شناسه کالا و خدمات سامانه مودیان به زبان ساده: از صفر تا صد
مقدمه
در ایران، تمامی فروشندگانی که قصد دارند تا یک کالا را به فروش برسانند، باید قبل از انجام هرگونه اقدامی، صورتحساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال نمایند. یکی از نکات ضروری جهت تهیه صورتحساب الکترونیکی، نوشتنِ شناسه کالا و خدمات بر روی این صورتحساب است. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی جامع را در مورد شناسه کالا و خدمات به شما ارائه دهیم. اگر شما هم علاقه دارید تا با نحوه دریافت شناسه فوق، بیشتر آشنا شوید، تا پایان با ما همراه باشید.
شناسه کالا و خدمات چیست؟
شناسه کالا و خدمات، یک کد منحصر به فرد می باشد که به تمامی کالاهایی که قرار است در کشور ایران به فروش برسند، اختصاص داده می شود. این کد که از 13 رقم تشکیل شده است، حاوی اطلاعات کاملی در مورد یک محصول می باشد.
تمامی فروشندگانی که ملزم به پرداخت مالیات هستند، باید ابتدا شناسه خدمات را برای محصولات خود دریافت کنند و سپس آن را در صورتحساب الکترونیکی ثبت نماید. صورتحساب الکترونیکی نیز در نهایت باید در سامانه مودیان آپلود شود.
یک روش ساده برای دریافت شناسه کالا و خدمات استفاده از سایت حسابداران برتر میباشد. که کارشناسان این محموعه با ارائه افزونه جستجوی کالا این فرصت را برای کاربران فراهم نموده تا براحتی شناسه کالاو خدمات مورد نظر خود را پیدا کنند.همچنین برای ارسال صورتحساب الکترونیکی نیز نرم افزار واسط حسابداران برتر را ارائه نموده است
نکته ای دیگر اینکه، شناسه کالا و خدمات یکتایی که باید در سامانه مودیان ثبت شود، از طریق سامانه جامع تجارت ایران قابل دریافت است. شما باید به سایت ntsw مراجعه نمایید و مراحل دریافت شناسه فوق را انجام دهید.
البته فروشندگان ممکن است در طول فرآیند دریافت شناسه کالای سامانه مودیان، با مشکلات و چالش های مختلفی روبرو شوند. به همین دلیل، در ادامه این مقاله، مراحل اخذ شناسه کالا و خدمات سازمان امور مالیاتی را به صورت جامع مورد بررسی قرار خواهیم داد.
معرفی سامانه جامع تجارت ایران
سامانه تجارت ایران یک سامانه جامع است که جهت یکپارچه سازی امور مربوط به واردات کالا و یا تولید کالا، تاسیس شده است. با استفاده از این سامانه، بسیاری از فرآیند های تجاری به صورت اتوماتیک انجام می شوند و از قاچاق کالا نیز تا حد زیادی جلوگیری می گردد.
همچنین، با استفاده از سامانه فوق، سازمان امور مالیاتی می تواند به راحتی میزان مالیات بر درآمد تاجران را محاسبه کند. تاجران نیز قادر هستند تا مبلغ مالیات را به آسانی پرداخت نمایند.
سامانه جامع تجارت ایران به هر کالایی که در داخل ایران تولید می شود و یا به کشور وارد می گردد، یک کد 13 رقمی را اختصاص می دهد. این کد 13 رقمی را شناسه کالا و خدمات می نامند. محصولات دارای شناسه کالا، به هیچ عنوان کالای قاچاق به حساب نمی آیند و فروش آنها در داخل کشور نیز مجاز می باشد.
معرفی زیرمجموعه های سامانه جامع تجارت ایران
سامانه جامع تجارت ایران دارای 5 زیرمجموعه است. این زیرمجموعه ها به 3 سامانه جانبی و 2 زیر سامانه تقسیم می گردند. در ادامه، 5 زیرمجموعه فوق را به شما معرفی خواهیم کرد.
زیرمجموعه های سامانه جامع تجارت ایران، عبارتند از؛
• سامانه جانبی استعلام و رهگیری:
از طریق این سامانه، شما می توانید با وارد کردنِ شناسه کالا و خدمات یک محصول، اطلاعات شناسنامه ای آن را به صورت کامل مشاهده نمایید. این اطلاعات به شما اطمینان می دهند که محصول مورد نظرتان به صورت قانونی در داخل کشور به فروش می رسد و قاچاق نمی باشد.
• سامانه جانبی مدیریت انبار ها:
این سامانه مربوط به مدیریت کالاهایی می باشد که در انبار های مختلف نگهداری می شوند. سامانه فوق می تواند ورود کالا به انبار و یا خروج کالا از انبار را کنترل کند.
• سامانه جانبی شناسنامه کالاها:
از طریق این سامانه، شما می توانید کد 13 رقمی شناسه کالا و خدمات را دریافت نمایید.
• زیر سامانه تجارت داخلی
این زیر سامانه در سایت جامع تجارت ایران، مربوط به کالاهایی می باشد که در داخل کشور تولید و عرضه می شوند. به عنوان مثال، نحوه نگهداری از کالاهای داخلی در انبار، نحوه انتقال مالکیت کالاهای داخلی و...، از جمله وظایف زیرسامانه فوق است.
• زیر سامانه تجارت خارجی:
تمرکز این زیر سامانه در سایت جامع تجارت ایران بر روی کالاهایی می باشد که قرار است به داخل کشور وارد شوند. به عنوان مثال، امور مربوط به اخذ مجوز ورود کالا به داخل کشور، پرداخت هزینه حمل و نقل کالا، پرداخت هزینه بیمه کالا و...، از جمله کاربرد های زیرسامانه فوق است.
بررسی اهمیت بکارگیری شناسه کالا و خدمات
در گذشته، حجم کالاهایی که به کشور وارد و یا در داخل کشور تولید می شدند، بسیار پایین تر از امروز بود. به همین دلیل، فرآیند های مربوط به اخذ مالیات از واردکنندگان و یا تولیدکنندگان، به صورت دستی انجام می شد.
در مقابل، امروزه تعداد کالاهای وارداتی و تولیدی بسیار بالا رفته است و به همین دلیل، انجام فرآیند های مالیاتی آنها به صورت سنتی امکان پذیر نمی باشد. بنابراین، سایتی به نام سامانه جامع تجارت ایران تاسیس شد تا بسیاری از امور مالیاتی را به صورت اتوماتیک و با سرعتی ایده آل انجام دهد.
مراحل اخذ شناسه کالا و خدمات در سامانه مودیان
یکی از چالش های اساسی مشمولین مالیاتی، نحوه دریافت شناسه کالا و خدمات سامانه مودیان است. در ادامه، نحوه اخذ شناسه کالا و خدمات اختصاصی و یا عمومی را به شما توضیح خواهیم داد.
مراحل دریافت شناسه کالا و خدمات در سامانه مودیان، عبارتند از؛
1. ورود به سامانه جامع تجارت ایران (سایت ntsw)
در مرحله اول از فرآیند دریافت شناسه کالا و خدمات برای سامانه مودیان، شما باید به سایت ntsw که سامانه تجارت ایران می باشد، وارد شوید. شما می توانید با جستجوی عبارت "سامانه جامع تجارت ایران" و یا عبارت "ntsw" در یکی از موتورهای جستجوگر، به راحتی به سامانه فوق دسترسی پیدا کنید.
2. انجام فرآیند احراز صلاحیت
در مرحله دوم از فرآیند درخواست شناسه کالا و خدمات، شما باید پروسه احراز صلاحیت خود را به اتمام برسانید. شما می توانید این پروسه را به آسانی و با وارد کردنِ اطلاعاتی خاص، انجام دهید. تمامی امور به صورت خودکار و غیر حضوری انجام خواهند شد. البته به این موضوع نیز توجه نمایید که ممکن است صلاحیت برخی از افراد برای اخذ شناسه، تایید نشود. در چنین حالتی، فرد رد صلاحیت شده می تواند از یک شرکت وارد کننده و یا تولید کننده کمک بگیرد و یا با انجام مشورت با یک مشاور تجاری مجرب، مشکلات منجر به رد صلاحیتش را برطرف نماید.
3. اخذ شناسه کالا و خدمات مودیان
در مرحله سوم، شما باید شناسه کالا و خدمات عمومی و یا اختصاصی را دریافت کنید.
فرآیند دریافت شناسه کالا و خدمات اختصاصی مربوط به کالاهایی می باشد که اسم آنها در سامانه جامع تجارت ایران ثبت و کد گذاری شده است. در مقابل، فرآیند دریافت شناسه کالا و خدمات عمومی، مختص به کالاهایی می باشد که تاکنون در سامانه تجارت ایران درج نشده اند.
البته شناسه کالا و خدمات عمومی به صورت موقت به متقاضیان ارائه می شود تا این افراد بتوانند قبل از دریافت شناسه اختصاصی، محصولات خود را به مشتریان شان عرضه کنند. بنابراین، متقاضیان فوق باید پس از دریافت شناسه عمومی، در مدت زمان تعیین شده، نسبت به اخذ مجوز صدور شناسه اختصاصی اقدام نمایند تا سرفصل کالاهای مورد نظر آنها در سامانه جامع تجارت ایران ثبت شود.
4. استعلام شناسه کالا و خدمات
در 3 بخشِ قبل، آموزش دریافت شناسه کالا و خدمات را به شما ارائه دادیم. در این قسمت قصد داریم تا نحوه استعلام شناسه را مورد بررسی قرار دهیم.
به منظور استعلام شناسه، شما باید ابتدا وارد سایتِ سامانه جامع تجارت ایران شوید و از بخش بالایی سایت، گزینه استعلامات را انتخاب کنید.
پس از ورود به بخش استعلامات، لازم است تا شما اطلاعات مختلفی از قبیلِ شناسه 13 رقمی کالا، نوع شناسه و... را وارد نمایید و بر روی گزینه آبی رنگ استعلام کلیک کنید.
با کلیک کردن بر روی گزینه استعلام در سامانه جامع تجارت ایران، تمامی اطلاعات شناسنامه ای مربوط به کالا، نمایش داده خواهند شد. این اطلاعات شناسنامه ای نشان خواهند داد که کالای وارد شده به کشور، کاملا قانونی می باشد و هزینه های مربوط به گمرکی آن پرداخت شده است. همچنین، در مورد کالاهای تولید شده در داخل کشور نیز، اطلاعات شناسنامه ای، نشان دهنده پرداخت مالیات بر درآمد به سازمان امور مالیاتی می باشند.
5. ثبت شناسه در سامانه مودیان
پس از اینکه تمامی مراحل فوق را انجام دادید، باید شناسه کسب شده از سامانه جامع تجارت ایران را در سامانه مودیان ثبت کنید. به منظور انجام این مهم، ابتدا شناسه اخذ شده را در صورتحساب الکترونیکی خود وارد نمایید و سپس، صورتحساب فوق را در سامانه مودیان آپلود کنید.
توضیحات تکمیلی در مورد اخذ شناسه عمومی و یا اختصاصی برای یک کالا
در بخش های قبل بیان کردیم که تاجران مشمول پرداخت مالیات باید در هنگام ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان، شناسه اختصاصی و یا عمومی را بر روی این صورتحساب درج کنند. در این قسمت قصد داریم تا توضیحاتی جامع تر را در مورد شناسه های عمومی و اختصاصی به شما ارائه دهیم.
تمامی مودیان (تاجران و تولیدکنندگانِ مشمول پرداخت مالیات) باید ابتدا تلاش نمایند تا از طریق سامانه جامع تجارت ایران، شناسه اختصاصی مربوط به کالای خود را پیدا کنند و آن را در صورتحساب الکترونیکی ثبت نمایند.
حال اگر افراد فوق پس از جستجو در سامانه جامع تجارت ایران، موفق به پیدا کردنِ شناسه اختصاصی نشوند، باید از شناسه عمومی استفاده کنند.
نکته ای دیگر اینکه، مودیان گاهی اوقات در فرآیندِ یافتنِ شناسه کالا و خدمات عمومی، دچار مشکل می شوند. این افراد می توانند با مراجعه به سایتِ سازمان امور مالیاتی، شناسه عمومی (شناسه کالا و خدمات stuffid) مورد نظر خود را پیدا نمایند.
صلاحیت و یا عدم صلاحیت تولید کننده (یا وارد کننده) جهت دریافت شناسه کالا در سامانه تجارت ایران به چه معناست؟
در پاراگراف های قبل بیان کردیم که در سامانه جامع تجارت ایران، یکی از مراحلِ دریافت شناسه کالا و خدمات، احراز صلاحیت است. در این مرحله، صلاحیت تولیدکنندگان و یا وارد کنندگان ارزیابی می شود. افرادی که دارای صلاحیت هستند، می توانند شناسه کالا و خدمات مورد نظر خود را در مدت زمانی بسیار کوتاه دریافت کنند. در مقابل، تولیدکنندگان و یا وارد کنندگانِ فاقد شرایط احراز صلاحیت، قادر به دریافت شناسه کالا و خدمات نیستند.
افراد فاقد شرایط احراز صلاحیت می توانند شناسه مورد نیاز برای کالای خود را از یک شرکت وارداتی معتبر و دارای مجوز دریافت کنند. همچنین، افراد فوق می توانند با یک مشاور مجرب و متخصص مشورت نمایند تا در صورت امکان، شرایط اخذ شناسه کالا و خدمات را به دست آورند.
سخن پایانی
در این مقاله، نحوه دریافت شناسه کالا و خدمات از سامانه جامع تجارت را به صورت کامل مورد بررسی قرار دادیم. این شناسه باید پس از دریافت، در صورتحساب الکترونیکی ثبت شود و به سامانه مودیان ارسال گردد. شما می توانید با خواندنِ این محتوا، آموزش شناسه کالا و خدمات را به صورت کامل یاد بگیرید و فرآیند های مورد نیاز خود در سامانه مودیان و سامانه جامع تجارت ایران را به راحتی انجام دهید.
البته برخی از امور مربوط به شناسه کالا و خدمات دارای پیچیدگی های خاصی است. به همین دلیل، اگر شما با این امور آشنایی کاملی نداشته باشید، ممکن است با چالش های مختلفی روبرو شوید. به عنوان مثال، ثبت نادرست اطلاعات در سامانه جامع تجارت ایران، میزان گمرکی و یا مالیات بر درآمدتان را به شکل قابل توجهی افزایش می دهد. بنابراین، اگر در زمینه دریافت شناسه کالا اطلاعات کاملی ندارید، حتما از یک متخصص تجاری مجرب کمک بگیرید. این فردِ متخصص می تواند هزینه گمرکی و مالیاتِ کالاهای شما را به میزان چشمگیری کاهش دهد.