ابلاغ مالیاتی مقدمه:
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در داخل کشور ایران به کسب درآمد مشغول هستند، اگر مشمول قانون معافیت مالیاتی نشوند، باید در بازه های زمانی خاصی به سازمان امور مالیاتی، مالیات پرداخت کنند. افراد مشمول پرداخت مالیات را مودی می نامند. سازمان امور مالیاتی با صدور اوراقی تحت عنوان ابلاغ مالیاتی، مودیان را از میزان مالیات شان آگاه می کند. دریافت این اوراق توسط مودیان و آگاهی این افراد از مفاد آن، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی جامع را در مورد اوراق ابلاغ مالیاتی به شما ارائه دهیم. اگر شما هم می خواهید تا با برگه های مالیاتی بیشتر آشنا شوید، تا پایان با ما همراه باشید.
ابلاغ مالیاتی چیست؟
مشمولین مالیاتی (مودیان) موظف هستند تا تمامی اطلاعات مربوط به حوزه کسب و کار خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. این اطلاعات شامل مواردی از قبیلِ میزان سرمایه، میزان سود، میزان ضرر و... می شوند. شخص مودی باید ابتدا تمامی اطلاعات مورد نیاز را به صورت دقیق در یک برگه که اظهارنامه مالیاتی نام دارد، یادداشت نماید و سپس این برگه را در سامانه های مربوطه ثبت کند.
سازمان امور مالیاتی نیز پس از بررسی اظهارنامه مالیاتی مودیان و اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده، میزان مالیات این افراد را تعیین می نماید و برگه ای که ابلاغ مالیاتی نام دارد را به آنها تحویل می دهد. در برگه فوق، میزان دقیق مبلغی که باید تحت عنوان مالیات پرداخت شود، مشخص شده است.
مودیان از زمان دریافت برگه ابلاغ مالیاتی، مدت محدودی فرصت دارند تا به مبلغ مالیات تعیین شده اعتراض کنند. اگر در این مدت زمان مشخص، شخص مودی اعتراض خود را ثبت نماید، پرونده مالیاتی وی مجدداً بررسی خواهد شد. در مقابل، اگر در مدت زمان فوق، اقدامی از جانب مودی صورت نپذیرد، مبلغ مالیات مشخص شده، قطعی خواهد شد و مشمول مالیاتی ملزم به پرداخت آن خواهد بود.
سامانه ابلاغ مالیاتی
فرآیند ارائه اوراق ابلاغ مالیاتی به مودیان، به دو روش فیزیکی و مجازی انجام می شود. در این بخش از مقاله قصد داریم تا روش مجازی ابلاغ این اوراق را به شما توضیح دهیم.
در روش مجازی، اوراق ابلاغ مالیاتی از طریق سامانه ای که در سایت سازمان امور مالیاتی ایجاد شده است، در دسترس و قابل دریافت می باشند. شما می توانید با انجام مراحل زیر، ابلاغیه های صادر شده در سامانه فوق را به راحتی دریافت کنید:
1. ورود به سایت سازمان امور مالیاتی
وارد سایت سازمان امور مالیاتی شوید. شما می توانید با جستجوی عبارت سازمان امور مالیاتی در موتور های جستجوگر، این سایت را به راحتی پیدا کنید. همچنین، از طریق آدرس tax.gov.ir نیز سایت فوق در دسترس می باشد.
2. ورود به سامانه ابلاغ مالیاتی
در سایت سازمان امور مالیاتی، وارد سامانه ابلاغ مالیاتی شوید. ورود به این سامانه از طریق آدرس مستقیم my.tax.gov.ir نیز امکان پذیر است.
3.ثبت نام و یا ورود به بخش درگاه ملی در سامانه ابلاغ مالیاتی
اگر تا کنون در سامانه ابلاغ مالیاتی ثبت نام نکرده اید، بر روی گزینه "دریافت اطلاعات کاربری" کلیک کنید و با وارد کردنِ اطلاعات شخصی، رمزعبور خود را دریافت نمایید. همچنین، اگر فرآیند ثبت نام خود را در گذشته انجام داده اید، واردِ بخشِ "ورود به درگاه ملی" شوید.
4. ورود به پنل کاربری
در بخش ورود به درگاه ملی، شماره ملی و رمزعبور خود را ثبت نمایید تا وارد حساب کاربری تان شوید.
5. ورود به بخش کارپوشه و انجام اقدامات لازم
پس از ورود به حساب کاربری، وارد کارپوشه خود شوید. در این بخش، شما می توانید ابلاغ مالیاتی را مشاهده کنید و از میزان دقیق مالیاتی که باید پرداخت کنید، مطلع شوید. همچنین، در صورتی که به مبلغ مالیات تعیین شده اعتراض داشته باشید، می توانید از بخش کارپوشه، اعتراض خود را به منظور بررسی، ثبت نمایید.
نکته ای دیگر اینکه، دریافت صورتحساب های الکترونیکی نیز از بخش کارپوشه در سامانه ابلاغ مالیاتی امکان پذیر می باشد.
نکته آخر اینکه، اگر ابلاغیه ای برای شما در سامانه ابلاغ مالیاتی ثبت شود، پیامکی برای تلفن همراه تان ارسال خواهد شد. بلافاصله پس از دریافت این پیامک، شما باید به سامانه فوق مراجعه نمایید و اقدامات لازم را انجام دهید.
6. پرداخت مالیات مطابق با ابلاغیه
پس از اینکه میزان مالیات خود را در برگه ابلاغ مالیاتی مشاهده کردید، دو راه در پیش روی شما قرار دارد. اگر به میزان مالیات تعیین شده اعتراض ندارید، امکان پرداخت آن به صورت اینترنتی برای تان میسر می باشد. در مقابل، اگر به میزان مبلغ مالیات معترض هستید، مطابق با توضیحات بخش قبل عمل کنید.
کارتابل ابلاغ الکترونیکی
کارتابل ابلاغ الکترونیکی در واقع همان سامانه ابلاغ مالیاتی است که خدمات متعددی را به کاربران ارائه می دهد. در این بخش از مقاله قصد داریم تا خدمات کارتابل ابلاغ الکترونیکی را به شما معرفی کنیم.
خدمات کارتابل ابلاغ الکترونیکی عبارتند از؛
• ارزیابی اظهارنامه مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده و تعیین میزان مالیات پرداختی
• ارزیابی اظهارنامه مالیاتی مربوط به اجاره دادن خانه و تعیین میزان مالیات
• ارزیابی اظهارنامه مالیاتی مربوط به مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و تعیین میزان مالیات پرداختی
• ارزیابی اظهارنامه مالیاتی مربوط به مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و تعیین میزان مالیات پرداختی
• ارائه خدمات مربوط به استرداد مالیات
• ارائه خدمات ثبت نام جهت تخصیص مالیات بر ارزش افزوده
• ارزیابی میزان حقوق دریافتی اشخاص و تعیین میزان مالیات آنها
• ارزیابی میزان درآمد حاصل از معامله خودرو و تعیین میزان مالیات آن
• بررسی شکایات مودیان معترض
• صدور قبض مالیاتی
• تعیین میزان مالیات خریداران سکه از بانک مرکزی
• صدور اظهارنامه های مربوط به ارث به صورت الکترونیکی
فعال سازی ابلاغ الکترونیکی مالیاتی
به منظور فعال سازی ابلاغ الکترونیکی مالیاتی، تنها کاری که شما باید انجام دهید، ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی می باشد. شما باید ابتدا فرآیند ثبت نام خود را با وارد کردنِ اطلاعات شخصی، تکمیل نمایید و سپس با رمزعبوری که در اختیارتان قرار می گیرد، وارد سامانه ابلاغ الکترونیکی مالیات شوید. پس از ورود، در صورتی که ابلاغیه ای برای شما صادر شده باشد، امکان مشاهده آن برای تان وجود خواهد داشت.
البته این نکته را نیز در نظر بگیرید که برای ورود به این سامانه، شما باید از سیم کارتی استفاده کنید که به نام خودتان است.
مشاهده ابلاغ الکترونیک مالیاتی
همانگونه که در بخش های قبلی این مقاله نیز بیان کردیم، مشاهده ابلاغ الکترونیک مالیاتی از طریق سایت سازمان امور مالیاتی امکان پذیر می باشد. شما می توانید با مراجعه به آدرس اینترنتی my.tax.gov.ir و انجام فرآیند ثبت نام، ابلاغ الکترونیکی مالیاتی مربوط به خود را از بخش کارپوشه مشاهده نمایید.
مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی
در سایت سازمان امور مالیاتی، شما می توانید با استفاده از کد ملی، سوابق مالیاتی خود را مشاهده نمایید.
برای مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی، مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید؛
1. در موتور جستجوی گوگل، عبارت سامانه ابلاغ مالیاتی را جستجو کنید و وارد اولین سایت شوید. همچنین شما می توانید به صورت مستقیم از آدرسmy.tax.gov.ir استفاده نمایید.
2. در سامانه ابلاغ مالیاتی ثبت نام کنید و یا در صورت ثبت نام در گذشته، با استفاده از کد ملی و رمزعبور، به سامانه وارد شوید.
3. یک کد برای شماره موبایلی که با آن ثبت نام کرده اید، ارسال می شود. این کد را در سامانه وارد کنید.
4. در کارتابل خود، بر روی گزینه درخواست ها کلیک نمایید.
5. در مرحله بعد، بر روی گزینه استعلام بدهی مالیاتی کلیک نمایید.
6. کد ملی خود را در صفحه جدیدی که باز می شود، وارد نمایید. با وارد کردنِ کد ملی، تمامی سوابق مالیاتی خود را مشاهده خواهید کرد.
ابلاغ مالیات ارزش افزوده 1403
مطابق با بخشنامه منتشر شده توسط سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات بر ارزش افزوده در سال 1403، یک درصد نسبت به سال 1402، افزایش یافته است. بنابراین، مالیات بر ارزش افزوده در سال 1403، 10 درصد می باشد.
شما می توانید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به خود را از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک، برای سازمان امور مالیاتی ارسال نمایید. این سازمان پس از بررسی اظهارنامه شما، میزان مالیات بر ارزش افزوده را از طریق درگاه فوق، به شما ابلاغ خواهد کرد.
ابلاغ مالیات حقوق 1403
میزان مالیات بر حقوق از 0 تا 30 درصد می باشد و به میزان حقوق دریافتی بستگی دارد. اگر شما می خواهید تا از میزان دقیق مالیات بر حقوق خود مطلع شوید، می توانید به سامانه ابلاغ الکترونیکی مالیاتی مراجعه نمایید.
همچنین، اگر به میزان مالیاتی که از حقوق تان کسر می شود، اعتراض دارید، می توانید اعتراض خود را از طریق سامانه فوق، ثبت کنید.
انواع ابلاغ اوراق مالیاتی
انواع ابلاغ اوراق مالیاتی را می توانیم در 5 گروه زیر قرار دهیم؛
1. ابلاغ اوراق قطعی مالیات بر ارزش افزوده
2. ابلاغ اوراق مالیات قطعی 3 در 1000
3. ابلاغ اوراق مالیات قطعی عملکرد
4. ابلاغ اوراق مالیات قطعی حقوق
5. ابلاغ اوراق مالیات قطعی تکلیفی
مراحل ابلاغ و نحوه دریافت اوراق مالیاتی در روش فیزیکی
فرآیند ابلاغ مالیاتی طی سالهای اخیر الکترونیکی شده است اما در حالتی که اکانت کاربری فرد در سامانه ابلاغ اوراق مالیاتی بسته شده باشد، فرآیند فوق به صورت فیزیکی انجام خواهد شد. در چنین حالتی، مامور مالیاتی به آدرس خانه یا محل کارتان مراجعه می کند و ابلاغیه را به شما تحویل می دهد.
ابلاغ مالیات بر عایدی سرمایه
مالیات بر عایدی سرمایه، نوعی مالیات است که به منظور کاهش میزان سرمایه گذاری در بخش غیرمولد، از مودیان دریافت می شود و این افراد را به سرمایه گذاری بر روی بخش تولید تشویق می کند. به عنوان مثال، یکی از بخش های غیرمولد، معامله مسکن می باشد. اگر فردی یک خانه را خریداری کند و در بازه زمانی کمتر از 1 سال آن را بفروشد، باید 60 درصد از مبلغ کل سود خود را به عنوان مالیات بر عایدی سرمایه، به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. این میزانِ مالیات در سال های دوم، سوم، چهارم و پنجم، به ترتیب به 40، 20، 10 و 5 درصد کاهش می یابد.
اگر شما قصد فروش یک مسکن را دارید و می خواهید از میزان مالیات بر عایدی سرمایه آن مطلع شوید، اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه ابلاغ اوراق مالیاتی ثبت کنید. پس از بررسی مسئولان مربوطه، مبلغ مالیات مشخص خواهد شد و از طریق سامانه فوق قابل پرداخت خواهد بود.
سخن پایانی
در این مقاله، ابتدا به بررسی مفهوم ابلاغ مالیاتی پرداختیم و سپس، سامانه ای که به منظور ابلاغ اوراق مالیاتی در سایت سازمان امور مالیاتی ایجاد شده است را به شما معرفی کردیم. شما می توانید با استفاده از این سامانه، بسیاری از امور مالیاتی خود را به صورت الکترونیکی انجام دهید.