ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان یکی از داغ ترین بحث هایی است که این روزها نقل محافل شده است. اگر با ماده 5 آشنایی داشته و در جریان بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور باشید، حتما میدانید که قضیه ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان از چه قرار است. بر اساس این قانون؛ کلیه اشخاص حقیقی که صاحب کسب و کار هستند، از آغاز فروردین ماه سال 1402 موظف به ثبت فاکتورهای معاملاتی خود در سامانه مودیان می باشند. لازم به ذکر است که این کار طی چند مرحله قابل انجام است. ابتدا می بایست نسبت به ایجاد یک کارپوشه در سامانه مودیان اقدام نموده و پس از آن، تمامی فاکتورهای فروش خود را به منظور محاسبه مالیات ثبت کنید. آیا می دانید کار پوشه مالیاتی چیست؟!
قبل از ادامه مطلب ،باید در نظر داشته باشید که ارسال خرید در سامانه توسط فروشنده انجام میشود یا بعبارتی هر مودی فقط میتواند فاکتور فروش صادر نماید.
فرآیند خرید در سامانه مودیان
هنگامی که شما به عنوان یک خریدار از یک فروشندهای که مشمول سامانه مودیان است، کالایی را خریداری میکنید، فرآیند به صورت زیر انجام میشود:
1. صدور صورتحساب الکترونیکی:
فروشنده پس از انجام معامله، یک صورتحساب الکترونیکی برای شما صادر میکند. این صورتحساب شامل جزئیات کامل خرید از جمله کالا یا خدمات خریداری شده، قیمت، مالیات و سایر اطلاعات مرتبط است.
2. ارسال صورتحساب به سامانه مودیان:
فروشنده صورتحساب الکترونیکی را به سامانه مودیان ارسال میکند.
3. دریافت صورتحساب توسط خریدار:
شما به عنوان خریدار، میتوانید صورتحساب الکترونیکی را از طریق سامانه مودیان یا از طریق ایمیل دریافت کنید.
4. تایید یا رد صورتحساب:
شما میتوانید صورتحساب دریافتی را در سامانه مودیان بررسی و در صورت صحت، آن را تایید کنید. در صورتی که اطلاعات صورتحساب با اطلاعات شما مغایرت داشته باشد، میتوانید آن را رد کرده و با فروشنده تماس بگیرید.
آشنایی مختصر و مفید با کارپوشه مالیاتی
به منظور ساده سازی آموزش نحوه ثبت فاکتور خرید و فروش در سامانه مودیان، لازم است که نخست با مفهوم کارپوشه مالیاتی و کاربرد آن آشنا شویم. جالب و در عین حال لازم است بدانید که کارپوشه ها؛ نقش یک پل ارتباطی قوی را میان مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی کشور بازی می کنند. شاید چنین تصور کنید که کار با این کارپوشه سخت و دشوار است و شما به عنوان یک مودی مالیاتی از پس انجام آن بر نمی آیید. اما حقیقت چیز دیگری است. مودیان مالیاتی می توانند با مراجعه به کارپوشه مختص خود در سامانه مودیان، کلیه اطلاعات مالیاتی خود را مشاهده نمایند. از جمله مهم ترین اطلاعات موجود در این کارپوشه می توان به اظهارنامه های مالیاتی، عوارض ارزش افزوده ثبت شده در برنامه مالی و... اشاره کرد. پیگیری پرونده ها و درخواست های مالیاتی نیز از این طریق قابل انجام می باشد.
اولین گامی که برداشتن آن برای شروع فعالیت مالیاتی در سامانه مودیان الزامی است، ایجاد یک کارپوشه اختصاصی است. چرا ساخت کارپوشه تا این اندازه حائز اهمیت است؟!
چون همه فعالیتهای مالی مودیان در کارپوشه مخصوص به آنها ذخیره و نگهداری شده و سازمان امور مالیاتی کشور از طریق این اطلاعات، مالیات کسب و کارشان را محاسبه مینماید. در صورتی که کارپوشه مودیان مالیاتی فعال باشد، سازمان امور مالیاتی کشور به این نتیجه میرسد که مودی مورد نظر دارای شرایط لازم برای پرداخت مالیات و ارزش افزوده است.
یک سوال مهم؛ مودی از چه طریقی می تواند صورتحساب های مالیاتی خود را ارسال نماید؟!
لازم به ذکر است که ارسال صورتحساب خرید و فروش در سامانه مودیان از روش های گوناگونی قابل انجام است. برخی مودیان ترجیح می دهند که فاکتورهای خود را در یک فایل اکسل ثبت نموده و سپس فایل اکسل آماده شده را در نرم افزار سامانه مودیان در کارپوشه خود، ایمپورت نمایند. این در حالی است که برخی دیگر ارسال صورتحساب های خرید و فروش را به معتمدان فعال در این زمینه واگذار می کنند.
اکنون که با مفهوم کارپوشه و کاربردهای آن در سامانه مودیان آشنا شدیم، وقت آن فرا رسیده که به آموزش ثبت فاکتور خرید و فروش در سامانه مودیان بپردازیم.
آموزش ثبت فاکتور خرید و فروش در سامانه مودیان
اگر قصد ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان را دارید، آشنایی با نحوه ثبت فاکتور خرید و فروش در سامانه مودیان برایتان خالی از لطف نخواهد بود. در بخشنامه ای که در این راستا از سوی سازمان امور مالیاتی کشور منتشر شده، چنین آمده است:
به کلیه اشخاص حقیقی ای که در سازمان امور مالیاتی پرونده مالیاتی دارند، به صورت کاملا خودکار یک کارپوشه مالیاتی اختصاص داده می شود. مودیان مالیاتی می توانند به وب سایت سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس http://tp.tax.gov.ir مراجعه نموده و به سامانه مودیان راه پیدا کنند. این افراد پس از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور ویژه خود، می توانند از کارپوشه اختصاصیشان دیدن نمایند.
مروری بر گذشته...
همان گونه که پیش تر نیز اشاره کردیم، ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان به دو روش زیر قابل انجام است. این موارد را در تیترهای بعدی به طور مفصل مورد بحث قرار می دهیم.
روش اول: ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان به طور مستقیم
در این روش ثبت خرید و فروش در سامانه مودیان کلیه اطلاعات فروش توسط شما توسط شخص خودتان و به طور مستقیم از طریق نرم افزار سامانه مودیان ثبت می شود.
می دانید منظور از صورتحساب الکترونیکی چیست؟!
صورتحساب الکترونیکی نوعی فاکتور الکترونیکی است که کلیه اطلاعات معامله اعم از شماره مالیاتی خریدار، شماره مالیاتی فروشنده و سایر جزئیات معامله را شامل می شود.
روش دوم: ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان از طریق شرکت های معتمد
در این روش که تعداد طرفداران آن به طور قابل توجهی از روش اول بیشتر است، شما به عنوان یک مودی مالیاتی اطلاعات خود را به سرویس معتمدان ارسال مینمایید. شرکت معتمد موظف است اطلاعات شما را به نحو احسن در سامانه مودیان بارگذاری کند.
یکی از مهم ترین مراحلی که طی آن برای ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان الزامی است، دریافت امضای الکترونیکی و ثبت درخواست گواهی الکترونیکی است. پس از ثبتنام در سامانه دریافت امضای الکترونیکی، 4 فایل زیر را در اختیار خواهید داشت:
پابلیک کِی: باید آن را با استفاده از نرم افزار CSR-generator به دست آورید.
پرایویت کِی: باید آن را از طریق نرم افزار CSR-generator به دست آورید.
فایل CSR: باید آن را از طریق نرم افزار CSR-generator به دست آورید.
فایل CTR: پس از ثبت درخواست گواهی الکترونیکی از طریق سایت قابل دریافت می باشد.
• کلیدهای عمومی را در سایت my.tax.gov.ir در پوشه کار مربوطه جایگذاری کنید. نخستین گام از شروع کار با سامانه مودیان جایگذاری هر یک از فایل های فوق الذکر در قسمت مربوط به آن می باشد. اجازه بدهید به طور مختصر، اما مفید کلیدهای پابلیک و پرایویت را خدمتتان معرفی کنیم.
جفت کلید پابلیک و پرایویت مجموعه ای متشکل از دو کلید می باشند که به شکل یک تیم عمل می کنند. کلید پابلیک که تحت عنوان کلید عمومی نیز شناخته می شود، قابلیت اشتراک گذاری برای سایرین را دارد. این در حالی است که کلید پرایویت یا به اصطلاح خصوصی در اختیار دیگران قرار داده نمی شود. حال وقت عمل است:
• به پوشه کارتان وارد شوید.
• به بخش عضویت رفته و روی گزینه شناسه یکتای حافظه مالیاتی کلیک نمایید تا پنجره مربوط به آن مقابلتان گشوده شود.
• روی گزینه دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی کلیک نمایید و یکی از سه روش موجود برای ارسال صورتحساب را برگزینید. در این جا با گزینه های زیر رو به رو هستید:
ارسال صورتحساب توسط مودی
مودی در این روش صورتحساب معاملات خود را از طریق نرم افزار حسابداری یا نرم افزار واسط برای سامانه مودیان ارسال می کند.
ارسال صورتحساب توسط شرکت معتمد/ سامانه های دولتی با کلید مودی
در این روش مودی کلیه اطلاعات مربوط به معاملات خود را در قالب فایل اکسل یا فرمت مورد نظر معتمد، در اختیار شرکت معتمد قرار می دهد. شرکت معتمد نیز با به کارگیری ابزارها و نرم افزارهای واسط و با در دست داشتن کلید مودی، نسبت به بارگذاری صورتحساب های الکترونیکی در سامانه مودیان اقدام می نماید.
لازم به ذکر است که دو روش فوق الذکر نیازمند اخذ گواهی الکترونیکی و دو کلید عمومی و خصوصی هستند.
ارسال صورتحساب توسط شرکت معتمد/ سامانه های دولتی- با کلید شرکت معتمد/ سامانه های دولتی
در این روش اطلاعات مربوط به معاملات انجام شده در قالب فایل اکسل یا فرمت درخواستی شرکت معتمد، در اختیار شرکت معتمد قرار داده می شود. سپس شرکت معتمد با استفاده از کلید، ابزارها و نرم افزارهای واسطی که در دسترس دارد، به ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان می پردازد.
گفتنی است که در صورت استفاده از روش سوم نیازی به اخذ گواهی الکترونیکی و کلیدهای عمومی و خصوصی ندارید.
در ادامه آموزش تصویری دریافت کلیدهای سه گانه با نرم افزار واسط حسابداران برتر بعنوان یک روش ساده و رایگان دریافت کلیدهای سه گانه تقدیم میگردد:
اندکی تدبیر...
حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که شرکت معتمد چگونه شرکتی است و چه وظایفی بر عهده دارد؟!
سوال خوب و به جایی است و پاسخگویی از آن خالی از لطف نیست!
منظور از شرکت های معتمد، اشخاص حقوقی دارای پروانه ای است که بر حسب ضوابط و دستورالعمل های ابلاغی سازمان، وظایف زیر را بر عهده دارد:
ارائه مشاوره ها و آموزشات لازم به مودیان مالیاتی
نصب تجهیزات مورد نیاز به منظور ارائه خدمات مالیاتی نظیر صدور صورتحساب الکترونیکی و پشتیبانی از آن ها
...
نرم افزارهای متعدد و متنوعی وجود دارند که مودیان مالیاتی می توانند از طریق آن ها به ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان بپردازند. گفتنی است که بسیاری از شرکت های فعال در این حوزه با خرید نرم افزار انبارداری، امکان فعال سازی ماژول ارسال صورتحساب را برای مشتریان خود فراهم ساخته اند. در این صورت، صورتحساب های الکترونیکی به طور مستقیم برای سامانه مودیان ارسال شده و به منظور محاسبه مالیات، در اختیار سازمان مالیاتی کشور قرار می گیرد.
مهلت ارسال صورتحساب خرید و فروش در سامانه مودیان
یکی از پرتکرارترین سوالاتی که از جانب مودیان مالیاتی مطرح می شود، این است که چند روز پس از ثبت فاکتور فروش، برای ثبت آن در سامانه مودیان فرصت داریم؟!
طبق قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی ارسال صورتحساب فروش 7 روز فرصت دارد ولی فعلا تا 12 روز فرصت در نظر گرفته شده است.
جالب و در عین حال لازم است بدانید که در سامانه مودیان امکان اصلاح و ویرایش برخی اقلام فاکتور مانند نام مشتری ،نام کالا و..... به هیچ عنوان میسر نیست. از همین رو توصیه می شود که پس از انجام معامله و بعد از آن که از درستی اطلاعات درج شده در فاکتور اطمینان حاصل نمودید، نسبت به ثبت صورتحساب فروش در سامانه مودیان اقدام کنید.
توجه! تغییر در مهلت ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
مهلت جدید ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان طبق آخرین اطلاعیه سازمان مالیاتی ۱۲ روز میباشد.
سازمان امور مالیاتی کشور در اطلاعیه اخیر خود، تغییرات مهمی را در خصوص مهلت ارسال صورتحساب های الکترونیکی به سامانه مودیان اعلام کرده است.
طبق این اطلاعیه، از تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳، حداکثر زمان مجاز برای ارسال صورتحساب های الکترونیکی و ثبت آنها در سامانه مودیان به ۱۲ روز کاهش یافته است. این بدان معناست که تمامی فروشندگان موظف هستند حداکثر تا ۱۲ روز پس از صدور هر صورتحساب، آن را در سامانه مودیان ثبت کنند.
چرا این تغییر ایجاد شد؟
توسعه زیرساخت های سامانه مودیان: با گذشت زمان و رفع بسیاری از مشکلات اولیه سامانه مودیان، سازمان امور مالیاتی کشور تصمیم گرفته است تا مهلت ارسال صورتحساب ها را کاهش دهد.
الزامات قانونی: طبق دستورالعمل نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی، مهلت قانونی برای ارسال صورتحساب ها ۷ روز است. با توجه به بهبود زیرساخت ها، سازمان امور مالیاتی به دنبال اجرای دقیقتر این قانون است.
تاریخچه تغییرات مهلت ارسال صورتحساب
مهلت اولیه (۷ روز): بر اساس قانون، فروشندگان موظف بودند حداکثر تا ۷ روز پس از صدور صورتحساب، آن را در سامانه ثبت کنند.
افزایش مهلت به ۳۰ روز: با توجه به مشکلات اولیه سامانه مودیان، این مهلت به ۳۰ روز افزایش یافت تا به کسبوکارها زمان کافی برای تطبیق با سامانه جدید داده شود.
کاهش مهلت به ۲۱ روز: پس از بهبود نسبی سامانه، مهلت ارسال صورتحساب ها به ۲۱ روز کاهش یافت.
کاهش نهایی مهلت به ۱۲ روز: با توجه به پیشرفت های بیشتر در سامانه مودیان، مهلت ارسال صورتحساب ها به ۱۲ روز رسید که از 15 ابانماه 1403 قابل اجراست.
نکات مهم برای مودیان
رعایت دقیق مهلت ۱۲ روزه: تمامی مودیان موظف هستند به این مهلت ارسال فاکتور فروش جدید پایبند باشند. عدم رعایت این مهلت میتواند منجر به جریمههای مالیاتی شود.
بهروزرسانی نرمافزارهای حسابداری: برای ارسال به موقع فاکتورهای فروش به سامانه، لازم است نرمافزارهای حسابداری خود را به آخرین نسخه به روزرسانی کنید تا با سامانه مودیان سازگاری کامل داشته باشند.(نرم افزار واسط حسابداران برتر برورزسانی اتوماتیک و خودکار دارد)
آموزش پرسنل: به پرسنل خود آموزشهای لازم در خصوص نحوه ارسال فاکتور فروش در سامانه مودیان را ارائه دهید تا از بروز هرگونه خطا جلوگیری شود.
پیگیری مستمر وضعیت صورتحسابها: پس از ارسال صورتحسابها، به صورت دورهای وضعیت آنها را در سامانه مودیان پیگیری کنید تا از ثبت صحیح آنها اطمینان حاصل کنید.
نحوه ثبت خرید و فروش در سامانه مودیان؛ مواظب اسرار و اطلاعاتتان باشید!
نکات مهمی وجود دارد که عدم توجه به آن ها می تواند شما را با دردسر مواجه کند. برای مثال باید بدانید که سامانه مودیان ثبات چندانی ندارد. از همین رو ممکن است اطلاعات شما بعد از این که ارسال شده و پیش از آن که در سامانه قرار بگیرند، از بین بروند. بنابراین توصیه می شود که از انباشته کردن صورتحساب ها به خیال ارسال یک باره آن ها خودداری نمایید. صورتحساب ها را در تعداد پایین ارسال نموده و وضعیت آن ها را از طریق سامانه جویا شوید.
بک آپ خود را به منظور ارسال خرید و فروش به سامانه مودیان به دیگران ندهید. این کار جز خرابی دیتا چیزی برایتان به ارمغان نخواهد آورد.
به خاطر داشته باشید که سامانه مودیان در حال حاضر نقص هایی داشته و از همین رو از زیرساخت لازم برای دریافت کلیه اطلاعات شما، برخوردار نمی باشد. به همین دلیل ممکن است در زمان ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان با پیغام های مختلفی اعم از صورتحساب در حال پردازش می باشد، رو به رو شوید. لازم به ذکر است که پیغام هایی از این قبیل از سوی سامانه مودیان ارسال می گردند و هیچ ارتباطی به نرم افزار سامانه مودیان شما ندارند. شاید باورتان نشود، اما حقیقت این است که این پروسه گاها تا ده روز نیز به طول می انجامد. نگران اتمام مهلت ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان نباشید. کافیست در طول این مدت از صورتحساب های ارسالی خود استعلام بگیرید تا از وضعیت آن ها مطلع گردید. وضعیت استعلام در این شرایط به دو صورت است:
1) صورتحساب ها ارسال شده اند.
2) صورتحساب ها با خطا در ارسال مواجه گشته اند. در این مورد متن خطای رخ داده نیز قابل مشاهده می باشد!
فرار مالیاتی و هر آنچه لازم است درباره آن بدانید!
تعداد افرادی که فکر فرار مالیاتی را در سر می پرورانند، کم نیست که هیچ، خیلی هم زیاد است. بسیاری بر این باورند که عدم ثبت نام در سامانه مودیان و به تبع عدم ارسال خرید و فروش در سامانه مودیان می تواند آن ها را از پرداخت مالیات نجات دهد. اگر شما هم جزء این گروه هستید، باید خدمتتان عرض کنیم که سخت در اشتباهید. چرا که سازمان امور مالیاتی کشور جریمه های سنگینی را برای کسانی که فکر فرار مالیاتی در سر دارند، در نظر گرفته است!
جالب و در عین حال لازم است بدانید واحدهای اقتصادی ای که پس از قیمت گذاری کالاها از ثبت صورتحساب فروش در سامانه مودیان سر باز می زنند، مشمول جریمه ای برابر با ده درصد مبلغ مجموع فروش انجام شده یا معادل دو میلیون تومان وجه می گردند. شاید بپرسید بالاخره این جریمه معادل 10 درصد مجموع فروش است یا برابر دو میلیون تومان وجه؟!
پاسخ کوتاه، اما قابل تأمل است: هر کدام که بیشتر باشد!
مقالات پیشنهادی مرتبط :