حد مجاز سامانه مودیان یکی از مهمترین قوانینی میباشد که بر مبنای ماده 6 قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی تعریف شده است. با توجه به این قانون، مودیان نمیتوانند بیشتر از 5 برابر فروش اظهارشده خودشان در دوره مالی مشابه سال قبل، صورتحسابهای الکترونیکی را صادر کنند. تعریف چنین محدودیتی باعث شده است تا بسیاری از مودیان سردرگم شده و با مشکلاتی روبرو شوند. در ادامه با ما همراه باشید تا یک بار به صورت کامل به این موضوع بپردازیم.
حد مجاز فروش در سامانه مودیان
یکی از مهمترین قوانین مالیاتی که توانست در سالهای اخیر منجر به تحول در سیستم نظام مالیاتی شود و پیش زمینه آن را فراهم کند، قانون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی بود که در سال 1398 تمدید شد. اگر به این قانون مراجعه کنید، موارد متعددی تعریف شدهاند. از پایانههای فروشگاهی گرفته تا صورتحساب الکترونیکی و غیره. در کل این قانون شامل 29 ماده است.
یکی از مفاهیم بسیار مهمی که در سیستم نظام مالیاتی جدید تعریف شده و منجر میشود تا از صدور فاکتورهای سوری و اضافی خودداری کنید، حد مجاز سامانه مودیان است. البته اصلیترین هدف سازمان از تعریف چنین چیزی، دسترسی سریع بر نقدینگی مالیات ارزش افزوده است. بر طبق ماده 6 برای تعریف حد مجاز باید گفت:
• به محدودیتی که برای صدور صورتحسابهای الکترونیکی با اعتبار مالیاتی در یک دوره تعریف شده است، حد مجاز سامانه مودیان میگویند.
حد مجاز فروش در سامانه مودیان برای فروشندگانی است که نسبت به صدور صورتحساب نوع اقدام میکنند و مشمول ارزش افزوده هستند. همچنین خریداران با تایید این صورتحسابهای ناشی از خرید کالا یا خدمات مشمول ارزش افزوده، اعتبار مالیاتی دریافت کرده و از آن در اظهارنامه ارزش افزوده خود استفاده میکنند.
افزایش حد مجاز سامانه مودیان
حال که محدودیتی برای مودیان در نظر گرفته شده است، راه حلهایی نیز برای رفع این مشکل و بیشتر کردن ظرفیت پیش بینی شدهاند. این راه حل شامل 5 روش است که در ادامه مطلب به آن میپردازیم.
افزایش حد مجاز سامانه مودیان برای کسانی است که به وضعیت تکمیل شده یا عبور از حد مجاز رسیدهاند. در این حالت باید برای بیشتر کردن ظرفیت حد مجاز در سامانه مودیان اقدام کنند.
وضعیت حد مجاز سامانه مودیان
وضعیت حد مجاز سامانه مودیان را میتوان در 3 بخش تقسیم کرد.
• وضعیت عادی:
در این حالت، نمودار حد مجاز دارای ظرفیت خالی بوده و پر نشده است.
• وضعیت در آستانه تکمیل:
در این حالت، ظرفیت حد مجاز شما در آستانه تکمیل بوده و باید نسبت به بررسی راههای افزایش حد مجاز اقدام کنید.
• وضعیت عبور از حد مجاز:
در چنین وضعیتی، نمودار حد مجاز کامل پر شده است. تمام صورتحسابهای مشمول ارزش افزوده شما بدون اعتبار مالیاتی برای خریدار لحاظ میشوند و احتمال آن وجود دارد که این صورتحسابها از سوی مشتریان، برگشت بخورند.
حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان
حال این سوال مهم مطرح میشود که مقدار حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان چقدر است؟ این محدودیت و ظرفیت آن به شرح زیر میباشند:
• مودیان با سابقه:
محدودیت تعیین شده، تا 5 برابر فروش اظهارشده در دوره مالی مشابه سال قبل بوده که مالیات ارزش افزوده آن پرداخت شده است. این عدد قبلا 3 برابر بود که بنا بر اصلاح این ماده در آبان ماه سال 1402، به 5 برابر افزایش یافت.
• مودیان بدون سابقه:
مودیانی که دارای سابقه مالیاتی نیستند و جدید التاسیس میباشند، حد مجاز آنها، 5 برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم است. این مقدار معافیت برای سال 1403، در حالت عادی 100 میلیون تومان و در حالتی که مشاغل نسبت به ارسال صورتحساب الکترونیکی اقدام کنند، تا 144 میلیون تومان افزایش مییابد.
• مودیانی که فروش آنها کمتر از معافیت ماده 101 باشد:
حد مجاز سامانه مودیان این افراد نیز همانند گروه دوم میباشد.
نکته مهم: این عدد بر اساس دوره مشابه (فصلی) سال قبل است. مثلا اگر شما در زمستان سال 1402، صد میلیون تومان فروش کالا و خدمات مشمول ارزش افزوده داشته باشید، در سال بعد در همین دوره زمستان، تا پانصد میلیون تومان مجاز به صدور صورتحساب فروش هستید که اعتبار مالیاتی دارد.
عبور از حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان
حال ممکن است این سوال برای شما پیش آید که عبور از حد مجاز سامانه مودیان چه تبعاتی دارد و چه مشکلاتی را ایجاد میکند؟ در این خصوص باید گفت به مازاد صورتحسابهای الکترونیکی که توسط فروشنده صادر میشوند، اعتبار مالیاتی تعلق نمیگیرد.
زمانی که اعتبار مالیاتی نداشته باشید، بدین معنا است که مشتری (طرف حساب شما) مالیات ارزش افزوده خرید خود را پرداخت نکرده است. در این حالت، اعتبار مالیاتی برای وی درنظر گرفته نمیشود.
اعتبار مالیاتی را میتوان یک نوع امتیاز در خرید و فروشها دانست که به صورت یک اعتبار برای کارپوشه مودی لحاظ خواهد شد. این اعتبار زمانی کاربرد دارد که:
• برای محاسبه مالیات ارزش افزوده به صورت سیستمی اقدام شود و این مبلغ باید از آن کسر گردد. بدین معنا که شما مالیاتهای ارزش افزوده پرداختی خود را از مالیاتهای ارزش افزودهای که از مشتریانتان گرفتهاید، کسر میکنید.
• همچنین اعتبار مالیاتی میتواند در اظهارنامههای عملکرد نیز تاثیر گذار باشد.
در کل گرفتن اعتبار مالیاتی برای مشتری بسیار مهم است و منجر به عدم پرداخت مبالغ اضافه خواهد شد.
البته مشتری میتواند مالیاتهای ارزش افزوده مربوط به صورتحسابهای فاقد اعتبار را در بخش مبالغ عدول خورده اظهارنامه ارزش افزوده مشاهده کند. حال باید برای آزاد کردن مبلغ، فروشنده را راضی نماید که حد مجازش را بیشتر نماید. فروشندگان توجه کنند که تنها در همان دوره، قادر به بیشتر کردن حد مجاز هستند.
ارائه صورتحسابهای فاقد اعتبار مالیاتی که ناشی از رد کردن حد مجاز سامانه مودیان توسط فروشنده است، تنها به ضرر مشتری خواهد بود. بنابراین شما به عنوان مودی باید در پذیرش چنین صورتحسابهایی به دقت عمل کنید.
نحوه افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان
فرض کنید شما فروشندهای هستید که در بهار سال 1402، مبلغ 500 میلیون تومان فروش مشمول ارزش افزوده داشتید. مقدار ارزش افزوده آن، 45 میلیون تومان میشود که آن را پرداخت کردهاید. حال این مبلغ مبنا قرار میگیرد.
اکنون حد مجاز فروش شما در دوره بهار سال 1403، پنج برابر 500 میلیون تومان یعنی 2.5 میلیارد تومان فروش است که معادل مالیات ارزش افزوده آن، 250 میلیون تومان میباشد. یعنی تا این حدود ارزش افزوده، ظرفیت دارید تا اعتبار مالیاتی ارائه کنید.
حال در این مثال، شما در دوره بهار، مبلغ 3.5 میلیارد تومان فروش داشتهاید و مبلغ ارزش افزودهای که باید ارائه دهید، 350 میلیون تومان است. یعنی 100 میلیون تومان مازاد بر حد مجاز فروش در سامانه مودیان دارید. در چنین حالتی میتوانید از 5 روش برای افزایش حد مجاز سامانه مودیان استفاده نمایید که عبارتند از:
• پرداخت نقدی مالیات ارزش افزوده مازاد: در این حالت شما میتوانید با مراجعه حضوری به مراکز مالیاتی، با پرکردن یک فرم و محاسبه مالیات ارزش افزوده مازاد، این مالیات را به صورت نقدی و ارائه فیش به مرکز مالیاتی پرداخت کنید.
• پرداخت قسطی: در این روش با ارائه چکهای صورتی رنگ، اقدام به افزایش حد مجاز میکنید.
• سپرده بانکی ارائه دهید.
• ضمانت نامه بانکی به سازمان بدهید.
• وثیقه ملکی را گرو بگذارید.
حد مجاز خرید در سامانه مودیان
حد مجاز خرید در سامانه مودیان تعریف نشده است و مودیان نمیتوانند برای ثبت صورتحسابهای خرید خود در این سامانه اقدام کنند.
طریقه افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان
شما میتوانید هم به صورت حضوری و یا آنلاین، برای افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان اقدام کنید. حالتهای حضوری در قسمت قبل بیان شدند.
در حالت غیر حضوری، با ورود به پرونده و انتخاب گزینه "سایر درخواستها"، برای افزایش حد مجاز اقدام کنید. در این حالت میتوانید با درج فروش خود در دوره کنونی، مبلغ مشخص شده را در قالب یک قبض پرداخت نمایید. پرداخت قبض در سایت payment.tax.gov.ir با درج شناسه قبض انجام میشود.
همچنین میتوانید برای ارائه تضمین از این قسمت نیز اقدام کنید.
حد مجاز فروش در سامانه مودیان چقدر است
مبلغ حد مجاز فروش در سامانه مودیان برای افراد مختلف، متفاوت است و حداقل مقدار آن، 5 برابر معافیت مالیاتی ماده 101 ق.م.م میباشد.
مشاهده حد مجاز در سامانه مودیان
برای مشاهده حد مجاز در سامانه مودیان، به کارپوشه خود در سامانه مودیان مراجعه کنید. سپس وارد داشبورد مدیریتی شده و با انتخاب سال و دوره، حد مجاز سامانه مودیان برای خود را مشاهده کنید.
روش افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان
روشهای افزایش حد مجاز فروش در سامانه مودیان در قسمت قبل بیان شدند. در این خصوص یک نکته مهم را مدنظر داشته باشید. افزایش حد مجاز به صورت دورهای است. بدین معنا که برای هر دوره، حداکثر تا پایان همان بازه زمانی مهلت افزایش حد مجاز دارید. در اینجا منظور از دوره، فصل است. یعنی فصل بهار، تابستان و ... .
مثلا اگر حد مجاز فروش شما در فصل زمستان رد شده، باید حتما تا پایان زمستان همان سال برای افزایش حد مجاز اقدام کنید. به همین خاطر میباشد که میگوییم تعیین حد مجاز، تدبیری است که سازمان برای دریافت سریعتر مبالغ ارزش افزوده تعریف کرده است.
راه حل عبور از حد مجاز ماده 6 سامانه مودیان مالیاتی
تنها راه حل عبور از حد مجاز ماده 6 آن است که:
• فروش کمتری را ثبت کنید که حد مجاز شما رد نشود.
• نسبت به افزایش حد مجاز اقدام کنید.
• به صورت دستی و نقدی با مراجعه به مراکز مالیاتی، نسبت به محاسبه و تسویه مبالغ مالیات ارزش افزوده مازاد اقدام کنید.
در ادامه ویدئوی دیگری در همین خصوص که توسط اداراه امور مالیاتی ارائه شده،تقدیم میگردد.