اتصال کارتخوان به سامانه مودیان
با اجرای قانون پایانه های فروشگاهی، باید تمام کارتخوان ها به پرونده مالیاتی متصل شوند در غیر این صورت درگاه پرداخت آنان قطع خواهد شد. در این مقاله ضمن تشریح نحوه اتصال کارتخوان به سامانه مودیان، در مورد سامانه مودیان و انواع کارتخوان های سیار صحبت خواهیم کرد.
سامانه مودیان چیست؟
قبل از اینکه در مورد اتصال کارتخوان به سامانه مودیان صحبت کنیم، باید این سامانه را شناخته و از اهمیت آن آگاه شویم. طبق تعریف بند پ ماده 1 «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان»، مصوب 1398: «سامانه مودیان سامانه ای تحت مدیریت سازمان (امور مالیاتی کشور) است که در آن به هر مودی، کارپوشه ویژه ای اختصاص می یابد. کلیه تبادلات اطلاعاتی میان مودی و سازمان، منحصرا از طریق همین کارپوشه انجام می گیرد. مودیان می توانند با استفاده از هر گونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند. مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان می باشد.»
منظور از حافظه مالیاتی، هر نوع حافظه نرم افزاری یا سخت افزاری است که برای «ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحساب الکترونیکی و انتقال آن به سامانه مودیان مورد استفاده قرار می گیرد.» این حافظه تحت نظارت سازمان بوده و توسط یک شماره شناسه، یکتا و منحصر به مودی می گردد.
چرا عضویت در سامانه مودیان ضرورت دارد؟
تمام مشمولان فصل 4 و 5 قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366، اعم از صاحبان مشاغل صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی، موظف هستند در سامانه مودیان ثبت نام نمایند. مودیانی که با مصرف کننده نهایی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در این سامانه، باید دارای پایانه فروشگاهی نیز باشند. مادامی که مودی عضو سامانه مودیان است و دارای پایانه فروشگاهی باشد و همچنین کلیه اطلاعات خود را در سامانه ثبت می کند، طبق ماده 4، ماموران مالیاتی حق ندارند به محل فعالیت مودی مراجعه نموده و دفاتر، اسناد و مدارک وی را جهت رسیدگی مطالبه نمایند. اما اگر مودی در سامانه عضو نشده یا پایانه فروشگاهی نداشته باشد، همچنین اگر مرتکب تخلفات مالیاتی گردد، مشمول جرایم مالیاتی و محرومیت از معافیت های مالیاتی خواهد شد. برخی از مهمترین تخلفات در این زمینه عبارتند از:
• عدم صدور صورتحساب الکترونیکی؛
• کم اظهاری و بیش اظهاری در قیمت یا مقدار فروش؛
• عدم اعلام شماره حساب های بانکی که گردش مالی واحد اقتصادی از طریق آنها انجام می گیرد؛
طبق ماده 1 «قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان»، ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان، برای کلیه شرکت های بورس و فرابورس، شرکت های دولتی و دستگاه های اجرایی مشمول ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و اشخاص حقوقی از ابتدای مهر 1402 و برای سایر اشخاص از ابتدای دی ماه 1402 الزامی شده است.
انواع دستگاه های کارت خوان سیار
در این قسمت از مقاله انواع دستگاه های کارت خوان سیار را به صورت مختصر معرفی خواهیم کرد و سپس به بررسی مزایای کارتخوان اندرویدی برای سامانه مودیان می پردازیم.
به طور کلی دستگاه های کارتخوان یا دستگاه های پوز به دو دسته ثابت و سیار طبقه بندی می شوند و دستگاه های سیار خود سه نوع مختلف دارند که عبارتند از:
• دستگاه پوز سیم کارتی:
در این نوع دستگاه، سیم کارت داخل کارتخوان قرار گرفته و تراکنش های مالی از طریق آن انجام می گیرد. عمومی ترین نوع دستگاه های پوز فعلی، دستگاه های پوز سیم کارتی هستند و به مشتری رسید کاغذی تحویل می دهند.
• دستگاه پوز موبایلی:
این دستگاه عملکردی مشابه گوشی همراه داشته و به گوشی های هوشمند متصل می شود. در این نوع دستگاه رسید کاغذی حذف شده و رسید مشتری برای دارنده حساب کارت پیامک می گردد.
• دستگاه پوز اندرویدی:
این دستگاه ها از تکنولوژی پیشرفته ای برخوردار بوده و دارای سیستم عامل اندروید هستند. همچنین دارای Wi-Fi، حافظه داخلی، بارکدخوان، دوربین و GPS می باشند. در این نوع دستگاه پوز می توان رسید کاغذی را حذف نمود و اطلاعات تراکنش را برای دارنده حساب کارت پیامک کرد. این دستگاه ها کوچک تر، سبک تر و البته هوشمندتر از انواع قبلی هستند. نوعی از این دستگاه پوز را می توانید در نانوایی ها مشاهده فرمایید.
کارتخوان اندرویدی سامانه مودیان
منظور از کارتخوان اندرویدی سامانه مودیان چیست؟ چون کارتخوان های اندرویدی مزایای بسیار بیشتری نسبت به دو نوع سیم کارتی و موبایلی دارند، پیشنهاد می شود برای سامانه مودیان از این نوع کارتخوان استفاده شود.
یکی از معضلات صاحبان مشاغل به ویژه در صنف طلا و جواهر، وارد کردن اطلاعات در سامانه مودیان است. با اتصال کارتخوان اندرویدی به سامانه مودیان این مسئله حل می شود. از طریق این دستگاه، فاکتور صادر شده به صورت الکترونیکی یا کاغذی در اختیار خریدار قرار می گیرد. از دیگر مزایای دستگاه پوز اندرویدی این است که همزمان با صدور فاکتور برای مشتری، صورتحساب الکترونیکی برای سامانه مودیان ارسال می گردد. این ویژگی ضمن صرفه جویی در زمان، نیاز به استخدام حسابدار و نیروی کار اضافی را کاهش می دهد.
برای دریافت کارتخوان اندرویدی سامانه مودیان می توان از طریق شرکت های معتمد و به صورت غیر حضوری اقدام نمود. بنابراین نیاز به مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی نمی باشد.
آیا واقعا ارسال صورتحساب با کارتخوان باعث تسهیل آن می شود؟
برای ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان چندین روش وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
ارسال صورتحساب به سامانه مودیان از طریق شرکت های معتمد مالیاتی: برای این منظور مودی باید با شرکت های معتمد قرارداد بسته و امور مالیاتی را به آنها بسپارد. لیست شرکت های معتمد از طرف سازمان امور مالیاتی تعیین شده و در صفحه داشبورد مالیاتی (گزینه خدمات شرکت های معتمد)، در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی قابل مشاهده است. برخی گمان می کنند این تنها روش برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان است و از هزینه های سربار آن نگران هستند. اما در واقع چنین الزام و اجباری وجود ندارد و هر واحد اقتصادی به طور مستقل می تواند صورتحساب های خود را ارسال نماید.
ارسال صورتحساب به سامانه مودیان از طریق نرم افزارهای حسابداری: برخی نرم افزارهای حسابداری این قابلیت را دارند که به صورت دوره ای یا آنی صورتحساب های مودی را برای سامانه مودیان ارسال نمایند.
ارسال صورتحساب از طریق نرم افزارهای واسط: برخی شرکت های تولید نرم افزار، نرم افزارهایی را عرضه نموده اند که از طریق اینترنت و بدون نیاز به نرم افزارهای حسابداری، صورتحساب ها را به موقع برای سامانه مودیان ارسال می کنند.
ارسال صورتحساب از طریق کارتخوان: در این روش مودی با خرید و اتصال کارتخوان به سامانه مودیان، می تواند به محض صدور صورتحساب، آن را برای سامانه مودیان ارسال نماید.
ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان با گوشی همراه
یکی دیگر از روش های مرسوم برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان استفاده از گوشی های هوشمند است. برای این منظور اپلیکشن های مخصوصی طراحی شده که می توان با کمک آنها بدون نیاز به تجهیزات ثانوی، صورتحساب ها را ارسال نمود.
از چه روشی برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان استفاده کنیم؟
همان طور که در قسمت قبل تشریح گردید، روش های متنوعی برای ارسال صورتحساب وجود دارد که یکی از آنها اتصال کارتخوان به سامانه مودیان است. برای انتخاب بهترین روش باید به نوع فعالیت، بودجه، فرصت و امکاناتی که در اختیار دارید توجه نمایید. بهتر است قبل از تصمیم گیری با شرکت های معتبر که نرم افزار یا خدمات مالیاتی ارائه می دهند مشورت نمایید.
نحوه ثبت کارتخوان در سامانه مودیان
برای اتصال کارتخوان به سامانه مودیان باید دستگاه را در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس www.my.tax.gov.ir ثبت نمایید. اگر در این درگاه ثبت نام نکرده اید باید ابتدا از طریق شماره ملی یا شناسه ملی و شماره همراهی که به نام شماست، ثبت نام کنید. رمز عبور برای شماره همراه شما پیامک خواهد شد. در مرحله بعد با استفاده از همین رمز عبور می توانید وارد درگاه ملی شوید. در صورت فراموشی رمز عبور، در همین پنجره می توانید گزینه «فراموشی کلمه عبور» را انتخاب نمایید تا رمز جدید مجددا برای شماره شما ارسال گردد. (به شکل زیر توجه نمایید.)
بعد از ورود به درگاه در سمت چپ، گزینه «مدیریت پرداخت و پذیرنده ها» را کلیک نمایید. در لیست باز شده «ساماندهی پذیرنده های بانکی» را انتخاب کنید.
برای ثبت کارتخوان در سامانه مودیان، باید شماره پایانه هایی که از آنها در کسب و کار خود استفاده می کنید، داشته باشید. سپس کارتخوان مورد نظر را با استفاده از همین شماره و نام شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت، در لیست پیدا کرده و گزینه «الصاق به پرونده» را انتخاب کنید. در مرحله بعد پنجره ای باز می شود که در آن مشخصات پایانه انتخابی به همراه تمام پرونده های مالیاتی قابل مشاهده است. پرونده صحیح که در وضعیت تکمیل است انتخاب نموده و سپس گزینه الصاق را کلیک نمایید. اگر پرونده مالیاتی که در وضعیت «عدم تکمیل» است انتخاب کنید، امکان ثبت نهایی وجود ندارد. اگر پرونده مالیاتی تکمیل شده در این لیست مشاهده نمی کنید باید ابتدا از قسمت پرونده های مالیاتی در صفحه داشبورد، نسبت به تکمیل پرونده مالیاتی خود اقدام کنید.
اگر هیچ پرونده مالیاتی ندارید باید یک پرونده جدید ایجاد کرده و سپس مراحل آن را تکمیل کنید. در غیر این صورت اتصال کارتخوان به سامانه مودیان امکان پذیر نبوده و کارتخوان شما غیر فعال خواهد شد.