شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست؟
مقدمه
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که به سازمان امور مالیاتی، مالیات پرداخت می کنند، ملزم به اخذ شناسه یکتا حافظه مالیاتی هستند. این شناسه، یک کد منحصر به فرد و یکتا است که جهت شناسایی مودیان، مورد استفاده قرار می گیرد و اطلاعات مالیاتی آنها را ثبت می کند. در این مقاله قصد داریم تا شناسه یکتا حافظه مالیاتی را به شما معرفی نماییم و کاربردهای آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما هم می خواهید تا با شناسه یکتای فوق، بیشتر آشنا شوید، تا پایان با ما همراه باشید.
شناسه یکتای حافظه مالیاتی
شناسه یکتا حافظه مالیاتی، یک شماره شش رقمی است که به مودیان حقیقی و حقوقی اختصاص داده می شود. به عبارت دیگر، هر فرد حقیقی و یا هر شرکتِ مشمولِ پرداختِ مالیات، باید این شناسه را دریافت کند. در مجموع، اهمیت اخذ شناسه یکتا حافظه مالیاتی را می توانیم در موارد زیر خلاصه کنیم:
1. ثبت اطلاعات مالیاتی با دقت بیشتر
2. نظارت بر پرداخت مالیات با دقت بالاتر
3. برقراری ارتباط بهتر و موثر تر بین مودیان و سازمان امور مالیاتی
4. صدور صورتحساب های مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی با دقت بالاتر
چه کسانی ملزم به دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی هستند؟
طبق قوانین مصوب سازمان امور مالیاتی، برخی از افراد حقیقی و حقوقی، ملزم به دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی هستند. در این بخش از مقاله قصد داریم تا این افراد را به شما معرفی نماییم.
اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی، عبارتند از:
1. کلیه مدیران شرکت ها به غیر از شرکت هایی که بر اساس قوانین سازمان امور مالیاتی، معاف از مالیات هستند، باید صورتحساب های الکترونیکی خود را در سامانه مودیان آپلود کنند. در این صورتحساب ها باید شناسه یکتا حافظه مالیاتی ثبت گردد.
2. کلیه کسب و کارهای آنلاين باید صورتحساب های الکترونیکی خود که حاوی شناسه یکتا حافظه مالیاتی است را در سامانه مودیان آپلود نمایند. البته برخی از کسب و کار های کوچک ممکن است از پرداخت مالیات معاف شوند.
3. کلیه کسب و کارهای حضوری باید ابتدا شناسه یکتا حافظه مالیاتی را در صورتحساب های الکترونیکی خود ثبت کنند و سپس، این صورتحساب ها را در سامانه مودیان آپلود نمایند.
نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مودی؟
همانگونه که در پاراگراف های قبل نیز بیان کردیم، اکثر مودیان مالیاتی ملزم به دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی هستند. شناسه فوق باید در صورتحساب الکترونیکی ثبت شود تا بتوان این صورتحساب را در سامانه مودیان آپلود کرد. در این بخش از مقاله قصد داریم تا نحوه دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی را به صورت مرحله به مرحله به شما توضیح دهیم.
مراحل اخذ شناسه یکتا حافظه مالیاتی، عبارتند از:
مرحله اول: اخذ گواهینامه امضا الکترونیک
در مرحله اول، شما باید گواهینامه امضا الکترونیک خود را دریافت کنید. شما می توانید با جستجو در موتورهای جستجوگر، نرم افزارها و سایت های بسیاری که در این زمینه فعالیت می نمایند را پیدا کنید. البته حتما از سایت های معتبر، گواهینامه امضا الکترونیک را اخذ نمایید. برخی از سایت ها و یا نرم افزار ها، اعتبار بالایی ندارند و ممکن است در فرآیند دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی، شما را با چالش های مختلفی مواجه سازند.
مرحله دوم: ورود به سامانه مودیان
وارد سامانه مودیان شوید. آدرس این سامانه، my.tax.gov.ir است اما با جستجوی عبارت "سامانه مودیان" در موتورهای جستجوگر نیز ورود به سامانه فوق امکان پذیر می باشد.
پس از ورود به سامانه مودیان، ابتدا فرآیند ثبت نام خود را تکمیل کنید و یا اگر از قبل ثبت نام کرده اید، با ثبت شماره ملی و رمزعبور، وارد پنل کاربری خود شوید.
مرحله سوم: کلیک بر روی گزینه "ورود به کارپوشه"
بر روی گزینه "ورود به کارپوشه" کلیک کنید و به این بخش وارد شوید.
مرحله چهارم: ورود به پرونده مالیاتی مورد نظر
پس از ورود به بخش کارپوشه، تمامی پرونده های مالیاتی خود را مشاهده خواهید کرد. بر روی پرونده ای که قصد دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی آن را دارید، کلیک نمایید.
مرحله پنجم: کلیک بر روی گزینه دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی
پس از وارد شدن به پرونده مالیاتی مورد نظر خود، در سمت چپ صفحه، گزینه سبز رنگ دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی را مشاهده خواهید کرد. بر روی این گزینه کلیک کنید.
مرحله ششم: انتخاب شیوه ارسال صورتحساب
در مرحله بعد، نحوه ارسال صورتحساب را تعیین کنید. شما باید از بین گزینه های موجود، بر روی گزینه "توسط مودی" کلیک نمایید. البته به این نکته دقت کنید که گزینه "توسط شرکت" نیز در بین گزینه ها وجود دارد اما شما به عنوان شخص حقیقی نباید آن را انتخاب نمایید.
مرحله هفتم: آپلود کلید عمومی در سامانه الکترونیکی مودیان
پس از تعیین نحوه ارسال صورتحساب، شما باید کلید عمومی را در سامانه مودیان آپلود کنید. کلید عمومی از طریق سایت "مرکز صدور گواهی الکترونیکی میانی عام" به آدرس gica.ir، قابل دریافت می باشد.
مرحله هشتم: وارد کردنِ اطلاعات تکمیلی
در این مرحله، سامانه مودیان از شما می خواهد تا اطلاعات تکمیلی در مورد پایانه های فروشگاهی را وارد نمایید.
مرحله نهم: دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی
پس از انجام تمامی مراحل فوق، شناسه یکتا حافظه مالیاتی به شما ارائه خواهد شد.
نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی برای اشخاص حقیقی
مراحل دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی برای اشخاص حقیقی، همانندِ مراحلی است که در بخش قبل به شما توضیح دادیم. البته به این نکته نیز دقت کنید که در مرحله ششم (شیوه ارسال صورتحساب)، اشخاص حقیقی باید گزینه "توسط مودی" و اشخاص حقوقی باید گزینه "توسط شرکت" را انتخاب نمایند.
شناسه یکتای حافظه مالیاتی چند رقمی است؟
شناسه یکتا حافظه مالیاتی، یک شماره 6 رقمی است. این شماره، حاوی اطلاعات جامعی در مورد مودی حقیقی یا حقوقی می باشد. سازمان امور مالیاتی می تواند با استفاده از شناسه یکتا، به صورت دقیق بر روی فرآیند های پرداخت مالیات نظارت کند و صورتحساب های الکترونیکی را در مدت زمانی بسیار کوتاه بررسی نماید.
تفاوت شناسه یکتا با شناسه کالا و خدمات
شناسه کالا و خدمات، شماره ای 13 رقمی و منحصر به فرد است که به کالاهای تولیدی و یا وارداتی اختصاص داده می شود. این کد 13 رقمی در واقع شناسنامه یک کالا به حساب می آید و حاوی اطلاعات جامعی در مورد این کالا می باشد. شما می توانید با استفاده از شناسه کالا و خدمات، اطلاعاتی از قبیلِ نام محصول، مشخصات محصول، نام شرکت تولید کننده محصول، نام شخص تولید کننده محصول و... را به دست آورید. نکته ای دیگر اینکه، کالاهای دارای شناسه کالا و خدمات، مجوز فروش در داخل کشور ایران را دارا می باشند اما کالاهای فاقد شناسه فوق، قاچاق به حساب می آیند.
از طرفی دیگر، شناسه یکتا حافظه مالیاتی، کدی 6 رقمی است که به افراد حقیقی و حقوقی اختصاص داده می شود و امکان نظارت دقیق سازمان امور مالیاتی بر روی مودیان را فراهم می کند.
بنابراین، در مجموع می توانیم بگوییم که شناسه کالا و خدمات به یک کالای تولیدی در داخل و یا یک کالای وارداتی تخصیص داده می شود اما شناسه یکتا حافظه مالیاتی مختص مودیان می باشد.
تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شناسه منحصر به فرد مالیاتی
شناسه منحصر به فرد مالیاتی، یک شماره 22 رقمی است که برای هر صورتحسابِ ایجاد شده در پایانه های فروشگاهی، تولید می شود. بنابراین، سازمان امور مالیاتی می تواند با استفاده از شناسه 22 رقمی فوق، به اطلاعات صورتحساب ها دسترسی داشته باشد.
در مقابل، همانگونه که در بخش های قبل نیز بیان کردیم، شناسه یکتا حافظه مالیاتی، کدی 6 رقمی است و برای مودیان حقیقی و حقوقی صادر می شود. سازمان امور مالیاتی قادر است تا با استفاده از این کد 6 رقمی، تمامی اطلاعات مربوط به صورتحساب های یک مودی را دریافت کند. به عبارت دیگر، شناسه یکتای حافظه مالیاتی، مکان و زمان صدور صورتحساب های مودیان را نشان می دهد.
چطور میتوانیم شناسه یکتا را غیرفعال سازیم؟
به منظور غیرفعال کردنِ شناسه یکتا حافظه مالیاتی، مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید؛
1. وارد سامانه مودیان شوید. آدرس اینترنتی این سامانه، my.tax.gov.ir می باشد.
2. با استفاده از اطلاعات کاربری خود، وارد پنل کاربری تان شوید.
3. در پنل کاربری، بر روی گزینه کارپوشه کلیک کنید.
4. در مرحله بعد، بر روی گزینه عضویت کلیک نمایید و سپس گزینه شناسه های یکتا حافظه مالیاتی را انتخاب کنید. با انجام این مرحله، تمامی شناسه های یکتای مرتبط با پرونده های مالیاتی خود را مشاهده خواهید کرد.
5. در مقابلِ هر کدام از شناسه های یکتا حافظه مالیاتی، یک علامت X وجود دارد. با کلیک بر روی این علامت، شناسه یکتا غیرفعال خواهد شد. با این حال، شما می توانید هر موقع که بخواهید، این شناسه را مجدداً فعال کنید.
سخن پایانی
در این مقاله، شناسه یکتا حافظه مالیاتی و ویژگی های آن را به شما معرفی کردیم. همچنین، تفاوت های این شناسه با شناسه کالا و شناسه منحصر به فرد مالیاتی را نیز مورد بررسی قرار دادیم. سازمان امور مالیاتی با استفاده از شناسه یکتا، به صورت دقیق بر روی عملکرد مودیان نظارت می کند.