور مالیاتی در دسترس است، وارد شوید و صورتحساب الکترونیکی را در این سامانه آپلود کنید.
پس از انجام این مراحل، فروش محصول تولیدی و یا وارداتی شما در داخل کشور، قانونی خواهد شد و به آن، مالیات تعلق خواهد گرفت.
دریافت شناسه کالا و خدمت در سامانه جامع تجارت
دریافت شناسه کالا و خدمت از طریق سایت ntsw امکان پذیر است. به منظور دریافت این شناسه، شما باید ابتدا در سایت فوق ثبت نام کنید و با تکمیل اطلاعات، نقش تجاری را دریافت نمایید. پس از دریافت نقش تجاری، شناسه کالا و خدمت محصول شما صادر خواهد شد.
شناسه اختصاصی خدمات چیست؟
شناسه اختصاصی خدمات نیز همانند شناسه کالای اختصاصی، کدی است که باید در صورتحساب الکترونیکی سامانه مودیان درج گردد تا فروش محصول وارداتی و یا تولیدی شما قانونی شود. تمامی افرادی که یک خدمت را در کشور به مردم ارائه می دهند (اعم از تولید و یا واردات محصول)، باید شناسه اختصاصی خدمت را دریافت نمایند. این شناسه از طریق سایت جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران قابل دریافت است.
تفاوت شناسه خدمات اختصاصی با شناسه خدمات عمومی؟
همانند شناسه کالا، شناسه خدمات را نیز می توان هم به صورت اختصاصی و هم به صورت عمومی دریافت کرد. شناسه خدمات اختصاصی توسط شخص تولید و یا وارد کننده قابل دریافت است اما شناسه خدمات عمومی باید توسط صنف و یا تشکل مربوطه اخذ شود.
فرآیند دریافت شناسه خدمات عمومی بسیار آسان می باشد. صنف یا تشکل مربوط به شما می تواند با مراجعه به سایت جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران، این شناسه را دریافت کند. با این حال، از آنجایی که طیف کالاهای موجود در سایت فوق، نسبتا محدود است، بسیاری از افراد مجبور می شوند تا فرآیند دریافت شناسه خدمات اختصاصی را طی کنند. البته این موضوع در مورد فرآیند اخذ شناسه کالای عمومی صدق نمی کند. مودیان معمولا می توانند شناسه کالای عمومی را از صنف خود دریافت نمایند و سپس، مراحل اخذ شناسه کالای اختصاصی را طی کنند.
بنابراین، در مجموع می توانیم بگوییم که شناسه خدمات عمومی به صورت موقت به واردکنندگان و یا تولیدکنندگان ارائه می شود تا آنها اجازه عرضه کردنِ محصولات خود در کشور را داشته باشند و در همین زمان، مراحل اداری دریافت شناسه خدمات اختصاصی را نیز انجام دهند. با این حال، به دلیلِ محدود بودنِ شناسه های خدمات عمومی، بسیاری از افراد از همان ابتدا ملزم به دریافت شناسه خدمات اختصاصی می شوند.
راهنمای دریافت شناسه خدمات اختصاصی از سایت: portal.gs1-ir.org
همانگونه که در پاراگراف های قبل نیز بیان کردیم، شناسه خدمات اختصاصی از طریق سایت جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران، قابل دریافت است. شما باید پس از مراجعه به سایت مرکز فوق به آدرس portal.gs1-ir.org، مراحل زیر را به منظور دریافت شناسه خدمات اختصاصی به ترتیب انجام دهید؛
1. وارد سایت portal.gs1-ir.org شوید و با تکمیل اطلاعات، مراحل عضویت خود را تا دریافت نام کاربری و رمز عبور ادامه دهید.
2. پس از ثبت نام در سایت جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران، یک فرم تحت عنوان اطلاعات خدمت را باید تکمیل کنید و در سایت آپلود نمایید. این فرم از طریق سایت فوق قابل دریافت است.
3. در مرحله بعد و پس از تایید فرم اطلاعات خدمت، یک فاکتور برای تان صادر می شود. مبلغ این فاکتور به تعداد شناسه های خدمات دریافتی توسط شما بستگی دارد. شما باید مبلغ فاکتور را به صورت کامل پرداخت نمایید تا وارد مرحله بعد شوید.
4. در مرحله آخر، شناسه های خدمات اختصاصی مورد نیازتان، صادر خواهند شد. این شناسه ها از طریق بخش مدیریت خدمات، قابل دریافت هستند.
شما باید برای اخذ شناسه خدمات اختصاصی به پرتال جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران مراجعه نمایید و پس از کامل کردنِ فرم اطلاعات خدمت، هزینه اخذ شناسه را پرداخت کنید.
نحوه دریافت شناسه خدمات اختصاصی سامانه مودیان
شناسه خدمات اختصاصی، یکی از مواردی است که وارد کردنِ آن در صورتحساب الکترونیکی ضروری می باشد. صورتحساب الکترونیکی نیز در نهایت باید به صورت تکمیل شده در سامانه مودیان آپلود شود.
شما باید ابتدا مطابق با توضیحات بخش قبل، شناسه خدمات اختصاصی را برای صورتحساب الکترونیکی خود دریافت نمایید و سپس فرآیند ارسال این صورتحساب را از طریق سامانه مودیان، انجام دهید. نکته ای دیگر اینکه، به منظور دسترسی به سامانه مودیان، باید وارد سایت سازمان امور مالیاتی شوید.
دریافت شناسه کالا و خدمات با افزونه ی اختصاصی حسابداران برتر - stuffid
در بخش های قبلی این مقاله، نحوه اخذ شناسه کالای اختصاصی و عمومی و همچنین نحوه اخذ شناسه خدمات اختصاصی و عمومی را به شما توضیح دادیم. دریافت هر کدام از شناسه های فوق، از طریق وب سایت خاصی و به صورت اینترنتی امکان پذیر می باشد. با این حال، بسیاری از افراد در فرآیند دریافت این شناسه ها با چالش های متعددی روبرو می شوند. همچنین، برخی از افراد، مراحل فرآیند فوق را به اشتباه انجام می دهند و به همین دلیل، هزینه هايشان به شکل قابل ملاحظه ای افزایش پیدا می کند.
این قبیل از افراد که با فرآیند های دریافت شناسه کالا و خدمات اختصاصی و عمومی آشنا نیستند، می توانند از افزونه هایی که بدین منظور طراحی شده اند (مانندِ افزونه ی اختصاصی حسابداران برتر)، استفاده کنند. این افزونه ها قادر هستند تا با توجه به نوع کالای تولیدی و یا وارداتی، شناسه های کالا و خدمات عمومی یا اختصاصی را به شما ارائه دهند.
افزونه ی اختصاصی حسابداران برتر
امروزه تعداد افزونه های موجود جهت دریافت شناسه های کالا و خدمات، بسیار افزایش یافته است. مسلما شما نمی توانید به تمامی این افزونه ها اعتماد نمایید و از خدمات آنها استفاده کنید. برخی از افزونه های دریافت شناسه کالا و خدمات، فرآیند اخذ این شناسه ها را به درستی انجام نمی دهند و برخی دیگر سبب می شوند تا میزان هزینه های پرداختی، تا حد زیادی افزایش یابد. به همین دلیل، شما باید تنها از افزونه های اختصاصی و معتبر جهت دریافت شناسه کالا و خدمات استفاده کنید.
یکی از بهترین گزینه ها جهت اخذ شناسه کالا و خدمات، افزونه ی اختصاصی حسابداران برتر می باشد. این افزونه از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است و می تواند فرآیند های دریافت شناسه های کالا و خدمات را در مدت زمانی کوتاه انجام دهد. همچنین، از آنجایی که افزونه اختصاصی حسابداران برتر، کاملا هوشمند می باشد، فرآیند های فوق را به شیوه اصولی و با توجه به نوع درخواست شما انجام می دهد و بدین ترتیب، هزینه هايتان تا حد زیادی کاهش می یابد.
سخن پایانی
در این مقاله، شناسه های کالا و خدمات اختصاصی و عمومی را به صورت جامع بررسی کردیم و نحوه دریافت هر کدام از آن ها را نیز به شما توضیح دادیم. تمامی مودیانِ واردکننده و یا تولیدکننده کالا، ملزم به دریافت شناسه های عمومی و یا اختصاصی فوق هستند. این شناسه ها باید در صورتحساب الکترونیکی تولیدکنندگان و یا واردکنندگان ثبت شوند تا بتوان صورتحساب های فوق را به سامانه مودیان ارسال کرد. سازمان امور مالیاتی نیز از طریق اطلاعات موجود در سامانه مودیان، میزان مالیات افراد تولیدکننده و یا واردکننده را تعیین می کند و پس از آن، افراد فوق مجاز به فروش محصولات شان می شوند.
نکته ای دیگر اینکه، اگر با فرآیند های دریافت شناسه های کالا و خدمات عمومی و اختصاصی آشنا نیستید، بهتر است تا این فرآیند ها را از طریق افزونه اختصاصی معتبری مانندِ حسابداران برتر انجام دهید. اینگونه افزونه ها هوشمند هستند و می توانند بسیاری از فرآیند های مربوط به اخذ شناسه های کالا و خدمات را به صورت اتوماتیک انجام دهند.