مقدمه
حسابداری علمی است که فرد حسابدار می تواند با استفاده از آن، اطلاعات مالی یک شرکت یا سازمان را دسته بندی کند و میزان بدهی ها و درآمد ها را مشخص نماید. همچنین، با بکارگیری این علم، شخص حسابدار این توانایی را دارد تا اطلاعات مالی شرکت یا سازمان در گذشته را ردیابی کند و اقدامات لازم جهت بهبود وضعیت اقتصادی در آینده را نیز مشخص نماید. در این مقاله قصد داریم تا ابتدا به معرفی مفهوم حسابداری و انواع آن بپردازیم و سپس، برخی از مدل های حسابداری را با یکدیگر مقایسه کنیم. اگر شما هم می خواهید تا اطلاعات خود در رابطه با شخص حسابدار و شغل حسابداری را افزایش دهید، تا پایان با ما همراه باشید.
حسابداری چیست؟
همانگونه که در پاراگراف قبل نیز بیان کردیم، حسابداری یک علم به حساب می آید. علم حسابداری به زبان انگلیسی را Accounting می نامند. با استفاده از این علم، شخص حسابدار می تواند تمامی تراکنش های مالی یک شرکت، سازمان، اداره و یا یک کارخانه را طبقه بندی، ثبت، تحلیل و مدیریت کند و سپس، یک گزارش جامع را به مدیران، سرمایه گذاران و یا سازمان امور مالیاتی ارائه دهد.
مدیران شرکت ها قادر هستند تا با بکارگیری یک حسابدار خبره، درآمد ها و مخارج خود از گذشته تا به امروز را محاسبه و ردیابی کنند و یک برنامه جامع را برای پیشرفت اقتصادی شرکت خود در آینده، طراحی نمایند. بنابراین، در مجموع می توانیم بگوییم که هدف اصلی استفاده از شخص حسابدار و علم حسابداری در یک شرکت، به دست آوردنِ یک پایگاه داده مالی قابل اعتماد می باشد که به مدیر کمک می کند تا در تصمیم گیری های مالی بهتر عمل نماید.
حسابدار چه کسی است؟
حسابدار شخصی است که تمامی امور مربوط به حسابداری یک شرکت، اداره و یا یک سازمان را انجام می دهد. یک حسابدار حرفه ای و مجرب می تواند با تکیه بر دانایی و توانایی خود، اطلاعات اقتصادی مجموعه ای که در آن مشغول به کار است را سازماندهی کند و با ارائه گزارش های مالی جامع، در جهت پیشرفت مالی این مجموعه، قدم بردارد.
در مقابل، یک حسابدار بی تجربه، ممکن است اطلاعاتی غیر واقعی و اشتباه را به مدیران و سرمایه گذاران ارائه دهد و سبب ایجاد ضررهای مالی متعددی گردد. همچنین، ارائه اطلاعات مالی نادرست توسط حسابدار به سازمان امور مالیاتی، ممکن است جریمه های مالیاتی مختلفی را به همراه داشته باشد.
بهترین تعریف حسابداری
در پاراگراف های قبل، توضیحات مختلفی را راجع به مفهوم حسابداری به شما ارائه دادیم. در این قسمت قصد داریم تا بهترین تعریف این مفهوم را بررسی کنیم.
حسابداری، زبان بین المللی تجارت است. با استفاده از علم حسابداری، آنالیز و پردازش اطلاعات مالی نهاد های مختلف، امکان پذیر می شود. به عنوان مثال، شخصی که به عنوان حسابدار در یک نهاد اقتصادی استخدام می گردد، تمامی اطلاعات مالی این نهاد را به صورت جزء به جزء بررسی می کند و با ارائه گزارشی جامع به مدیر نهاد فوق، مسیر پیشرفت اقتصادی را مشخص می کند.
نکته ای دیگر اینکه، حسابداری یک رشته پرطرفدار دانشگاهی نیز به حساب می آید. این رشته را می توانیم یکی از زیرمجموعه های رشته اقتصاد در نظر بگیریم. امروزه بسیاری از افراد علاقه دارند تا در دانشگاه، وارد رشته حسابداری شوند. علت این موضوع نیز، بالا بودنِ احتمالِ یافتنِ شغلی مناسب پس از پایان دوران تحصیلات آکادمیک می باشد. البته پیدا کردنِ شغل مناسب تنها به گذراندنِ تحصیلات دانشگاهی بستگی ندارد. شما به عنوان حسابدار باید اطلاعات خود در حوزه اقتصاد را به شکل قابل توجهی افزایش دهید و در محیط واقعی کار نیز به کسب تجربه بپردازید تا به یک حسابدار خبره و حرفه ای تبدیل شوید.
حسابداری مالی
علم حسابداری مالی، شاخه ای از علم اقتصاد به حساب می آید. حسابداران مالی وظایف بسیار کلیدی و مهمی را بر عهده می گیرند. به عنوان مثال، حسابداران مالی وظیفه دارند تا نظارت بر تمامی امور مالی و مالیاتی یک نهاد را بر عهده بگیرند و این امور را تجزیه و تحلیل نمایند. پس از انجام تجزیه و تحلیل های لازم، شخص حسابدار، گزارش هایی جامع را آماده می کند و آنها را به مدیران، سرمایه گذاران و... ارائه می دهد. مدیران و سرمایه گذاران نیز بر اساس گزارش های دریافتی، تصمیم هایی را اتخاذ می کنند و وظایف دیگری را به حسابدار مالی محول می نمایند.
نکته ای دیگر اینکه، برخی از افراد تصور می کنند که وظایف دفتردار و حسابدار مالی مشابه با یکدیگر می باشند اما این تصور اشتباه است. وظیفه دفتردار، تنها دسته بندی و ثبت مدارک و گزارش های مختلف می باشد اما حسابدار مالی، علاوه بر انجام وظایف دفتردار، تجزیه و تحلیل و ارائه گزارش های اقتصادی را نیز بر عهده دارد. به عبارت دیگر، می توانیم بگوییم که هر حسابدار یک دفتردار نیز می باشد اما عکس این موضوع صادق نیست.
نکته آخر اینکه، اطلاعات اقتصادی جمع آوری شده از معاملات مالی روزانه، بخش اصلی و مهم گزارش های حسابدار مالی می باشند. به عنوان مثال، فروش کالا، پرداخت اجاره، پرداخت قبوض خدماتی و خرید تجهیزات صنعتی، از جمله معاملاتی هستند که ارائه اطلاعات آنها در گزارش های حسابدار مالی از اهمیت بالایی برخوردار است.
حسابداری صنعتی
در حسابداری صنعتی، تمامی هزینههای مورد نیاز برای تولید یک محصول، محاسبه میشوند. به عبارت دیگر، وظیفه حسابدار صنعتی این است که بهای تمام شده یک محصول را اندازه گیری کند و با ارائه گزارش های تحلیلی، روش هایی را برای کاهش هزینه های تولید، پیشنهاد نماید.
مفهوم علم حسابداری صنعتی پس از انقلاب صنعتی به وجود آمد و امروزه به یکی از مهم ترین و با ارزش ترین علوم اقتصادی تبدیل شده است. به عنوان مثال، شما به عنوان مدیر یک شرکت می توانید با استخدام یک حسابدار صنعتی مجرب و متخصص، هزینه های تولید محصولات خود را به شکل قابل توجهی کاهش دهید.
البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که در فرآیند انجام حسابداری صنعتی، تنها هزینه هایی مانندِ خرید مواد اولیه و خرید تجهیزات صنعتی در نظر گرفته نمی شوند. در این نوع حسابداری، علاوه بر موارد فوق، به مواردی از قبیلِ هزینه اجاره کارخانه، هزینه قبوض خدماتی، حقوق پرسنل و هزینه تعمیر تجهیزات نیز توجه می گردد.
نکتهای دیگر اینکه، تصور عموم مردم این است که کاربرد حسابداری صنعتی تنها محدود به شرکتها و کارخانههای تولیدی میشود اما این تصور اشتباه میباشد. حسابداری صنعتی علاوه بر شرکتها و کارخانهها، در تمامی بانکها، شرکتهای وارد کننده، عمده فروشیها، شرکتهای داخلی و بین المللی حمل و نقل کالا، موسسات بیمه، دفاتر هواپیمایی و بیمارستانها نیز کاربرد دارد.
نکته آخر اینکه، در حسابداری صنعتی، 5 نکته مهم و کلیدی باید در نظر گرفته شوند. این نکات عبارتند از:
1. تمامی هزینهها باید محاسبه شوند و نباید تنها به مخارج توجه گردد.
2. تمامی هزینههای پنهان باید شناسایی و در نظر گرفته شوند.
3. تمامی هزینههای غیرمستقیم باید بررسی شوند.
4. هزینههای کارخانه یا شرکت در گذشته، حال و آینده باید محاسبه شوند.
5. هزینهها باید بر اساس طول عمر محصولات تولیدی حسابداری شوند.
آموزش بخشی از دوره حسابداری صنعتی:
حسابداری پیمانکاری
کارفرمایانی که در حال انجام پروژه های پیمانکاری هستند، برای رسیدگی به امور مالی و مالیاتی خود به یک حسابدار پیمانکاری نیاز دارند. این حسابدار وظایف متعددی را برعهده دارد. به عنوان مثال، حسابدار پیمانکاری، اطلاعات صورتحساب ها را طبقه بندی می کند و میزان درآمدها و مخارج را به صورت دقیق محاسبه می نماید. در نهایت، حسابدار فوق با ارائه گزارشی جامع، وضعیت مالی پروژه پیمانکاری را به اطلاع کارفرما می رساند. کارفرما نیز با توجه به این گزارش، مسیر پیشرفت پروژه را تعیین می کند.
نکته ای دیگر اینکه، برخی از شرکت ها، نرم افزارهایی را جهت حسابداری پیمانکاری توسعه داده اند. این نرم افزار ها می توانند خدمات زیر را به شما ارائه دهند:
1. محاسبه بها یا قیمت تمام شده پروژه
2. مدیریت جزء به جزء وضعیت مالی پروژه
3. محاسبه دقیق هزینههای پروژه به دلیل امکان پذیر بودنِ ثبت نوع مصالح مورد استفاده
4. امکان فعال کردنِ ضریب های افزایشی و کاهشی
5. امکان ارائه گزارش های مالی به صورت لحظه ای
البته اگر شما قصد دارید تا از این قبیل نرم افزار ها استفاده کنید، باید نمونه ای معتبر را از شرکتی با سابقه خریداری نمایید. نرم افزارهای حسابداری پیمانکاری نامعتبر، با ارائه گزارش های اشتباه، روند پیشرفت پروژه را مختل می کنند.
حسابداری بازرگانی خارجی
هنگامی که یک تاجر قصد دارد تا کالایی را به کشور وارد کند و یا کالایی را به کشوری دیگر صادر نماید، ملزم به پرداخت هزینه هایی مانندِ گمرکی و بیمه است. اگر شخص تاجر با امور پیچیده گمرکی آشنا نباشد و امور مربوط به صادرات و واردات را به درستی انجام ندهد، با مشکلات مالی و اقتصادی متعددی مواجه خواهد شد.
به همین دلیل، به اکثر صادرکنندگان و یا واردکنندگان پیشنهاد می شود تا با استخدام یک حسابدار بازرگانی خارجی، به امور مالی خود نظم ببخشند. این حسابدار، وظایف متنوع و مختلفی را بر عهده میگیرد. به عنوان مثال، حسابدار فوق می تواند با بررسی اسناد مالی مربوط به فرآیند واردات و یا صادرات، امور گمرکی را به بهترین شکل ممکن انجام دهد و میزان مالیات و بیمه را به حداقل برساند.
در مجموع، وظایف حسابدار بازرگانی خارجی را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
1. بررسی کامل برگ سبز یا پروانه گمرکی و تجزیه و تحلیل آن
2. بررسی جامع و تجزیه و تحلیل Invoice
3. بررسی جامع و تجزیه و تحلیل سوئیفت
4. محاسبه قیمت تمام شده کالای وارداتی
5. بررسی جامع و تجزیه و تحلیل مباحث مالیاتی مربوط به واردات یا صادرات کالا
6. تحلیل مسائل مربوط به بیمه کالاهای وارداتی یا صادراتی
7. انجام مسائل حسابداری مربوط به مالیات بر ارزش افزوده
8. تهیه و تجزیه و تحلیل اظهارنامه مالیاتی
9. ثبت اظهارنامه مالیاتی در سامانه مودیان
10. دریافت شناسه کالا و خدمات از سامانه جامع تجارت ایران
11. رفع تعهدات ارزی تاجر
حسابداری بازرگانی خارجی شامل چند دوره میباشد که جهت آشنایی بهتر بخشی از هر دوره معرفی و تقدیم میگردد:
حسابداری مدیریت
تصمیماتی که مدیران میان رده و بالا رده یک نهاد اقتصادی اتخاذ می کنند، تاثیر مستقیمی در آینده این نهاد اقتصادی دارد. این تصمیمات می توانند سبب پیشرفت و یا پسرفت شوند. اتخاذ تصمیمات مثبت و موثر، در گرو داشتن اطلاعات دقیق و کاربردی است. مدیران نهاد های اقتصادی، فرصت و تخصص کافی در زمینه کسب تمامی این اطلاعات را ندارند. به همین دلیل، باید از یک فرد متخصص در این زمینه کمک بگیرند. به عنوان مثال، در بخش اقتصادی، یک حسابدار مدیریت می تواند با طبقه بندی، آنالیز و بررسی اطلاعات مربوط به امور مالی، پیشنهاد هایی کاربردی را به شخص مدیر ارائه دهد. مدیر نیز با استفاده از این پیشنهادات، بهترین تصمیم را برای نهاد خود، اتخاذ می کند.
حسابداری مدیریت، یک رشته دانشگاهی نیز می باشد. این رشته دانشگاهی بسیار پرطرفدار است. علت پرطرفدار بودن رشته فوق نیز این موضوع می باشد که دانشجویان حسابداری مدیریت می توانند به مدیران مالی قدرتمند و توانایی تبدیل شوند. مدیران مالی حرفه ای معمولاً حقوق بالایی را در یک شرکت، سازمان و یا یک اداره دریافت می کنند.
نکته ای دیگر اینکه، حسابداری مدیریت با حسابداری مالی تفاوت های بسیاری دارد. حسابداری مدیریت، وضعیت اقتصادی شرکت در آینده را بررسی می کند اما حسابداری مالی، وضعیت مالی در گذشته را تجزیه و تحلیل می نماید. همچنین، اطلاعات کسب شده توسط حسابدار مدیریت، توسط پرسنل داخل شرکت قابل استفاده هستند اما اکثر اطلاعات به دست آمده از فرآیند حسابداری مالی، توسط سرمایه گذاران خارجی مورد استفاده قرار می گیرند. در بخش های بعدی این مقاله، حسابداری مالی و مدیریت را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
حسابداری با نرم افزار
حسابداران برای اینکه بتوانند وظایف خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند، علاوه بر داشتنِ تجربه و تخصص، به نرم افزارهای پیشرفته حسابداری نیز نیاز دارند. به عنوان مثال، با استفاده از این نرم افزار ها، بسیاری از امور به صورت اتوماتیک و در بازه زمانی بسیار کوتاهی انجام می شوند. همچنین، نرم افزارهای حسابداری، احتمال وقوع خطا را به صفر می رسانند.
در این بخش از مقاله قصد داریم تا مهم ترین مزایای استفاده از نرم افزار های حسابداری را مورد بررسی قرار دهیم.
مهم ترین مزایای استفاده از نرم افزار های حسابداری عبارتند از:
1. محاسبه دقیق میزان درآمد ها و مخارج
2. قابلیت تنظیم فاکتور رسمی
3. قابلیت ارسال فاکتور رسمی به سامانه مودیان
4. قابلیت ارائه گزارش هایی جامع در زمینه های مالی مختلف
5. قابلیت پشتیبانی از چند ارز مختلف
6. قابلیت آرشیو کردنِ فاکتور ها
7. قابلیت طراحی فرم های مالی مختلف مطابق با نوع نهاد اقتصادی شما
8. قابلیت دریافت اطلاعات از فایل های نرم افزار اکسل
9. قابلیت ثبت تمامی جزئیات حقوق پرسنل به منظور صدور فیش حقوقی
10. مجهز به پنل ارسال پیامک تکی و گروهی
11. امکان تعریف سیستم فروش اقساطی
12. امکان مدیریت انبار شرکت یا کارخانه
13. امکان متصل کردنِ نرم افزار حسابداری به صندوق های موجود در فروشگاه ها
14. قابلیت گرفتن فایل پشتیبان اطلاعات از نرم افزار های حسابداری
15. قابلیت اضافه کردن حساب های بانکی و چک
16. قابلیت واریز پول به حساب های تعریف شده در نرم افزار
17. قابلیت پیگیری فرآیند وصول چک
18. قابلیت ارائه وام به پرسنل
19. قابلیت اتصال به دستگاه کارتخوان
20. قابلیت صدور سند های مختلف
21. قابلیت اتصال به پرینتر
22. قابلیت پردازش اطلاعات مربوط به مالیات و بیمه
البته به این نکته توجه کنید که نرم افزارهای حسابداری، دارای تمامی مزایای فوق نیستند و هر کدام از آنها، بخشی از این مزایا را دارا می باشند. شما باید با توجه به نیازهای خود، نرم افزار مناسب را انتخاب نمایید.
نکتهای دیگر اینکه، تمامی نرم افزارهای حسابداری، دارای اعتبار بالایی نمیباشند و برخی از آنها، توسط شرکتهای نامعتبر تولید شدهاند. استفاده از نرم افزارهای نامعتبر میتواند ضررهای مالی متعددی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، اگر یک نرم افزار حسابداری، میزان هزینه ها و درآمد ها را به دقت محاسبه نکند، ممکن است شرکت از نظر اقتصادی ورشکسته شود.
آموزش حسابداری با نرم افزار شامل چند دوره میباشد که جهت آشنایی بهتر،بخشی از هر دوره معرفی و تقدیم میگردد:
آموزش حسابداری با نرم افزار هلو:
آموزش حسابداری با نرم افزار سپیدار:
آموزش حسابداری با نرم افزار رافع:
حسابداری حقوق و دستمزد
حقوق و دستمزد، مبلغی است که پرسنل یک سازمان، شرکت و یا یک اداره، بابت فعالیت خود دریافت میکنند. معمولا در نهادهای مختلف، دو بخش منابع انسانی و حسابداری، در هماهنگی با یکدیگر، میزان دقیق حقوق و دستمزد را مشخص مینمایند. بخش منابع انسانی، اطلاعات مربوط به پرسنل را به بخش حسابداری می دهد. بخش حسابداری نیز با بررسی دقیق میزان کارکرد پرسنل، حقوق آنها را مشخص میکند و در فیش حقوقی ثبت مینماید.
البته بخش حسابداری باید علاوه بر ثبت مبلغ حقوق در فیش حقوقی کارکنان، این مبلغ را در بخش هزینههای شرکت یا سازمان نیز ثبت کند. مبلغ حقوق در نهایت با سایر هزینههای شرکت جمع میشود و میزان دقیق مخارج را مشخص مینماید.
نکته ای دیگر اینکه، در تعیین حقوق و دستمزد کارکنان، یک حسابدار باید موارد مختلفی را در نظر بگیرد و از منابع اطلاعاتی مختلفی استفاده کند. به عنوان مثال، در تعیین حقوق کارکنان یک شرکت، حسابدار موظف به در نظر گرفتن موارد زیر است:
1. میزان دقیق حقوق پایه
2. میزان دقیق مزایا
3. میزان دقیق کسورات
حقوق پایه، مبلغ خام پرداختی به کارمندان است. این مبلغ خام، تحت تاثیر مزایا و کسورات قرار می گیرد. مزایای حقوق شامل حق مسکن، حق بدی آب و هوا، حق اولاد، حق تاهل، اضافه کاری، سنوات و... می شوند و به حقوق پایه اضافه می گردند. کسورات نیز شامل مواردی از قبیلِ بیمه و مالیات می شوند و از حقوق پایه کسر می گردند.
نکته آخر اینکه، امروزه با پیشرفت تکنولوژی، نرم افزارهایی جهت حسابداری حقوق و دستمزد طراحی شدهاند. این نرم افزار ها می توانند با دریافت اطلاعات خام و اولیه در مورد پرسنل، میزان دقیق حقوق پایه، مزایا، کسورات و حقوق نهایی را مشخص کنند. همچنین، نرم افزار های حسابداری قادر هستند تا به سازمان های مالیات و بیمه نیز متصل شوند.
آموزش حسابداری حقوق و دستمزد چند دوره میباشد که جهت آشنایی بهتر،بخشی از هر دوره معرفی و تقدیم میگردد:
حسابداری مالیاتی
حسابداری مالیاتی که در زبان انگلیسی آن را Tax Accounting می نامند، نوعی از حسابداری است که تمرکز خود را تنها بر روی امور مالیاتی قرار می دهد و از پرداختن به سایر بخش های اقتصادی و مالی خودداری می نماید. شخصی که به عنوان حسابدار مالیاتی در یک شرکت یا سازمان استخدام می شود، باید فردی با تجربه، حرفه ای و متخصص باشد تا بتواند میزان مالیات این شرکت یا سازمان را تا حد امکان کاهش دهد. به عبارت دیگر، رسیدگی به امور مالیاتی، مبحثی پیچیده و تخصصی است و به همین دلیل، حسابداران تازه کار نباید تا زمان کسب تجربه کامل، وارد این حرفه شوند.
به عنوان مثال، اگر شما صاحب یک شرکت باشید و برای انجام امور مالیاتی خود، یک حسابدار بی تجربه را استخدام کنید، این شخص ممکن است یکی از فرآیند های پیچیده مالیاتی را به اشتباه انجام دهد و میزان مالیات شرکت تان به شکل قابل توجهی افزایش یابد. در مقابل، یک حسابدار مالیاتی با تجربه، با تکیه بر تخصص و توانایی های خود و آگاهی از شرایط معافیت مالیاتی، می تواند مخارج شرکت را تا حد زیادی کاهش دهد.
"حسابداری مالیات شامل چند دوره میباشد که جهت آشنایی بهتر،بخشی از هر دوره معرفی و تقدیم میگردد":
آموزش حسابداری مالیات ارزش افزوده:
آموزش معاملات فصلی:
آموزش اظهارنامه مالیاتی:
آموزش مالیات بر درآمد املاک:
آموزش دادرسی مالیاتی:
آموزش لایحه نویسی:
معرفی دوره تراکنش بانکی:
کاربرد نرم افزارهای حسابداری در فرآیند حسابداری مالیاتی
در دنیای امروز، نرم افزارهای حسابداری، کار را برای حسابداران مالیاتی تا حد زیادی تسهیل کرده اند. این نرم افزار ها می توانند امور زیر را به صورت خودکار انجام دهند:
1. طراحی اظهارنامه مالیاتی به صورت دقیق با دریافت اطلاعات اولیه
2. طراحی اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت دقیق با دریافت اطلاعات خام و اولیه
3. امکان تنظیم و طراحی گزارش های مالیاتی دقیق در بازه های زمانی مختلف
4. امکان محاسبه میزان مالیات هر کدام از کارمندان با توجه به میزان درآمدشان
5. قابلیت اتصال به سامانه های مالیاتی (همانند سامانه مودیان و سامانه جامع تجارت ایران)
6. و...
البته این نکته مهم و کلیدی را نیز در نظر داشته باشید که تمامی نرم افزارهای حسابداری مالیاتی قابل اعتماد نمی باشند. برخی از این نرم افزار ها توسط شرکت ها یا موسسات کم سابقه و نامعتبر طراحی شده اند و توانایی انجام محاسبات دقیق را ندارند. استفاده از این قبیل نرم افزار های نامعتبر، ممکن است فرآیند های مربوط به امور مالیاتی را با مشکل مواجه کند و به جای کاهش هزینه های مالیاتی، آن ها را افزایش دهد. به همین دلیل، در هنگام خرید یک نرم افزار مربوط به حسابداری مالیاتی، حتما از اعتبار شرکت سازنده آن، اطمینان حاصل فرمایید.
استخدام در حسابداری
در بخش های قبلی این مقاله به صورت مختصر در مورد شغل حسابداری و اهمیت اشتغال در این حرفه، توضیحاتی را به شما ارائه دادیم. در این قسمت قصد داریم تا استخدام در یک شرکت، سازمان و یا یک اداره به عنوان حسابدار را به صورت جامع تر مورد بررسی قرار دهیم.
برای استخدام در شغل حسابداری، شما باید وارد دانشگاه شوید و تحصیلات خود را در یکی از زیرمجموعه های رشته حسابداری بگذرانید. به عنوان مثال، شما می توانید رشته هایی مانندِ حسابداری مالی، صنعتی، پیمانکاری، بازرگانی خارجی، حقوق و دستمزد، مدیریت، مالیاتی و... را انتخاب کنید.
پس از گذراندنِ دوران تحصیلات در مقطع لیسانس و یا در صورت نیاز در مقطع فوق لیسانس، شما پتانسیل استخدام در یک نهاد اقتصادی را دارا می باشید اما تحصیلات به تنهایی کافی نمی باشد. اگر شما قصد داشته باشید تا در یک شرکت معتبر به عنوان حسابدار استخدام شوید، علاوه بر تحصیلات، به ویژگی های دیگری نیز نیاز خواهید داشت. در این بخش از مقاله قصد داریم تا تمامی ویژگی های لازم جهت ورود به بازار کار در رشته حسابداری را به شما معرفی کنیم.
ویژگی های لازم جهت ورود به بازار کار در رشته حسابداری عبارتند از:
1. داشتن مدرک تحصیلی معتبر از دانشگاهی معتبر
هرچه مدرک تحصیلی شما بالاتر باشد، احتمال استخدام تان در یک شرکت نیز بیشتر خواهد بود. همچنین، اگر مدرک تحصیلی خود را از یک دانشگاه معتبر دریافت کرده باشید، تمایل نهاد های اقتصادی برای بکارگیری شما افزایش خواهد یافت.
2. داشتن تجربه کاری از طریق استخدام در یک نهاد یا سازمان کوچک
تحصیل به تنهایی برای استخدام در شغل حسابداری کافی نیست. کسانی به یک حسابدار موفق تبدیل می شوند که در محیط واقعی کار به فعالیت پرداخته و با جزئیات شغل خود آشنا باشند. بنابراین، اگر یک حسابدار تازه کار هستید، باید ابتدا در نهاد های اقتصادی کوچک مشغول به کار شوید تا تجربه کاری برای ورود به نهاد های معتبر و بزرگ را به دست آورید.
3. آشنایی با نرم افزار های پیشرفته و حرفه ای در حوزه حسابداری
امروزه علم حسابداری بسیار پیشرفت کرده و نرم افزارهای مختلفی جهت تسهیل امور مربوط به این علم، طراحی شده است. شما به عنوان یک حسابدار باید همواره خود را بروز نگه دارید و از نحوه کار با این نرم افزار ها آگاه باشید. نرم افزارهای فوق، سرعت عملکرد بسیار بالایی دارند و بسیاری از امور را به صورت اتوماتیک انجام می دهند. عدم آشنایی یک حسابدار با این نرم افزار ها می تواند منجر به عدم توانایی این شخص در یافتنِ یک شغل مناسب شود.
4. توانایی شرکت در فعالیت های گروهی (روحیه انجام کار تیمی)
در شرکت های بزرگ، مجموعه ای از حسابداران به صورت همزمان با یکدیگر همکاری می کنند. به عنوان مثال، برخی از افراد در زمینه مالی و برخی دیگر در زمینه مالیاتی فعالیت می نمایند. این افراد باید به صورت کامل با یکدیگر هماهنگ باشند تا واحد حسابداری بتواند عملکردی ایده آل را ارائه دهد. بنابراین، اگر شما قصد دارید تا در یک شرکت معتبر و حرفه ای به عنوان حسابدار استخدام شوید، باید روحیه کار تیمی داشته باشید و در جهت پیشرفت تیم، تلاش نمایید.
5. توانایی برقراری ارتباط موثر با سایر کارمندان شرکت در واحد های مختلف
بخش حسابداری در هر شرکت، بخشی بسیار پر مشغله است. در این بخش، شما با اکثر کارمندان شرکت سر و کار دارید و باید پاسخگوی نیازهای مختلف آن ها باشید. به همین دلیل، شما برای اینکه بتوانید در حرفه خود موفق شوید، باید توانایی برقراری روابط عمومی خود را تقویت کنید.
معرفی بخشی از دوره استخدام در حسابداری
مقایسه رشته حسابداری با سایر رشته ها
تا این قسمت از مقاله، اکثر زیرمجموعه های رشته حسابداری را به صورت جامع به شما معرفی کردیم. در این بخش از محتوا قصد داریم تا این رشته را با سایر رشته ها مقایسه نماییم.
مقایسه حسابداری و حسابرسی
بسیاری از افراد تصور می کنند که واژه های حسابداری و حسابرسی با یکدیگر مشابه هستند اما این تصور کاملاً اشتباه می باشد. حسابداری و حسابرسی به نوعی همدیگر را کامل می کنند اما مبحثِ مورد بررسی هر کدام از آن ها کاملا متفاوت است. در این بخش از مقاله قصد داریم تا دو واژه فوق را به صورت جامع با یکدیگر مقایسه کنیم.
مقایسه جامع حسابداری و حسابرسی:
1. در فرآیند حسابداری، صورتحساب های مالی با توجه به اطلاعات خام اولیه، تولید، طبقه بندی و حفظ می شوند. در مقابل، در فرآیند حسابرسی، صورتحساب هایی که توسط حسابدار تهیه شده اند، از نظر صحت اطلاعات، بررسی می گردند.
2. فرآیند حسابداری به صورت روزانه و برای تمامی معاملات خرید و فروش انجام می شود. در مقابل، فرآیند حسابرسی به صورت دوره ای و در بازه های زمانی 3 ماهه، 6 ماهه و یا سالانه صورت می پذیرد.
3. در فرآیند حسابداری، حسابدار، سابقه معاملات خرید و فروشی که در یک شرکت انجام می شوند را ثبت می کند. در مقابل، شخص حسابرس، سابقه ثبت شده توسط حسابدار را آنالیز می نماید و از معتبر بودنِ آن اطمینان حاصل می کند.
4. در فرآیند حسابرسی، تمامی امور مالی و مالیاتی یک شرکت یا سازمان از نظر قانونی بررسی می گردند اما در فرآیند حسابداری، صحت امور اقتصادی از لحاظ رعایت قوانین، بررسی نمی شوند.
در مجموع می توانیم بگوییم که وجود یک حسابدار و یک حسابرس در هر شرکت، سازمان و یا نهاد اقتصادی ضروری است. حسابدار وظیفه انجام امور مالی را بر عهده دارد و حسابرس، بر روی انجام این امور نظارت می کند.
مقایسه حسابداری و مدیریت
حسابداری و مدیریت، دو مقوله جدا از هم هستند و مفاهیمی متفاوت دارند اما کامل کننده همدیگر نیز می باشند. به عنوان مثال، مدیر یک شرکت را در نظر بگیرید. مدیر شرکت وظیفه دارد تا سیاست های کلی شرکت در جهت پیشرفت را مشخص کند. از طرفی دیگر، مدیر به صورت انفرادی نمی تواند در مورد تمامی مسائل تصمیم بگیرد و در برخی از مواقع نیاز به اطلاعات دارد. یکی از مهم ترین اطلاعات مورد نیاز برای هر مدیری، وضعیت مالی می باشد. مدیر باید بداند که میزان درآمد و مخارج شرکت چه مقدار است و همچنین، باید بداند که آیا شرکت در یک بازه زمانی خاص، توانایی خرید محصولات جدید را دارد یا باید محصولات تولیدی خود را به منظور کسب سرمایه به فروش برساند.
اطلاعات مالی فوق را یک حسابدار مجرب می تواند در اختیار مدیر قرار دهد. مدیر نیز قادر است تا با استفاده از این اطلاعات، بهترین تصمیمات را برای شرکت اتخاذ کند. در مقابل، اگر یک شرکت فاقد بخش حسابداری باشد و یا از یک حسابدار بی تجربه استفاده نماید، مدیر ممکن است تصمیمات نادرستی را اتخاذ کند. بدین ترتیب، شرکت با مشکلات و چالش های مالی متعددی روبرو خواهد شد و احتمال ورشکستگی نیز وجود خواهد داشت.
در این قسمت قصد داریم تا تفاوت های بین حسابداری و مدیریت را به شما توضیح دهیم. این تفاوت ها عبارتند از:
1. حسابدار وظیفه طبقه بندی اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها را بر عهده دارد اما مدیر، تصمیمات نهایی را بر اساس اطلاعات حسابدار اتخاذ می کند.
2. مدیر نمیتواند به تمامی امور مالی شرکت رسیدگی کند اما یک حسابدارِ با تجربه، این مهم را با دقت بالایی انجام میدهد.
3. حسابدار نمیتواند سیاستهای کلی شرکت را تعیین کند اما با ارائه اطلاعات مفید به مدیر، در تعیین این سیاستها کمک مینماید.
مقایسه حسابداری مالی و مدیریت
همانگونه که در بخش های قبلی مقاله نیز به شما توضیح دادیم. حسابداری، یک رشته دانشگاهی است. این رشته آکادمیک، دارای زیر شاخه های متعددی می باشد که شباهت های زیادی با یکدیگر دارند اما نباید آن ها را باهم یکسان بدانیم. هر کدام از رشته های حسابداری در بخش خاصی از یک نهاد اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرند و مزایای آنها نیز متفاوت می باشد. به عنوان مثال، دو رشته حسابداری مالی و مدیریت را در این بخش از محتوا با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد.
مقایسه رشته حسابداری مالی و مدیریت:
1. تمرکز حسابدار مدیریت و حسابدار مالی
تمرکز حسابدار مدیریت بر روی اموری می باشد که به داخل شرکت مربوط می شوند اما عمده فعالیت حسابدار مالی به امور خارجی شرکت اختصاص می یابد.
2. تهیه صورتحساب مالی توسط حسابدار مالی
حسابدار مالی وظیفه دارد تا صورتحساب های مالی را تهیه و تنظیم کند. این صورتحساب ها توسط حسابدار مدیریت و در داخل شرکت یا سازمان نیز قابل استفاده هستند.
3. رعایت قوانین تنظیم صورتحساب توسط حسابدار مالی
رعایت قوانین مربوط به تهیه و تنظیم صورتحساب های مالی بر عهده حسابدار مالی می باشد اما حسابدار مدیریت چنین وظیفه ای ندارد.
4. ارائه صورتحساب های مالی به سرمایه گذاران توسط حسابدار مالی
حسابدار مالی، صورتحساب های مالی را به صورت گزارش هایی جامع، در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد تا به آن ها در تصمیم گیری بهتر کمک کند اما حسابدار مدیریت، این وظیفه را بر عهده ندارد.
5. تهیه گزارش و خلاصه عملکرد توسط حسابدار مالی
تهیه گزارش و خلاصه عملکرد مالی شرکت بر عهده حسابدار مالی است اما حسابدار مدیریت، وظیفه ای در زمینه تهیه موارد فوق ندارد.
6. پیش بینی آینده مالی به صورت دقیق توسط حسابدار مالی
حسابدار مالی، اطلاعات دقیقی در مورد امور مالی یک شرکت در آینده را به شما ارائه می دهد. سایر رشته های حسابداری نیز بیانگر اطلاعاتی در مورد آینده مالی شرکت هستند اما همانند اطلاعات حسابدار مالی، جزئی و دقیق نمی باشند.
7. حل مشکلات مالی داخلی توسط حسابدار مدیریت
حسابدار مدیریت، راه حل هایی را برای حل مشکلات مالی داخلی شرکت ارائه می دهد اما حسابدار مالی، این وظیفه را بر عهده ندارد. حسابدار مالی در این بخش، از اطلاعات حسابدار مدیریت استفاده می کند و امور مالی خارجی شرکت را بهبود می بخشد.
8. تهیه گزارش های مالی داخلی توسط حسابدار مدیریت
تهیه گزارش های مالی داخلی بر عهده حسابدار مدیریت است. از این گزارش ها برای تصمیم گیری های مهم تجاری استفاده می شود.
9. برنامه ریزی بسیار دقیق توسط حسابدار مدیریت
شیوه برنامه ریزی در روش حسابداری مدیریت بسیار دقیق است. از طریق این روش حسابداری، حسابدار می تواند میزان دقیق سرمایه مورد نیاز برای جبران ضررهای مالی را پیش بینی کند.
10. تعیین استراتژی های سودآور توسط حسابدار مدیریت
حسابدار مدیریت می تواند استراتژی هایی را به مدیر ارائه دهد که بسیار سودآور هستند.
11. سنجش عملکرد تجاری نهاد اقتصادی توسط حسابدار مدیریت
حسابدار مدیریت، نوع عملکرد تجاری نهاد اقتصادی را می سنجد و بر اساس آن، برنامه ریزی های آینده و اهداف را مشخص می کند.
مقایسه حسابداری دولتی و بازرگانی
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا حسابداری دولتی و بازرگانی را با یکدیگر مقایسه کنیم. شخصی که به عنوان حسابدار دولتی استخدام می شود، وظیفه دارد تا اسناد مالی را جمع آوری، طبقه بندی و سپس ثبت نماید. همچنین، این شخص باید بر اساس اسناد جمع آوری شده، گزارش های جامعی را به مدیران نهاد خود تحویل دهد. در مقابل، اساس کار حسابدار بازرگانی بر پایه کسب سود استوار است. به همین دلیل، حسابدار بازرگانی در درجه اول، میزان سود و ضرر شرکت را در نظر می گیرد و سپس به باقی موارد می پردازد.
حسابداران بازرگانی و دولتی، از نظر نوع وظایف، دارای شباهت ها و تفاوت های متعددی هستند. در این بخش، ابتدا به شباهت ها و سپس به تفاوت ها خواهیم پرداخت.
شباهت های وظایف حسابداران بازرگانی و دولتی
مهم ترین شباهت های وظایف حسابداران بازرگانی و دولتی، عبارتند از:
1. سازمان ها و یا شرکت های دولتی یا بازرگانی، معمولاً منابع مالی محدودی دارند. به همین دلیل، هم حسابداران دولتی و هم حسابداران بازرگانی باید تلاش کنند تا این منابع مالی را سازماندهی و مدیریت نمایند.
2. حسابداران دولتی و حسابداران بازرگانی در پیشبرد وضعیت اقتصادی شرکت یا سازمان، نقش یکسانی دارند و می توانند با یکدیگر همکاری کنند.
3. نحوه انجام معاملات خرید و فروش در شرکت های دولتی و بازرگانی مشابه با یکدیگر است. به همین دلیل، حسابداران دولتی و بازرگانی نیز در طبقه بندی و ثبت گزارش های معاملات، وظایف یکسانی دارند.
4. در برخی از نهادهای اقتصادی دولتی و بازرگانی، حسابداران از روش های یکسانی برای مدیریت مالی استفاده می کنند.
تفاوت های وظایف حسابداران بازرگانی و دولتی
مهمترین تفاوتهای وظایف حسابداران بازرگانی و دولتی عبارتند از:
1. هدف اصلی حسابداران شرکتهای دولتی، رعایت کردن قوانینی میباشد که توسط دولت برای آنها تعیین شده است. در مقابل، مهمترین هدف حسابداران شرکتهای بازرگانی، محاسبه میزان درآمدها و مخارج به منظور کسب سود بیشتر میباشد.
2. دولت بر روی عملکرد حسابداران شرکت های دولتی به دقت نظارت میکند. در مقابل، نظارت دولت بر روی عملکرد حسابداران شرکت های بازرگانی، بسیار کمتر است.
3. صورتحسابهای مالی تهیه شده توسط حسابداران شرکت های بازرگانی، در اکثر مواقع نشان دهنده میزان سود و زیان میباشد. در مقابل، از آنجایی که در شرکت های دولتی، هدف اصلی حسابداران، بررسی میزان سود و زیان نیست، در صورتحساب های مالی اکثراً به تجزیه و تحلیل حساب ها و بررسی میزان درآمد ها و مخارج پرداخته می شود.
4. مالکیت شرکت های دولتی با دولت می باشد اما مالک شرکت های بازرگانی، یک شخص و یا گروهی از اشخاص هستند. به همین دلیل، حسابداران دولتی، کارمند دولت به حساب می آیند اما حسابداران بازرگانی، کارمند بخش خصوصی هستند.
5. حسابداران شرکت های دولتی، بودجه خود را از دولت دریافت می کنند اما حسابداران شرکت های بازرگانی، بودجه خود را از طریق خرید و فروش و معامله کالا، به دست می آورند.
6. در شرکت های دولتی، معمولاً برای هر بخش مالی، یک حساب بانکی جداگانه در نظر گرفته می شود تا این بخش ها بتوانند به صورت مستقل عمل کنند و به امور خود رسیدگی نمایند. در مقابل، در شرکت های بازرگانی، معمولاً یک حساب بانکی را برای تمامی بخش ها مورد استفاده قرار می دهند. بنابراین، حسابدار دولتی، به یک حساب بانکی مستقل دسترسی دارد اما حسابدار بازرگانی، معمولاً از حساب بانکی مدیرعامل شرکت استفاده می کند.
مقایسه حسابداری ایران و جهان
اصول حسابداری تعیین شده در داخل کشور ایران مطابق با اصول بین المللی حسابداری میباشد. با این حال، در برخی از بخش ها به دلیلِ سیاست های داخلی، قوانین ایران با قوانین جهانی اندکی متفاوت است. به همین دلیل، هنگامی که یک شرکت قصد دارد تا در داخل ایران به فعالیت بپردازد، باید اصولی را رعایت کند که ممکن است در خارج از کشور نیازی به رعایت آنها نباشد. عکس این قضیه نیز امکان پذیر است.
به همین دلیل، در این قسمت از محتوا قصد داریم تا تفاوت های حسابداری ایران و جهان را به شما توضیح دهیم و آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم.
تفاوت های حسابداری ایران و جهان، عبارتند از:
1. تهیه گزارش سود و زیان
تهیه گزارش سود و زیان و ارائه آن به سازمان های مربوطه، در خارج از کشور، یکی از وظایف الزامی حسابداران است. در مقابل، در ایران، اگر آمار میزان درآمد ها و مخارج در دسترس نباشد، الزامی برای ارائه گزارش سود و زیان وجود ندارد.
2. تهیه گزارش تعدیلات سنواتی
ارائه گزارش تعدیلات سنواتی به سازمان های مربوطه در ایران کاملا ضروری است و حسابداران باید این مهم را در اسرع وقت انجام دهند. در مقابل، در فرآیند حسابداری جهانی، تنها زمانی ارائه تعدیلات سنواتی ضروری است که در سهام سرمایه گذاران تغییری ایجاد شده باشد .
3. ترازنامه حسابداری ایران و جهان
ترازنامه حسابداری ایران، نسخه کوچک شده ترازنامه جهانی حسابداری می باشد. به همین دلیل، در ترازنامه ایران به برخی از نکات پرداخته نشده است. به عنوان مثال، در ترازنامه ایران، هیچ مطلبی در مورد انتقال مطالبات وجود ندارد اما در ترازنامه جهانی، نکات بسیاری در مورد این موضوع دیده می شود.
همچنین، بررسی دارایی های نامشهود، موضوعی بسیار مهم می باشد که در ترازنامه حسابداری جهانی، به آن توجه ویژه ای شده است اما در ترازنامه ایران، اطلاعاتی در این مورد وجود ندارد.
4. صورتحساب های مالی
یکی دیگر از تفاوت های حسابداری ایران و جهان که به توضیح و بررسی آن خواهیم پرداخت، تفاوت در صورتحساب های مالی است. در صورتحساب های طراحی شده در ایران، اطلاعاتی از قبیلِ میزان سود، میزان ضرر، میزان درآمد ها، میزان مخارج و... ثبت می شوند. در مقابل، در صورتحساب های جهانی، علاوه بر تمامی موارد فوق، اگر تغییری در سهام های سرمایه گذاران رخ دهد، این تغییرات نیز در صورتحساب های مالی ذکر خواهند شد.
5. ثبت سود عملیاتی در خلاصه عملکرد
مطابق با قوانین حسابداری در داخل کشور ایران، ثبت سود عملیاتی در خلاصه عملکرد یک شرکت، بسیار ضروری است. در مقابل، شرکت های خارجی الزامی به ثبت سود عملیاتی ندارند. در خلاصه عملکرد شرکت های خارجی، شرح نوع کارکرد، از اهمیت بالاتری برخوردار است.
مقایسه حسابداری و مهندسی کامپیوتر
اگر شما صاحب یک شرکت هستید و قصد دارید تا کارمندانی را استخدام نمایید، باید ابتدا نوع نیاز شرکت خود را مشخص کنید. هر شرکت با توجه به زمینه فعالیتی که دارد، باید کارمندانی با تخصصهای متفاوت را استخدام کند. به عنوان مثال، در مباحث مالی، شما ممکن است هم به حسابدار و هم به مهندس کامپیوتر نیاز داشته باشید. یک حسابدار، تمامی امور مالی شرکت را در نظر می گیرد و با طبقه بندی اسناد، مدارک و اطلاعات مختلف، گزارشهایی کاربردی را تولید می کند. مدیر شرکت میتواند با استفاده از این گزارشها، تصمیم گیریهای مربوط به سیاستهای مالی کلان شرکت را انجام دهد. همچنین، حسابدار وظیفه محاسبه دقیق حقوق و دستمزد کارمندان را نیز بر عهده دارد و برای آنها فیش حقوقی صادر میکند. بنابراین، با توجه به وظایف مهمی که بر عهده حسابدار است، شما باید تنها از افرادی در این زمینه کمک بگیرید که دارای تجربه و تخصص کافی باشند.
از طرفی دیگر، در بخش مالی، مهندس کامپیوتر نیز نقش مهمی را بر عهده دارد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، در فرآیند حسابداری از نرم افزار های متعدد و پیشرفتهای استفاده میشود. این نرم افزار ها می توانند فرآیند های حسابداری و حسابرسی را بسیار آسان کنند و دقت انجام این فرآیند ها را نیز افزایش دهند. نرم افزار های حسابداری و حسابرسی معمولاً باید به منظور شخصی سازی برای هر شرکت، برنامه نویسی شوند. شخص حسابدار ممکن است با زبان های برنامه نویسی آشنایی نداشته باشد و نتواند این امر مهم را انجام دهد. به همین دلیل، شما به عنوان مدیر یک شرکت، باید یک مهندس کامپیوتر را بدین منظور، استخدام نمایید. یک مهندس کامپیوتر حرفه ای، با انواع زبان های برنامه نویسی آشنایی دارد و با بررسی وضعیت واحد مالی، بهترین نرم افزار ها را برای شرکت شما برنامه نویسی می کند.
شباهت حسابدار و مهندس کامپیوتر
حسابدار و مهندس کامپیوتر از نظر داشتن توانایی و تخصص، شباهت های متعددی با یکدیگر دارند. به عنوان مثال، در مباحثی مانندِ توانایی آنالیز اطلاعات، توانایی استفاده از نرم افزارهای مالی، توانایی مراقبت و حفاظت از اطلاعات و توانایی تحلیل سیستماتیک، میزان تخصص حسابدار و مهندس کامپیوتر، تقریبا برابر است. با این حال، موضوع فوق بدین معنی نیست که شما تنها به یکی از آنها نیاز دارید. شما باید با توجه به نیاز های شرکت تان، پرسنل خود را انتخاب کنید.
تفاوت های حسابدار و مهندس کامپیوتر
شاید بتوانیم مهم ترین تفاوت حسابدار و مهندس کامپیوتر را در توانایی برنامه نویسی و توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی بدانیم. مهندس کامپیوتر با زبان های برنامه نویسی مختلفی آشنایی دارد و می تواند نرم افزارهای حسابداری را طراحی و شخصی سازی کند.
در مقابل، حسابدار می تواند با بکارگیری نرم افزار های حسابداری طراحی شده توسط مهندس کامپیوتر، تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی را انجام و گزارش های مفیدی را به مدیر شرکت و یا سرمایه گذاران ارائه دهد.
مقایسه رشته حسابداری و مدیریت بازرگانی
رشته مدیریت بازرگانی را می توانیم نسخه کامل شده رشته حسابداری بدانیم. دروسی که در رشته مدیریت بازرگانی، دانشجویان ملزم به گذراندنِ آن هستند، نسبتاً بیشتر از رشته حسابداری است. از نظر بازار کار نیز، معمولاً رشته حسابداری برای خانم ها و رشته مدیریت برای آقایان مناسب است. شرکت ها معمولاً تمایل دارند تا حسابدارانی را استخدام نمایند که توانایی منشی شدن را نیز دارا باشند و بانوان گزینه مناسب تری برای شغل منشی گری هستند.
البته این موضوع به معنای عدم توانایی آقایان در استخدام شدن به عنوان حسابدار و عدم توانایی بانوان در استخدام شدن به عنوان مدیر بازرگانی نیست. امروزه در شرکت ها، هم حسابداران مرد و هم مدیران بازرگانی زن، مشغول به کار هستند.
نکته ای دیگر اینکه، از نظر پایه حقوقی، رشته های حسابداری و مدیریت بازرگانی کاملاً با یکدیگر متفاوت می باشند. اشخاصی که به عنوان مدیر بازرگانی یک شرکت استخدام می شوند، حقوق بالاتری را نسبت به حسابداران همان شرکت دریافت می کنند. البته وظایف یک مدیر بازرگانی بسیار بیشتر از یک حسابدار است.
نکته آخر اینکه، شما پس از گذراندن دوران تحصیلات خود در رشته حسابداری و یا مدیریت بازرگانی، وظایف مختلفی را با توجه به رشته تحصیلی تان، بر عهده خواهید داشت. حسابدار باید به مسائلی مانند دریافت اطلاعات مالی، طبقه بندی اطلاعات مالی، تهیه گزارش های مالی، تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی، محاسبه حقوق کارمندان، تهیه فیش حقوقی کارمندان و... بپردازد.
در مقابل، وظایف مدیر بازرگانی کاملا متفاوت است. مدیر بازرگانی معمولاً به مسائل خارجی شرکت می پردازد. ارائه گزارش به سهامداران، برقراری ارتباط با خریداران و فروشندگان خارج از شرکت و انجام معاملات مختلف با آنها، جذب سرمایه گذار و... را می توانیم از جمله وظایف یک مدیر بازرگانی بدانیم.
مقایسه رشته حسابداری با کامپیوتر
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا رشته های پرطرفدار حسابداری و کامپیوتر را به شما معرفی نماییم. بسیاری از افرادی که در کنکور شرکت می کنند، بین انتخاب رشته حسابداری و یا کامپیوتر، دچار تردید می شوند. هر دو رشته فوق، دارای بازار کار مناسبی هستند اما اشتغال در یک شغل ایده آل، علاوه بر داشتنِ تحصیلات آکادمیک، به تجربه و تخصص نیز نیاز دارد.
بسیاری از دانشجویان، دارای مدرک حسابداری یا کامپیوتر هستند اما تا به حال وارد محیط واقعی کار نشده اند و به همین دلیل، تجربه و تخصص کافی را ندارند. بنابراین، فارغ از انتخاب رشته حسابداری یا کامپیوتر، ابتدا به متخصص شدن در رشته خود، توجه کنید.
تحصیل در رشته حسابداری
در رشته حسابداری، شما به عنوان یک دانشجو، مفاهیمی از قبیلِ نحوه جمع آوری اطلاعات، نحوه طبقه بندی اطلاعات، نحوه تجزیه و تحلیل اسناد و مدارک، نحوه تهیه گزارش های مالی، نحوه رسیدگی به امور مالیاتی، و... را یاد خواهید گرفت. پس از پایان تحصیلات، شما می توانید به عنوان یک حسابدار در یک شرکت استخدام شوید. البته اول باید کار خود را در یک شرکت کوچک و با حقوق پایین آغاز نمایید و پس از کسب تجربه، شانس تان را برای استخدام در شرکت های بزرگ امتحان کنید.
تحصیل در رشته کامپیوتر
در رشته کامپیوتر، دانشجو با مهم ترین زبان های برنامه نویسی کامپیوتر، برترین زبان های برنامه نویسی تحت وب، نرم افزار های کامپیوتر، سخت افزار های کامپیوتر، فضای وب و... آشنا خواهد شد. پس از پایان تحصیلات آکادمیک، دانشجوی فارغ التحصيل شده از رشته مهندسی کامپیوتر، می تواند در شرکت های مختلف و در حوزه های حفظ امنیت اطلاعات، برنامه نویسی، شبکه، طراحی وب سایت و... مشغول به کار شود. البته به این موضوع دقت نمایید که اشتغال در حرفه های مرتبط با کامپیوتر، بیش از هر چیزی به تخصص و تجربه نیاز دارد. حتی اگر شما فارغ التحصيل رشته مهندسی کامپیوتر از یک دانشگاه معتبر باشید، تنها در صورتی می توانید در یک شرکت معتبر و بزرگ استخدام شوید که مدیران این شرکت، تخصص و تجربه لازم را در شما ببینند.
مقایسه رشته حسابداری و کامپیوتر
در بخش های قبلی این مقاله، رشته های حسابداری و کامپیوتر را به صورت جامع به شما معرفی کردیم. در این قسمت قصد داریم تا چند نکته کلیدی را در مورد دو رشته فوق بیان نماییم. این نکات کلیدی عبارتند از:
1. مدرک تحصیلی آکادمیک
در رشته حسابداری، شخص حسابدار باید حداقل مدرک لیسانس را داشته باشد تا بتواند در یک شرکت مشغول به کار شود. در مقابل، در مبحثِ مهندسی کامپیوتر، داشتن توانایی بسیار مهم تر از مدرک تحصیلی است. بسیاری از مهندسان کامپیوتر، فاقد مدرک آکادمیک می باشند اما به واسطه تجربه و تخصصی که دارند، در یک شرکت به عنوان برنامه نویس یا مدیر وب سایت فعالیت می کنند. البته این موضوع به معنای بی اهمیت بودنِ اخذ مدرک آکادمیک مهندسی کامپیوتر نیست. تحصیل در رشته کامپیوتر می تواند توانایی های متعددی را به شما بیفزاید و میزان تخصص تان را بهبود بخشد.
از طرفی دیگر، عدم اخذ مدرک حسابداری نیز به این معنی نیست که شما توانایی اشتغال در یک شرکت به عنوان حسابدار را نخواهید داشت. اگر شما تخصص و تجربه کافی را در زمینه حسابداری داشته باشید، امکان دارد که یک شرکت تمایل داشته باشد تا شما را به عنوان حسابدار استخدام کند.
2. سر و کار داشتن با مشتریان و پرسنل
حسابداران معمولا باید زمان زیادی را صرف ارتباط با مشتریان و یا پرسنل کنند. به عنوان مثال، حسابداران معمولا در مورد مسائل حقوقی با پرسنل سر و کار دارند. به همین دلیل، افراد فوق باید در تمامی روزهای کاری در محل کار خود حضور داشته باشند.
از طرفی دیگر، مهندسان کامپیوتر معمولاً نیازی به ارتباط با پرسنل شرکت و یا مشتریان ندارند. این افراد می توانند وظایف خود را به صورت غیر حضوری و در زمان دلخواه نیز انجام دهند.
3. میزان درآمد حسابداران و مهندسان کامپیوتر
معمولا مهندسان کامپیوتر درآمد بالاتری نسبت به حسابداران دارند. البته این موضوع به سطح توانایی این مهندسان هم بستگی دارد. با این حال، حسابداران خبره ای نیز در برخی از شرکت ها مشغول به کار هستند که میزان درآمد ماهانه آنها از اکثر مهندسان بالاتر است.
4. فرصت شغلی در رشته های حسابداری و مهندسی کامپیوتر
رشته های حسابداری و مهندسی کامپیوتر از نظر فرصت شغلی تقریباً مشابه با یکدیگر می باشند. در هر دو رشته فوق، فرصت های شغلی بسیاری پیش روی افراد متخصص و با تجربه وجود دارد. در حال حاضر، شرکت های بسیاری نیازمندِ استخدامِ مهندسان کامپیوتر و حسابداران خبره هستند و به همین دلیل، این شغل ها تا چند سال آینده اشباع نخواهند شد.
مقایسه رشته حسابداری و حقوق
در این قسمت از محتوا قصد داریم تا به مقایسه دو رشته حسابداری و حقوق بپردازیم. هر دو رشته فوق، جزء رشته های محبوب و پرطرفدار دانشگاهی به حساب می آیند. شما برای ورود به این رشته ها در دانشگاه باید ابتدا تحصیلات خود را تا اخذ مدرک دیپلم در رشته علوم انسانی ادامه دهید و سپس در کنکور شرکت کنید. در ادامه، نکاتی را در مورد هر کدام از این رشته ها به شما ارائه خواهیم داد:
1. حوزه مطالعاتی
حوزه مطالعاتی رشته حسابداری، تجزیه و تحلیل امور مالی، بررسی صورتحساب های مالی، تهیه گزارش های مالی، تهیه گزارش های مالیاتی و حسابرسی است. در مقابل، حوزه مطالعاتی رشته حقوق، بررسی سیستم حقوقی ایران، بررسی سیستم حقوقی بین الملل، نحوه برقراری ارتباط حقوقی با سایر کشور ها، بررسی حقوق جزایی، بررسی حقوق مدنی، بررسی حقوق تجاری، بررسی حقوق بین المللی و بررسی حقوق انسانی می باشد.
2. بازار کار رشته های حسابداری و حقوق
هم رشته حسابداری و هم رشته حقوق، دارای بازار های کار ایده آلی می باشند. البته داشتن تجربه و تخصص در هر کدام از این رشته ها، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر شما دانش آکادمیک داشته باشید اما فردی متخصص نباشید، به احتمال زیاد موفق به یافتن شغلی مناسب نخواهید شد. نکته ای دیگر اینکه، ورود به حرفه از طریق رشته های فوق، حتما به مدرک دانشگاهی نیاز دارد.
3. آینده کاری حسابداران و حقوق دانان
کسانی که در رشته حسابداری مشغول به تحصیل می شوند، در آینده می توانند در زمینه های شغلی مختلفی از قبیلِ حسابدار مدیریت، حسابدار مالی، حسابرس، حسابدار مالیاتی، حسابدار حقوق و دستمزد و مشاور مالی، مشغول به کار شوند. از طرفی دیگر، افرادی که تحصیلات آکادمیک خود را در رشته حقوق می گذرانند، در آینده می توانند در حوزه های شغلی قضاوت، وکالت، مشاور حقوقی و مدیریت حقوقی، فعالیت خود را آغاز کنند.
4. میزان سختی تحصیل در رشته های حسابداری و حقوق
تحصیل در هر رشته ای، سختی های خاص خود را دارد. رشته حسابداری مملو از محاسبات پیچیده ریاضی است و رشته حقوق نیاز به داشتن توانایی بالا در حفظ مفاهیم حقوقی دارد. بنابراین، اگر توانایی تحلیلی شما بالا است، رشته حسابداری گزینه ای ایده آل برای تان می باشد. در مقابل، اگر می توانید مفاهیم حقوقی را به راحتی حفظ کنید، بهتر است تا تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته حقوق بگذرانید.
سخن پایانی
در این مقاله، به صورت کامل در مورد حسابداری به شما توضیحاتی را ارائه دادیم. همچنین، رشته حسابداری را با برخی از مهم ترین رشته های آکادمیک مقایسه کردیم. اگر شما قصد تحصیل در رشته حسابداری را دارید و می خواهید آینده شغلی خوبی داشته باشید، بهتر است تا ابتدا با این رشته کاملاً آشنا شوید.
دانلود pdf حسابداری
در انتها به معرفی دوره آنلاین آموزش حسابداری ویژه بازارکار می پردازیم:
آموزش آنلاین حسابداری ویژه بازارکار:
بخش دوم آموزش آنلاین حسابداری ویژه بازار کار:
مزایای آموزش آنلاین حسابداری :