بررسی صفر تا صد حق اولاد و نکات آن
حق اولاد و عائله مندی دو اصطلاح رایج و شناخته شده در قانون کار هستند که در جهت کمک به معیشت خانوادهها در نظر گرفته شدهاند. در این مطلب به این پرسش که حق اولاد چیست؟ پاسخ داده و تفاوت آن را با حق عائله مندی بررسی میکنیم. در نهایت نکات مرتبط با این حوزه را شرح میدهیم. اگر قصد دارید از حق و حقوق قانونی خود مطلع شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
حق اولاد چیست؟
این حق همان امتیاز و تسهیلاتی است که به فرزندان شخص تعلق میگیرد. به بیانی سادهتر، کارمندان و کارگران دارای فرزند این امکان را خواهند داشت تا از این کمک هزینه استفاده کنند. بنابراین، افراد شاغل در صورت وجود شرایط لازم میتوانند از این حق بهره مند شوند. با این حال باید به این نکته نیز توجه داشت که نوع حق با توجه به قانون و تعداد فرزندان متغیر خواهد بود.
آیا میدانید حق اولاد در سال 1403 چه قدر است؟
زمانی که در خصوص این حق صحبت به میان میآید، این پرسش مطرح میشود که حق اولاد در سال 1403 چه قدر است؟ در پاسخ باید گفت که مطابق با حقوق وزارت کار، این حق برابر با 7,166,000 ریال خواهد بود. با این وجود باید به این موضوع توجه داشت که این عدد سالانه تغییر میکند.
بررسی حق اولاد در قانون کار
به طور کلی حق اولاد در قانون کار به کارگران و کارمندان تعلق خواهد گرفت. پیش از سال 94 حق مورد بحث فقط مختص دو فرزند بود. با این حال با هدف حمایت از افزایش جمعیت، این محدودیت برداشته شده و امکان برخورداری از این حق برای تمام فرزندان فراهم شد. به طوری که امروزه تمام فرزندان مشمول این هزینه کمک معیشتی هستند.
مرجع انتشار بخشنامه
بخشنامه حق اولاد از جانب شورای عالی کار منتشر میشود. این بخشنامه مستند به مواد 86 و 87 قانون بوده و میزان پرداخت وجه از این طریق مشخص میشود. بنابراین، چنانچه فرزندان از شرایط قانونی برخوردار باشند امکان استفاده از این حق برای آنها فراهم خواهد شد.
از نظر قانون حق اولاد به چه کسانی تعلق میگیرد؟
آیا میدانید حق اولاد به چه کسانی تعلق میگیرد؟ با توجه به اصلاح ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری باید گفت که حداکثر سن اولاد جهت برخورداری از مزایای مذکور، به شرط غیر شاغل بودن و ادامه تحصیل، بیست و پنج سال تمام و عدم وجود همسر برای فرزندان دختر است. علاوه بر این برای فرزندان از کار افتاده که شرایط کار کردن را ندارند؛ شرط سنی وجود نخواهد داشت.
راهکار قانونی در خصوص عدم پرداخت حق
از دیدگاه قانونی اگر حق اولاد پرداخت نشود چیکار باید کرد؟ در این صورت مطابق با قوانین و مقررات این امکان وجود خواهد داشت که به شورای حل اختلاف و مراجع صالح به رسیدگی مراجعه کرده و پرداخت مبلغ را تقاضا کرد.
آیا حق اولاد مشمول بیمه است؟
در پاسخ به این سوال که آیا حق اولاد مشمول بیمه است؟، باید گفت که مطابق با قانون این حق مشمول بیمه نخواهد بود. با این وجود در شرایطی که این حق در فیش حقوق قید شود، شامل مالیات خواهد بود. با این تفاسیر شرکتها باید در زمان ارسال لیست حقوق این مورد را مد نظر قرار داده و پس از بررسی لیست حقوق را ارسال کنند.
حق اولاد در تامین اجتماعی
حق اولاد در تامین اجتماعی شرایط دیگری دارد. بنابراین، مطابق با این قانون، مدت زمان پرداخت حق بیمه باید حداقل 720 روز بوده و سن فرزندان زیر 18 سال تمام شمسی باشد. با این وجود فرزندان ناتوان ذهنی و جسمی از این قاعده مستثنی خواهند بود.
بررسی میزان مالیات
در پاسخ به این پرسش باید گفت که حق اولاد مشمول مالیات است. با این حال باید به این موضوع توجه داشت که چنانچه مبلغ در فیش حقوق ثبت شده باشد، مشمول مالیات خواهد بود. در غیر این صورت مالیات به آن تعلق نخواهد گرفت.
عدم شمول بیمه
گاهی این سوال برای برخی ایجاد میشود که حق اولاد از بیمه معاف است؟ در جواب باید گفت چنانچه این حق مطابق با ماده 86 از قانون تامین اجتماعی به کارگر تعلق گیرد، جزء اقلام بیمه محسوب نخواهد شد.
تفاوت حق عائله مندی و اولاد
با یک بررسی کوچک بین حق عائله مندی و اولاد، باید قائل به تفکیک شد؛ چرا که فرق حق اولاد و عائله مندی در بخش دولتی و خصوص بودن آنها خواهد بود. حق عائله مندی و اولاد در بخش خصوصی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. این در حالی است که در بخشهای دولتی این دو مورد از یکدیگر مجزا هستند. بنابراین، کارمندان در کنار حق عائله مندی که به همسر آنها تعلق میگیرد، از حق دیگری که مختص فرزندان است نیز بهره مند میشوند.
حق اولاد برای خانمها
آیا از دیدگاه قانونی حق اولاد به خانم تعلق میگیرد؟ پس از تصویب قوه مقننه، بانوان نیز امکان برخورداری از این حق را دریافت کردند. بنابراین، برای برخورداری از این حق هیچ تفاوتی بین مرد یا زن بودن وجود نخواهد داشت.
حق و حقوق اولاد به ازای هر فرزند چقدر است؟
حق اولاد به ازای هر فرزند برابر با سه برابر حداقل دستمزد روزانه وزارت کار است که مبلغ مذکور در سال 1403 برابر با 7.166.148 خواهد بود.
حق و حقوق اولاد به دختر طلاق گرفته تعلق میگیرد؟
در صورت وجود شرایط، حق اولاد به دختر طلاق گرفته نیز تعلق میگیرد. بنابراین، چنانچه دختر پس از جدایی تحت تکفل ولی قهری خود قرار گیرد، مشمول حق مذکور خواهد شد.
حق اولاد برای فرزند دختر
در خصوص فرزند دختر زیر 18 سال تمام شمسی، هیچ استثنایی در پرداخت حق وجود نخواهد داشت. با این وجود حق اولاد برای فرزند دختر، در صورتی که فرزند بالای 18 سال تمام بوده و مشغول به کار و تحصیل باشد، دیگر مشمول این حق نخواهد بود.
نحوه محاسبه حق اولاد برای فرزند سوم
در تعیین میزان مبلغ، زمان تولد نوزاد ملاک نخواهد بود. بنابراین، حق اولاد برای فرزند سوم و بیشتر، معادل 11،174،306 ریال خواهد بود. بنابراین، این مبلغ برای فرزندان دوم به بعد افزایش 30 درصدی خواهد داشت.
فیلم مزایای اجباری ماهانه:
سوالات متداول
1. آیا حق و حقوق اولاد به زنان سرپرست خانوار تعلق میگیرد؟
بر اساس قانون سال 86، زنان شاغل، وظیفه بگیر و بازنشسته مشمول قانون مدیریت خدمات خواهند بود و از مزایای کمک هزینه مذکور نیز برخوردار میشوند.
2. حق و حقوق اولاد از چه زمانی تعلق میگیرد؟
به شرط وجود سابقه بیمه، از بدو تولد فرزند این حق به او تعلق خواهد گرفت. بنابراین، تعلق گرفتن این حق قانونی، به سبب تولد فرزند خواهد بود.
3. روش محاسبه حق و حقوق اولاد چگونه است؟
برای محاسبه این حق ابتدا باید میزان دستمزد روزانه همان سال را در عدد 3 ضرب کرده و در نهایت عدد به دست آمده را مجددا در تعداد فرزندان ضرب کنیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط: