ارزش افزوده چیست؟
ارزش افزوده به معنای اختلاف بین ارزش کالای خریداری شده و فروخته شده بوده و بر مبنای آن مالیات محاسبه می شود. این نوع مالیات در بسیاری از کشورهای جهان رواج داشته و منافع زیادی را برای اقتصاد و اجتماع ایجاد می کند. مالیات بر ارزش افزوده در ایران نیز به صورت جامع و قانونی اجرایی شده و اتکای دولت را به درآمدهای حاصل از نفت کاهش می دهد. بنابراین ضمن ایجاد ثبات و استقلال در ابعاد اقتصادی و سیاسی، امکان ارائه خدمات بیشتر و بهتر را برای دولت فراهم می کند. در ادامه مقاله ضمن بیان تعاریف، تاریخچه، معایب، مزایا و جزئیات این مفهوم، نحوه محاسبه، مطالبه و دریافت گواهی مربوطه، به صورت تخصصی تشریح خواهد شد. با ما همراه باشید.
ارزش افزوده یا Value Added به معنای اضافه ارزشی است که در هر مرحله از تولید و توزیع کالاها و خدمات ایجاد می گردد.
تعریف ارزش افزوده طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده عبارت است از: «تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین» منظور از عرضه، انتقال کالا از طریق انواع معاملات (مانند فروش، صلح، هبه و ... ) است.
از نگاه دیگر ارزش افزوده مجموع تولید ناخالص داخلی (GNP) است که برای آن مالیات در نظر گرفته می شود.
از زمانی که طرح تحول نظام مالیاتی و سپس موضوع مالیات ارزش افزوده مطرح گردید، انتقادات زیادی از سمت اقشار و گروه های مختلف بیان شد. البته ایراد گرفتن به مالیات امری طبیعی است اما اگر به مزایای این نوع مالیات توجه شود، می توان از معایب چشم پوشی کرده و با اقدامات مناسب آنها را به حداقل رساند. در ادامه برخی از مهمترین ایرادات و همچنین مزایای این نوع مالیات به صورت خلاصه بیان می شود.
ایراد ارزش افزوده چیست؟
VAT در مالیه عمومی سابقه علمی و اجرایی چندانی ندارد اما تجربه موفق برخی کشورها (مانند برزیل، دانمارک، ژاپن) در 50 سال اخیر، کارایی و مزایای این نوع مالیات را به اثبات رسانده است. یکی از مهمترین ایراداتی که به آن وارد می شود، آثار تورمی (به خصوص در ماه های اول اجرایی شدن طرح) و ایجاد بار مالی مضاعف برای قشر ضعیف و کم درآمد است. زیرا مصرف کننده نهایی مسئول پرداخت این نوع مالیات می باشد. راه حل های مختلفی برای رفع این ایراد وجود دارد از جمله سیاست های مالی و پولی مناسب و صرف قسمتی از درآمد مالیاتی دولت برای ارائه خدمات رایگان یا ارزان به اقشار آسیب پذیر.
ایراد دوم مربوط به چالش های اجرایی و هزینه های مربوط به محاسبه و مطالبه آن است. با وضع و اجرایی کردن قوانین مناسب، همچنین هوشمند سازی سیستم ها و استفاده از سامانه های الکترونیکی، قسمت مهمی از این ایراد نیز برطرف خواهد شد.
ایراد سوم احتمال تقلب در صورتحساب ها است. با ایجاد امتیاز اعتبار مالیاتی، می توان انگیزه این تخلف را کاهش داد.
مهمترین مزایایی که این نوع مالیات در پی دارد :
• ایجاد منبع درآمدی پایدار و منعطف برای دولت
• پایه مالیاتی گسترده
• کارایی بالا
• جلوگیری از فرار مالیاتی
• تسهیل ورود به پیمان های منطقه ای و جهانی (با ایجاد وحدت نظام مالیاتی و برقراری فشار مالیاتی یکنواخت)
• داشتن نظام جامع اطلاعاتی
• خنثی بودن مالیات بر ارزش افزوده (چون برای عموم کالاها وضع شده و بر قیمت های نسبی تاثیر نمی گذارد)
• ایجاد تعادل بخشی در تولید ناخالص داخلی
• تاثیر مثبت بر سرمایه گذاری (نسبت به مالیات بر درآمد بار مالیاتی کمتری ایجاد کرده و به کالاهای سرمایه ای نیز تعلق نمی گیرد)
• تاثیر مثبت بر تراز تجاری
• تاثیر مثبت بر مصرف و پس انداز
• جلوگیری از کسری بودجه
مشمولیت ارزش افزوده چیست؟
مشمولین ارزش افزوده به مرور و طی فراخوان های متعدد از سال 1387، تعیین شدند. اولین فراخوان در ابتدای مهر این سال و مربوط به 4 گروه از اشخاص حقیقی و حقوقی بود، از جمله کلیه واردکنندگان، کلیه صادرکنندگان و فعالان اقتصادی که مجموع فروش آنها در سال 1386، سه میلیارد ریال یا بیشتر بوده است.
فراخوان دوم مربوط به ابتدای مهر سال 1388 بوده و گروه هایی همچون کارخانه ها و واحدهای تولیدی، بهره برداران معدن، برخی حسابداران و ارائه دهندگان خدمات حسابداری، حسابرسی، مدیریت، مشاوره، انفورماتیک، متل ها و هتل های سه ستاره و بالاتر، موسسات تبلیغاتی، مهندسی، حمل و نقل موتوری و باربری را در برگرفت.
دهمین فراخوان در ابتدای دی ماه 1402 اعلام شده و گروه هایی همچون فروشندگان حیوانات خانگی، غذا، تجهیزات و لوازم مربوط به آنها، فروشندگان انواع ادوات موسیقی، فروشندگان انواع عینک آفتابی و لنز تماسی، فروشندگان صنایع فلزی، فروشندگان لوازم حفاظتی مانند دزدگیر، فروشندگان قهوه، نسکافه، کاکائو، ارائه کنندگان خدمات برگزاری همایش و گردهمایی، ارائه دهندگان خدمات نقشه بهره برداری از معادن، ارائه دهندگان خدمات اخذ پذیرش تحصیلی و مشاوره برای امور تحصیلی خارجی، صاحبان آتلیه های عکس و فیلم، ارائه دهندگان خدمات ماساژ را شامل شد.
اینکه هر مودی در کدام یک از فراخوان ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده شده است، اهمیت زیادی دارد. در صورت اشتباه در تعیین فراخوان ممکن است با جرایم سنگین مالیاتی روبرو شوید. بنابراین برای اطلاع دقیق از مشمولیت حرفه و کسب و کار خود بهتر است حتما از مشاوران مالیاتی یا موسسات حقوقی مرتبط راهنمایی بگیرید.
همان طور که اشاره شد برخی کالاها و خدمات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. باید توجه داشت حتی در مورد این نوع کالاها باز هم باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در مهلت مقرر به سازمان امور مالیاتی تسلیم گردد.
اعتبار ارزش افزوده چیست؟
اعتبار ارزش افزوده نوعی امتیاز است که به مودیان تحت شرایط خاصی اعطا شده و به عنوان ابزار تشویقی استفاده می شود. بخشی از این اعتبار به واسطه ماده 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده است که بیان می دارد: «مالیات هایی که مودیان در موقع خرید کالا یا خدمت برای فعالیت های اقتصادی خود به استناد صورتحساب های صادره موضوع این قانون پرداخت نموده اند، حسب مورد از مالیات های وصول شده توسط آنها کسر و یا به آنها مسترد می گردد. سایر شرایط ایجاد اعتبار عبارتند از:
• ثبت نام در سامانه evat.ir؛
• داشتن گواهی ارزش افزوده؛
• عضویت در سامانه مودیان؛
• احراز اصالت معامله؛
• صدور صورتحساب رسمی و ارسال کلیه صورتحساب ها و فاکتورها به سامانه مودیان؛
• مبلغ ارزش افزوده هر کالا یا خدمت باید در ردیف مربوط به همان کالا یا خدمت محاسبه و درج گردد؛
• کالاها و خدمات تحصیل شده نباید جزو کالاهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده باشند؛
• در سر فصل حسابداری بنگاه باید برای ارزش افزوده ثبت جداگانه انجام شود؛
• فاکتور خرید به نام مودی صادر شده باشد.
صورتحساب ها نیز باید دارای ویژگی های خاصی باشند از جمله داشتن اطلاعات نام خریدار و فروشنده، کد اقتصادی، شماره ملی (برای اشخاص حقیقی)، شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)، شماره تماس و آدرس.
برای کسانی که از این اعتبار برخوردار شوند، مجموع مالیات های خرید و عوارض به عنوان اعتبار محاسبه شده و در مراحل بعد باعث کاهش مالیات فروش آنها می گردد. یعنی این اعتبار باعث می شود مودی مالیات کمتری پرداخت نماید. اگر مجموع اعتبار مالیاتی از مالیات تعلق گرفته به مودی بیشتر باشد، این اعتبار به دوره های بعد منتقل می شود. همچنین می تواند این اعتبار را از سازمان مطالبه کند. در این صورت سازمان موظف ظرف یک ماه به این مطالبه ترتیب اثر داده و مبلغ اضافی را مسترد کند.
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
مالیات بر ارزش افزوده یا VAT (Value Added Tax)، نوعی مالیات بر مصرف چند مرحله ای است که مبلغ آن از مصرف کننده نهایی مطالبه می گردد. به عبارت دیگر زمانی که کالا یا خدمتی فروخته می شود، خریدار موظف است مبلغ VAT را همراه با ارزش ریالی آن کالا یا خدمت، به فروشنده پرداخت نماید. فروشنده نیز این مبلغ را باید به صورت فصلی و در موعد مقرر به سازمان امور مالیاتی، به عنوان نماینده دولت تحویل دهد.
VAT به لحاظ ماهیت متفاوت از مالیات فروش است زیرا در هر مرحله از فرآیند تولید محاسبه می شود.
برخی گمان می کنند چون مالیات بر ارزش افزوده در چند مرحله محاسبه و مطالبه می شود، نوعی بار مالی مضاعف را در پی دارد. اما با شناخت درست مفهوم مالیات بر ارزش افزوده متوجه می شوید چنین ادعایی صحت ندارد. هر واسطه یک بار و بر اساس ارزشی که در مرحله قبل به محصول اضافه شده، مالیات پرداخت می کند. یعنی هر واسطه قسمتی از پازل را تکمیل کرده و قطعه آخر پازل توسط مشتری نهایی پرداخت می گردد.
برای اینکه اخذ این نوع مالیات با موفقیت انجام شود باید بسترهای لازم از جمله وضع قوانین با پایه علمی، آموزش همگانی، هوشمند سازی سیستم های مالیاتی، ایجاد بانک اطلاعاتی جامع و کامل از مودیان، آموزش کارمندان و کارکنان کادر مالیاتی، فراهم گردد. در طی سال های گذشته بعد از تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده و اصلاحات لازم در قانون مالیات های مستقیم، تا حد زیادی این بسترها فراهم شده است. از طرف دیگر با پیشرفت تکنولوژی های ارتباطی، فناوری مورد نیاز آماده شده و امروزه تمام امور مالیاتی مودیان از طریق سامانه های اینترنتی، به صورت برخط و در حداقل زمان انجام می گیرد.
در ادامه لازم است چند مفهوم مشابه تعریف و تبیین گردد.
منظور از خدمات ارزش افزوده چیست؟
در ابتدا لازم است شبهه ای را برطرف سازیم. شاید شما هم عبارت خدمات ارزش افزوده یا VAS را شنیده باشید. این اصطلاح هیچ ارتباطی به مالیات بر ارزش افزوده نداشته و مربوط به خدمات اپراتورهای تلفن همراه مانند همراه اول و ایرانسل است. خدمات ارزش افزوده شامل سرویس هایی است که بابت آنها از کاربر پول دریافت می شود. همه صاحبان تلفن همراه می توانند برای جلوگیری از هزینه مضاعف، این خدمات را غیر فعال نمایند.
برخی شرکت های حسابداری و مشاوران مالیاتی نیز خدماتی را تحت عنوان خدمات ارزش افزوده ارائه می کنند. با توجه به اهمیت موضوع VAT و تمرکز دولت برای ایجاد عدالت مالیاتی، حتما لازم است ساز و کار مناسب و دقیقی برای حسابداری شرکت یا کسب و کار خود داشته باشید. در غیر این صورت متحمل هزینه های گزاف خواهید شد. جمع آوری و بایگانی مدارک معاملات، صورتحساب های خرید و فروش، قراردادها و سایر اسناد تجاری مرتبط با مالیات باید به درستی و طبق اصول انجام گیرد. با داشتن مدارک کافی اگر به مبلغ مالیات اعتراض داشته باشید، اثبات ادعای شما آسان تر خواهد بود.
ارزش افزوده بازار چیست؟
ارزش افزوده اقتصادی (EVA) و ارزش افزوده بازار (MVA) دو مفهوم مشابه اما جداگانه در حسابداری شرکت ها هستند. در واقع EVA ایجاد کننده MVA است. هر دو این مفاهیم ارزش ذاتی یک دارایی را «مجموع ارزش جریانات نقدی آتی حاصل از یک دارایی بر مبنای نرخ مورد انتظار برای سرمایه گذاری» تعریف می کنند.
ارزش افزوده بازار یک شرکت یا بنگاه اقتصادی برابر تمام ارزش های افزوده اقتصادی شرکت است که انتظار می رود در آینده ایجاد شود. این عبارت بیانگر ارزش افزوده های اقتصادی مورد نظر آتی است که به عنوان ارزش خالص فعلی شرکت محسوب می شود.
در تعاریف علمی ارزش افزوده اقتصادی معیار مناسبی برای ارزیابی عملکرد شرکت است. به لحاظ حسابداری این ارزش، سود عملیاتی است که پس از کسر مخارج سرمایه حاصل می شود. این معیار تنها شاخصی است که به درستی ایجاد ارزش در شرکت یا از بین رفتن آن را نشان می دهد و نسبت به سایر شاخص ها مانند سود عملیاتی، نرخ بازده دارایی، نرخ بازده سرمایه گذاری و رشد سود، عملکرد بهتر و دقیق تری دارد.
ارزش افزوده دریافتنی چیست؟
ارزش افزوده دریافتنی اصطلاحی در حسابداری مالیات است. همان طور که می دانید مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب می شود به این جهت که اشخاص (حقیقی یا حقوقی) که در چرخه تولید و توزیع کالا و خدمات نقش داشته اند، به عنوان واسطه عمل کرده و مالیات را از خریدار دریافت و در حساب مخصوص نگه می دارند. در پایان فصل این مبلغ را به حساب دولت واریز می نمایند.
مثال- چرخه ساده تولید نان را در نظر بگیرید:
• عرضه گندم از زارع به آسیابان؛
• عرضه آرد از آسیابان به نانوا؛
• عرضه نان از نانوا به مشتری.
فرض کنید نرخ مالیات بر ارزش افزوده در تمام مراحل 10 درصد است. به این ترتیب اگر ارزش گندم 400 ریال باشد، یعنی ارزش افزوده زارع 400 ریال است. بنابراین زارع هنگام تحویل آرد 440 ریال از آسیابان تحویل می گیرد. (440 = 40 +400). اگر دستمزد آسیابان (به عنوان ارزشی که با تبدیل گندم به آرد، به محصول اضافه کرده)، 700 ریال باشد، قیمتی که به نانوایی فروخته می شود برابر 1210 = 770 +440 است. 70 ریال بابت مالیات بر ارزش افزوده آسیابان، به مبلغ کل اضافه شده است. اگر ارزش اضافه شده توسط نانوا (بابت تولید نان از گندم)، 500 ریال باشد، آنگاه قیمت نان 1760 = 550 + 770 + 440 خواهد بود. 50 ریال بابت مالیات بر ارزش افزوده نانوایی به مبلغ کل اضافه می شود. به طور خلاصه:
1) زارع 40 ریال به دولت پرداخت کرده و آن را از آسیابان دریافت می کند.
2) آسیابان 70 ریال به دولت می پردازد و آن را از نانوا دریافت می کند.
3) نانوا 50 ریال به دولت می پردازد و آن را از مشتری نهایی دریافت می کند.
4) مشتری نهایی 50 +70 +40 ریال بابت مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می کند.
درصد ارزش افزوده چیست؟
نرخ یا درصد ارزش افزوده عددی است که در VA ضرب شده و VAT را حاصل می کند. این نرخ برای کالاهای مختلف متغیر است و از آن به عنوان ابزار حمایتی، تسهیل گر یا پیشگیرانه استفاده می شود. به عنوان مثال کالاهای اساسی سبد خانوار از پرداخت VAT معاف هستند (نرخ صفر) اما کالاهای مضر مانند دخانیات بیشترین نرخ را دارند.
درصد ارزش افزوده به چهار دسته کلی تقسیم می شود:
• نرخ استاندارد (نرخ عمومی که برای اکثر کالاها و خدمات در نظر گرفته می شود)
• نرخ کمتر از استاندارد (برای موارد حمایت از اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه مانند دارو یا خدمات بیمارستانی)
• نرخ بیشتر از استاندارد (برای کالاهای مضر و کالاهای لوکس)
• نرخ صفر (برای کالاهایی در نظر گرفته می شود که ضمن عدم شمول مالیات، مالیات های قبلی که به خریدهای مودی تعلق گرفته، مسترد می گرداند مانند کالاهای صادراتی یا کالاهای سرمایه ای)
تعیین نرخ بر اساس نیاز مالی دولت، شرایط عمومی اقتصاد، اقلام معاف از مالیات و سطح درآمدی اقشار آسیب پذیر انجام می گیرد. نرخ استاندارد VAT در سال 1403 به 10 درصد افزایش یافته و به مدت چند سال قبل از آن نرخ استاندارد 9 درصد بوده است. 7 درصد از مالیات دریافتی متعلق به دولت و 3 درصد باقی مانده متعلق به شهرداری ها و دهیاری ها است.
توجه داشته باشید کالای معاف از VAT به این معنا نیست که نهاده هایی که برای تولید آن مورد استفاده قرار گرفته معافیت دارند. به عنوان مثال محصولات فرآوری نشده کشاورزی به عنوان کالای نهایی از پرداخت مالیات معاف هستند اما هنگام خرید ماشین آلات یا ابزار مورد نیاز برای تولید این محصولات، مالیات بر ارزش افزوده محاسبه و مطالبه می گردد.
ارزش افزوده در حسابداری چیست؟
ارزش افزوده در حسابداری تفاوت بین قیمت خرید و فروش کالا یا خدمات است. روش های مختلفی برای محاسبه وجود دارد مانند روش تجمعی (مستقیم و غیر مستقیم) و روش تفریقی (مستقیم و غیر مستقیم). در یک عبارت ساده ریاضی، می توان ارزش افزوده را به این صورت محاسبه نمود:
سود + بهره + اجاره + دستمزد = VA
در روش تجمعی (Additive) حاصل جمع عواید تمام نهاده های تولیدی شامل دستمزد، سود بنگاه، سود بانکی، اجاره و ... به عنوان ارزش افزوده محاسبه می شود.
این عدد وقتی در نرخ مالیات ضرب شود، مالیات بر ارزش افزوده را حاصل می کند. به فرمول زیر توجه نمایید:
مالیات بر ارزش افزوده = نرخ مالیات × (سود + دستمزد + اجاره + بهره)
در روش تفریقی (Subtractive)، ما به التفاوت بین ارزش معاملات و ارزش معاملات واسطه ای، یعنی اختلاف بین ورودی و خروجی، به عنوان VA در نظر گرفته شده و عدد حاصل در نرخ مالیات ضرب می شود.
مالیات بر ارزش افزوده = نرخ مالیات × (وارده - صادره)
در یک تقسیم بندی دیگر، سه نوع مبنا برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد که عبارتند از:
• مالیات بر ارزش افزوده بر مبنای تولید ناخالص ملی که خود بر دو نوع است، تولیدی و درآمدی؛
• مالیات بر ارزش افزوده بر مبنای مصرف .
در این تقسیم بندی نحوه منظور کردن کالاهای سرمایه ای در پایه VAT متفاوت است. هر کدام از این روش ها نواقص و مزایایی دارند و سازمان اداری ویژه ای را می طلبند. انتخاب روش تاثیر زیادی بر عملکرد و کارایی این نوع مالیات دارد.
ارزش افزوده در فاکتور چیست؟
استقرار کامل نظام مالیات بر ارزش افزوده یکی از سه محور اصلی طرح تحول نظام مالیاتی کشور است که از سال 1387 اجرایی شده است. قوانین و دستورالعمل های این نظام به تدریج و در فراخوان های متعدد برای مشاغل مختلف، وضع و لازم الاجرا گردیده است. یکی از مهمترین نکات برای اجرای صحیح این نظام، لحاظ کردن ارزش افزوده در فاکتور است.
طبق قانون، تمام مودیان مالیاتی باید برای فروش های خود فاکتور رسمی صادر نمایند. این فاکتورها بعد از صدور باید در سامانه مودیان نیز بارگزاری گردند. در غیر این صورت به عنوان تخلف محسوب شده و جرایم مالیاتی در پی خواهد داشت. در این فاکتور باید اطلاعاتی همچون شماره سریال، تاریخ فاکتور، مشخصات، آدرس و کد اقتصادی خریدار و فروشنده قید گردد. یکی از آیتم های مهم این فاکتور ردیف مالیات بر ارزش افزوده است که باید در ردیف هر کالا درج گردد.
نکته مهم دیگر برای لحاظ کردن VAT در فاکتور این است که تا زمانی که مودی مشمول این نوع مالیات نشده، حق دریافت مبلغی تحت عنوان ارزش افزوده ندارد. به علاوه اگر در فراخوان های گذشته مشمولیت یافته، باید بدهی مالیاتی خود را تسویه نماید، حتی اگر مبلغ مربوط به این مالیات را از مشتریان خود دریافت نکرده باشد.
اغلب کسب و کارها برای صدور و ارسال صورتحساب، از نرم افزارهای حسابداری، نرم افزارهای واسطه یا نرم افزارهای مربوط به پایانه های فروشگاهی استفاده می کنند. در تمام این نرم افزارها تنظیمات کافی برای محاسبه و درج این نوع مالیات لحاظ شده است. توجه داشته باشید ممکن است برخی کالاهای شما دارای نرخ متفاوتی باشند (نرخ کمتر یا بیشتر از استاندارد)، در این صورت باید تنظیمات متناسب را در نرم افزار اعمال نمایید. برای این منظور حتما از پشتیبان نرم افزارهای خود اطلاعات و راهنمایی لازم را دریافت کنید.
ارزش افزوده در اقتصاد چیست؟
مالیات در اقتصاد به عنوان یکی از راه های درآمدی دولت با منافع گسترده محسوب می شود که انواع متنوعی دارد. مالیات بر ارزش افزوده یکی از کارآمدترین آنها است.
ارزش افزوده در اقتصاد به معنای مابه التفاوت بین عایدی بنگاه ها (ناشی از فروش کالاها و خدمات) و کل هزینه هایی است که بابت خرید نهاده های تولیدی ( شامل هزینه خرید کالا و مواد اولیه و خدمات واسطه ای غیر از هزینه نیروی انسانی) صرف می کنند. حاصل جمع کل VA، در تمام بنگاه های اقتصادی کشور، همان تولید ملی یا تولید ناخالص ملی (GNP) است. زیرا کل معاملات منهای معاملات واسطه ای، برابر ارزش افزوده نهایی است. بنابراین مقدار تولید ملی می تواند به عنوان پایه VAT تعیین گردد.
با توجه به نواقص بسیار زیاد مالیات های سنتی، اغلب کشورها از مالیات بر ارزش افزوده استفاده می کنند. یکی از مهمترین مزایای این نوع مالیات، عملی بودن روش های محاسبه است که ضمن کاهش هزینه های اجرایی، مانع فرار مالیاتی می گردد. زیرا اگر یکی از بنگاه های واسطه مالیات خود را پرداخت نکرده باشد، واسطه مرحله بعد ناچار به پرداخت آن است. بنابراین واحدهای اقتصادی ترجیح می دهند کالا و خدماتی را خریداری کنند که مالیات آنها در مراحل قبل پرداخت شده باشد.
اگر چه در این روش احتمال فرار مالیاتی بسیار کمتر است اما به صفر نمی رسد. زیرا ممکن است بر اثر تبانی بین خریدار و فروشنده و عدم ثبت فاکتور یا معامله، مالیات مقرر اعمال نگردد. همچنین احتمال فرار مالیاتی در بنگاه های کوچک یا خدمات حرفه ای مانند تعمیرکاران، وکلا، پزشکان و مشاوران همچنان زیاد است. برای رفع این نواقص، سیاست های تشویقی و تنبیهی متنوعی در کشورهای دنیا اجرا می گردد.
ارزش افزوده برای مصرف کننده چیست؟
به طور کلی بار مالیاتی ارزش افزوده بر عهده مصرف کننده نهایی است. یعنی در هر مرحله از تولید و عرضه، شخص خریدار مالیات بر ارزش اضافه شده را پرداخت می نماید. اگر خود شخص، تولید کننده یا عرضه کننده باشد، مبلغ مالیات پرداخت شده به اضافه مبلغ مالیات بر ارزش اضافه شده در مرحله فعلی را از خریدار دریافت می دارد. این چرخه ادامه پیدا می کند تا زمانی که کالا یا خدمت به دست مصرف کننده نهایی برسد. طی یک مثال سعی می کنیم این مفهوم را روشن سازیم.
وقتی مصرف کننده نهایی لباسی را خریداری می کند، علاوه بر ارزش کالا، مبلغی را تحت عنوان VAT به فروشنده پرداخت می کند. در پایان فصل فروشنده باید این مبلغ را به حساب دولت واریز نماید.
فروشنده نیز لباس را از کارگاه تولید لباس خریداری کرده و با افزایش مبلغی آن را فروخته است. هنگامی که فروشنده لباس را از کارگاه تولیدی خریده، مبلغی را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده به کارگاه پرداخته است. کارگاه نیز موظف است مبلغ دریافتی را به عنوان VAT، در پایان فصل به حساب دولت واریز کند. این روند از ابتدای چرخه تولید لباس که نخ یا پارچه بوده است، آغاز شده و تا مصرف کننده نهایی ادامه پیدا می کند.
حتی اگر مبدا کالا، واردات از سایر کشورها باشد، مالیات بر ارزش افزوده به همین ترتیب محاسبه و در پایان فصل توسط دولت مطالبه می گردد.
گواهی ارزش افزوده چیست؟
نکته بسیار مهمی که در مورد VAT وجود دارد، گواهی ارزش افزوده است. مودی زمانی حق دارد مالیات بر ارزش افزوده را به قیمت کالاها و خدمات خود اضافه کند که این گواهی را دریافت کرده باشد. در صورتی که بدون داشتن این گواهی، مالیات بر ارزش افزوده از خریداران دریافت کند، مشمول جریمه خواهد شد.
برای دریافت این گواهی شرایط و مدارک ویژه ای مورد نیاز است که مهمترین آنها عبارتند از:
• کد اقتصادی
• کپی مدارک شناسایی مودی یا اعضا و سهامداران شرکت
• آگهی تاسیس شرکت و آگهی آخرین تغییرات در روزنامه رسمی
• آدرس دقیق پیمانکار و مدیر عامل به همراه کد پستی
• اطلاعات تماس
• اطلاعات بانکی
نحوه دریافت گواهی ارزش افزوده به این صورت است که اولا مودی باید دارای کد اقتصادی و پرونده مالیاتی باشد. سپس از طریق نام کاربری و رمز عبور اختصاصی خود (که در پیامک سازمان امور مالیاتی دریافت کرده)، وارد سامانه مالیات بر ارزش افزوده شود. درخواست خود را در این سامانه ثبت کرده و اطلاعات مورد نیاز را تکمیل نماید. بعد از ثبت درخواست راستی آزمایی جهت تایید هویت، آدرس و اطلاعات متقاضی انجام می گیرد. قسمتی از این فرآیند به صورت الکترونیکی و قسمتی توسط سازمان امور مالیاتی انجام می شود.
بعد از تایید اولیه، باید تمام اظهارنامه هایی که مودی مشمول مالیات بر ارزش افزوده بوده ارائه کند. بدهی های مالیاتی پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آنها تعیین گردد. در ادامه وضعیت درخواست توسط سازمان بررسی شده و در صورت صحت و تکمیل اطلاعات، گواهی صادر می گردد. متقاضیان باید به وضعیت اعتبار گواهی توجه داشته و قبل از انقضا برای تمدید آن اقدام نمایند.
ورود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده
همه صاحبان کسب و کار نام سامانه evat را شنیده اند. این سامانه زیرمجموعه ای از سامانه tax.gov.ir بوده که امور مربوط به مالیات بر ارزش افزوده از طریق آن انجام می گیرد.
در حال حاضر ورود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده به صورت دو مرحله ای انجام می شود. یعنی ابتدا نام کاربری و رمز عبوری که در پیامک سازمان امور مالیاتی دریافت کرده اید، وارد می کنید. سپس پیامکی شامل کد محرمانه 6 رقمی برای شماره موبایلی که ثبت کرده اید ارسال می شود. با وارد کردن این کد می توانید وارد داشبورد مالیاتی خود شوید. طبق توصیه سازمان امور مالیاتی به هیچ عنوان نباید نام کاربری، رمز عبور و کد محرمانه در اختیار دیگران قرار دهید.
اگر نام کاربری و رمز عبور خود را فراموش کرده اید می توانید گزینه «فراموشی کلمه عبور» را انتخاب کرده و با ارائه شماره ملی (برای اشخاص حقیقی) و شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)، رمز خود را مجددا از طریق پیامک دریافت نمایید.
لازم به ذکر است برای دسترسی به میز خدمات عملیات الکترونیک مالیاتی می توانید به پورتال رسمی سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس intamedia.ir مراجعه نمایید. در این صفحه به خدمات مالیاتی مختلف از جمله اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده و صدور گواهی مربوطه، درگاه ملی خدمات مالیاتی، خلاصه پرونده مالیاتی مودیان، ارائه شماره اقتصادی، استعلام بدهی مالیاتی و رسیدگی به اعتراضات مودیان مالیاتی دسترسی داشته باشید.
ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
یکی از وظایف مهم مودیان نظام مالیاتی، تکمیل و تسلیم اظهارنامه در مهلت مقرر است. در گذشته مودیان به صورت حضوری به اداره مالیات مراجعه کرده و با صرف زمان زیاد، این وظیفه قانونی را انجام می دادند. با پیشرفت تکنولوژی و وضع قوانین مناسب، انجام امور به صورت الکترونیکی و اینترنتی انجام می شود.
محاسبه و دریافت مالیات بر ارزش افزوده بر طبق اطلاعاتی است که مودی مالیاتی در اظهارنامه خود درج می کند. مطالبه این مالیات چهار بار در سال و به صورت فصلی انجام می گیرد. مهلت مقرر برای ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، 15 روز بعد از اتمام هر فصل است. به عنوان مثال مهلت تسلیم اظهارنامه مربوط به فصل بهار، تا 15 تیر همان سال است. اگر اظهارنامه در مهلت مقرر تکمیل و تسلیم نگردد، مشمول جریمه خواهد بود.
برای ارسال اظهارنامه مودی باید وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک یا سامانه evat شود. تکمیل اظهارنامه نیازمند اطلاعات دقیق از حسابداری واحد اقتصادی است. این اظهارنامه دارای صفحات متعدد است که باید به ترتیب تکمیل شوند.
در پایان میزان بدهی مالیاتی تعیین می گردد که مودی باید ظرف ده روز بعد از اعلام بدهی مالیاتی، آن را پرداخت کرده یا ترتیب پرداخت آن را تعیین نماید. در غیر این صورت پاسخی مبنی بر «عدم امکان صدور گواهی مالیاتی» از طریق سیستم صادر می گردد.
لازم به ذکر است طبق ماده 186 قانون مالیات های مستقیم اشخاص برای دریافت کارت بازرگانی یا پروانه کسب، باید گواهی تایید از سازمان امور مالیاتی ارائه گردد. این گواهی 3 ماه بعد از تاریخ صدور اعتبار دارد و صرفا برای مراجعی همچون اتاق های بازرگانی، اتاق های اصناف، اتاق های تعاون و سایر مراجع ذیصلاح که در اموری مانند صدور کارت بازرگانی یا جواز کسب دخالت دارند، قابل استناد می باشد. دقت نمایید که این گواهی به معنای مفاصاحساب مالیاتی نیست.
قانون مالیات بر ارزش افزوده
در این قسمت لازم است در مورد تاریخچه و قانون مالیات بر ارزش افزوده، در ایران و سایر کشورهای جهان صحبت کنیم. در این صورت اهمیت و مزایای آن بیشتر درک می شود.
موضوع مالیات ارزش افزوده برای اولین بار در سال 1918 و در کشور آلمان مطرح شد. در اواخر دهه 1950 منافع گسترده این نوع مالیات روشن شد و کشورهای مختلفی به آن روی آوردند. اما تا سال 1954 در هیچ کشوری به صورت رسمی به اجرا در نیامد. اجرای جامع و رسمی این نوع مالیات مربوط به سال 1965 در کشور برزیل است. به تدریج بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی از جمله دانمارک، بلژیک، هلند، آلمان و کشورهای آسیایی از جمله کره جنوبی، ژاپن، اندونزی و فیلیپین این نوع مالیات را در کشور خود اجرایی کردند. نرخ پایه در کشورهای مختلف متفاوت بوده و بین 5 تا 18 درصد نوسان داشته است. کالاهای مشمول یا دارای معافیت نیز متفاوت بوده اند. به عنوان مثال در برخی کشورها خدمات بیمه، پست، خدمات درمانی و امنیتی از مالیات بر ارزش افزوده معاف بوده اند.
در ایران لایحه مربوط به ارزش افزوده در سال 1336 به مجلس رفت اما به دلیل شرایط آن زمان تصویب نشد. در سال 1370 اجرای نظام مالیات ارزش افزوده از سوی صندوق بین المللی پول به ایران پیشنهاد شد. بررسی های متعددی روی این پیشنهاد صورت گرفت و در نهایت در سال 1385 اولین لایحه مالیات بر ارزش افزوده در مجلس تصویب شده و از سال 1387 اجرایی گشت.
طبق مصوبات اخیر نرخ پایه مالیات ارزش افزوده 10 درصد بوده و برای برخی کالاها مانند دخانیات، بنزین و نوشابه های گازدار بیشتر است. همچنین برخی کالاها مانند انواد کود، سم، نهال، محصولات کشاورزی فرآوری نشده، کتاب و مطبوعات، آرد نانوایی، قند، شکر، گوشت از پرداخت این مالیات معاف هستند.
پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مودی حتما باید در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی (tax.gov.ir) دارای پرونده الکترونیکی بوده و همچنین عضو سامانه مالیات بر ارزش افزوده (evat.ir) باشد. تمام امور مربوط به مالیات از جمله تکمیل و ارسال اظهارنامه، پرداخت یا تعیین ترتیب پرداخت، به صورت آنلاین و از طریق همین سامانه ها انجام می گیرد. با راه اندازی این سامانه های هوشمند، مراجعه حضوری مودیان به سازمان یا مراجعه کارشناسان مالیاتی به محل فعالیت اقتصادی مودیان تا حد بسیار زیادی کاهش یافته است.
مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده به سازمان مالیاتی:
مهلت مقرر برای ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، 15 روز بعد از پایان هر فصل است. مودیان باید در این فرصت اظهارنامه خود را به صورت دقیق ارسال دارند، در غیر این صورت مشمول جرایم مالیاتی و محرومیت از امتیازات اعتباری خواهند شد.
نکته مهمی که باید در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده لحاظ گردد، نرخ مالیات در سال های مختلف است. روند تغییرات این نرخ به شرح ذیل بوده است:
سال 1387 تا 1389: 3 درصد
سال 1390: 4 درصد
سال 1391: 5 درصد
سال 1392: 6 درصد
سال 1393 و 1394: 8 درصد
سال 1394 تا 1402: 9 درصد (به همین علت مالیات بر ارزش افزوده به مالیات 9 درصد شهرت یافته است.)
سال 1403: 10 درصد
به عنوان مثال اگر کالایی در سال 1394 با پرداخت 8 درصد مالیات بر ارزش افزوده خریداری شده و در سال 1403 به فروش می رسد، هنگام فروش باید 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده از مشتری دریافت گردد. بنابراین مودیان باید جهت پرداخت مالیات ضمن توجه به دوره فراخوان مشمولیت، از نرخ از هر سال مطلع باشند. برای کسب اطلاعات دقیق حتما با موسسات حقوقی و مشاوران مالیاتی تماس بگیرید.
استعلام ارزش افزوده
همان طور که در قسمت های قبل عنوان شد، مالیات بر ارزش افزوده در مراحل مختلف تولید و توزیع توسط واسطه های اقتصادی (شامل تمام خریداران) پرداخت می گردد. تنها فروشنده ای حق دارد از خریدار کالا و خدمات خود مالیات ارزش افزوده دریافت دارد که دارای گواهی ارزش افزوده باشد. این گواهی مجوزی است که برای مودیان، تحت شرایط خاصی اعطا می گردد. توضیحات مفصل و نحوه دریافت این گواهی در قسمت های قبل مقاله تشریح شد.
حال زمانی که خریدار می خواهد کالا یا خدماتی را از فروشنده ای خریداری نموده یا معاوضه نماید باید از وجود چنین گواهی اطمینان حاصل کند. بنابراین باید برای استعلام ارزش افزوده اقدام نماید. برای این منظور باید وارد سامانه evat.ir شده و سپس روی گزینه «بررسی ثبت نام مودیان مالیات بر ارزش افزوده»، کلیک نماید. در صفحه ای که باز می شود می توان بر اساس عنوان مودی، شناسه ملی، شماره ملی، شماره اقتصادی قدیم، شماره ثبت، شماره اقتصادی جدید یا شماره ثبت، وضعیت مودی را استعلام نماید.
نکته مهم دیگری که لازم است در این قسمت آموزش دهیم، نحوه استعلام مودیان فاقد اعتبار است. سازمان امور مالیاتی لیستی را تحت عنوان «فهرست مودیان ثبت نام شده فاقد اعتبار به دلیل صدور صورتحساب غیر واقعی» منتشر نموده و به صورت مرتب بروزرسانی می کند. هدف از این اقدام عبارت است از:
• جلوگیری از سوء استفاده اشخاصی است که فاکتورهای صوری صادر می کنند؛
• جلوگیری از تضییع حقوق مودیان محترم.
برای دسترسی به این لیست باید در صفحه اصلی سامانه evat.ir بر روی گزینه مربوطه کلیک نمایید. بعد از مطالعه توضیحات اولیه، گزینه «مطالعه شد. گذر از این مرحله» را کلیک نموده و در صفحه ای که باز می شود بر اساس شناسه ملی، شرکت های فاقد اعتبار را استعلام کنید.
مشاهده اظهارنامه ارزش افزوده
بسیاری مواقع حسابداران یا مدیران شرکت تمایل دارند که پرینت اظهارنامه های خود را در مدارک شرکت بایگانی نمایند. تمام اظهارنامه های ارسالی در داشبورد مالیاتی موجود و در هر زمان قابل دسترس هستند. برای اینکه مودی بتواند اظهارنامه های ارسالی پیشین خود را مشاهده نماید باید به این صورت عمل کند:
• ابتدا باید از طریق نام کاربری و رمز عبوری که از طریق پیامک سازمان امور مالیاتی دریافت کرده، وارد داشبورد مالیاتی خود شود. (در سامانه my.tax.gov.ir)
• سپس در سمت چپ صفحه، گزینه ورود به سامانه ارزش افزوده را کلیک نماید.
• در منوی سمت راست صفحه ای که باز می شود، گزینه «مشاهده اظهارنامه ها» را کلیک کند.
• در صفحه جدید با وارد کردن شماره دوره و سال مالی و انتخاب عبارت «نمایش»، اطلاعات اظهارنامه ارسالی را مشاهده خواهد کرد.
• این اظهارنامه قابلیت چاپ نیز دارد.
همچنین برای اطلاع از بدهی مالیاتی می تواند در همین صفحه در منوی سمت راست گزینه «درخواست ها» و سپس «استعلام بدهی مالیاتی» را کلیک نماید.
سوالات متداول ارزش افزوده
ارزش افزوده چگونه محاسبه می شود؟
به لحاظ حسابداری روش های مختلفی برای محاسبه ارزش افزوده وجود دارد از جمله روش تجمعی مستقیم، تجمعی غیر مستقیم، تفریقی مستقیم و تفریقی غیر مستقیم. طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده، این مالیات بر اساس اختلاف بین قیمت خرید و فروش محاسبه می گردد.
فرق ارزش افزوده و معاملات فصلی چیست؟
یکی از اصطلاحات جدید مالیاتی که برخی آن را با VAT یکسان می پندارند، صورت معاملات فصلی است. این صورت شامل فهرست معاملاتی است که هر سه ماه یکبار برای سامانه مودیان ارسال می گردد. هدف از اجرای این طرح شفاف سازی بیشتر امور مالیاتی، در راستای طرح تحول نظام مالیاتی است. علاوه بر تفاوت ماهوی بین اظهارنامه ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی چند تفاوت شکلی و عملیاتی آن عبارتند از:
• برای ارسال صورت معاملات 45 روز بعد از پایان فصل فرصت تعیین شده اما برای اظهارنامه ارزش افزوده 15 روز؛
• در ازای ارسال صورت معاملات فصلی، بر خلاف اظهارنامه ارزش افزوده، هیچ گونه مطالبه مالیاتی صورت نمی گیرد؛
• مرجع قانونی صورت معاملات فصلی قانون مالیات های مستقیم و مرجع قانونی ارزش افزوده قانون مالیات های غیر مستقیم است.
10 درصد ارزش افزوده شامل چیست؟
نرخ استاندارد مالیات بر ارزش افزوده در سال 1403 از 9% به 10% افزایش یافته که 7% متعلق به دولت و 3% متعلق به شهرداری ها و دهیاری ها است. بنابراین برای اغلب کالاهای مشمول این نوع مالیات، هنگام فروش 10 درصد مبلغ کالا به عنوان VAT از خریدار مطالبه می گردد. به عنوان مثال اگر کالایی 100 هزار ریال است، 10 درصد به آن اضافه شده و به قیمت 110 هزار ریال فروخته می شود. این تفکیک قیمت باید روی بسته بندی کالا یا فاکتور فروش قید گردد. توجه کنید نرخ بعضی کالاهای خاص کمتر یا بیشتر است.
تمدید مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده تابستان ۱۴۰۳:
در پی ابهامات و سوالات متعدد مودیان مالیاتی در خصوص مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان ۱۴۰۳، سازمان امور مالیاتی کشور با انتشار پیشنویس بخشنامه شماره ۳۶۶۹۲، رویه جدیدی را در این خصوص اتخاذ کرده است.
در این مقاله، به بررسی بخشنامه مهلت تسلیم (اصلاح، تکمیل و استرداد) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان سال ۱۴۰۳ خواهیم پرداخت و ضمن تبیین مفاد این بخشنامه، به سوالات متداول در این زمینه پاسخ خواهیم داد.
بخشنامه مهلت تسلیم اظهارنامه: نگاهی دقیق
همانطور که در بخشنامه مذکور آمده است، با توجه به مهلت قانونی واکنش خریداران به صورتحسابهای صادره در سامانه مودیان و همچنین با در نظر گرفتن مقررات قوانین مرتبط، ادارات مالیاتی موظف شدهاند تا برای مودیانی که تا تاریخ 1403/08/29 نسبت به ارسال (اصلاح، تکمیل و استرداد) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان اقدام نمایند، جریمههای خاصی را ببخشند.
مهمترین نکات قابل توجه در این بخشنامه ارزش افزوده تابستان ۱۴۰۳:
پیشنویس بخشنامه:
لازم به ذکر است که بخشنامه مذکور هنوز به صورت رسمی ابلاغ نشده و در مرحله پیشنویس قرار دارد. با این حال، با توجه به اهمیت موضوع و انتشار این پیشنویس، انتظار میرود که بخشنامه نهایی با تغییرات جزئی یا بدون تغییر، به زودی ابلاغ شود.
مهلت تسلیم:
آخرین مهلت برای ارسال، اصلاح، تکمیل و استرداد اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان سال ۱۴۰۳، روز سه شنبه مورخ 1403/08/29 تعیین شده است.
بخشودگی جریمه:
برای مودیانی که در مهلت مقرر اقدام به ارسال اظهارنامه نمایند، جریمه موضوع بند (ب) ماده 36 قانون مالیات بر ارزش افزوده دوره مذکور تا مبلغ مالیات و عوارض ابرازی در اظهارنامه ارسالی و همچنین جریمه ماده 37 قانون مذکور نسبت به تاخیر در پرداخت مالیات متعلق تا تاریخ یاد شده مورد بخشودگی قرار خواهد گرفت.
سامانه مودیان:
برای ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تابستان ۱۴۰۳، مودیان باید از طریق سامانه مودیان اقدام نمایند.
دلایل صدور بخشنامه ارزش افزوده تابستان۱۴۰۳
صدور این بخشنامه دلایل متعددی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
پیچیدگیهای سامانه مودیان:
با توجه به اینکه سامانه مودیان یک سامانه جدید و پیچیده است، ممکن است برخی از مودیان در فرآیند ثبت اطلاعات و ارسال اظهارنامه با مشکلاتی مواجه شوند.
مهلت قانونی واکنش خریداران:
مهلت قانونی واکنش خریداران به صورتحسابهای صادره، ممکن است بر دقت و صحت اطلاعات مندرج در اظهارنامه تاثیرگذار باشد.
تسهیل امور مودیان:
هدف اصلی از صدور این بخشنامه، تسهیل امور مودیان و کاهش بار مالیاتی بر آنها است.
"نتیجهگیری"
بخشنامه مهلت تسلیم (اصلاح، تکمیل و استرداد) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان سال ۱۴۰۳، گامی مثبت در جهت تسهیل امور مودیان و کاهش بار مالیاتی بر آنها است. با این حال، مودیان باید توجه داشته باشند که رعایت دقیق مقررات مالیاتی و ارسال اظهارنامه در موعد مقرر، از اهمیت بالایی برخوردار است.
**جمعبندی:**
با توجه به تمدید مهلت و بخشودگی جرایم، مودیان مالیاتی فرصت مناسبی برای ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان ۱۴۰۳ دارند. توصیه میشود که مودیان با برنامهریزی دقیق و استفاده از سامانه مودیان، نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه خود در موعد مقرر اقدام نمایند.
سوالات متداول ارزش افزوده تابستان۱۴۰۳
1. منظور از اصلاح، تکمیل و استرداد اظهارنامه چیست؟
اصلاح: در صورتی که در اظهارنامه اولیه اشتباهی رخ داده باشد، مودی میتواند نسبت به اصلاح آن اقدام نماید.
تکمیل: در صورتی که برخی از اطلاعات در اظهارنامه اولیه ذکر نشده باشد، مودی میتواند نسبت به تکمیل آن اقدام نماید.
استرداد: در صورتی که مودی بخواهد اظهارنامه قبلی خود را لغو کند و اظهارنامه جدیدی ارسال نماید، میتواند نسبت به استرداد اظهارنامه قبلی اقدام نماید.
2. آیا این بخشودگی شامل همه مودیان میشود؟
خیر، این بخشودگی تنها شامل مودیانی میشود که تا تاریخ 1403/08/29 نسبت به ارسال (اصلاح، تکمیل و استرداد) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان اقدام نمایند.
3. جریمههای دیگری که ممکن است به مودیان تعلق گیرد چیست؟
علاوه بر جریمههای موضوع بند (ب) ماده 36 و ماده 37 قانون مالیات بر ارزش افزوده، ممکن است جریمههای دیگری نیز به مودیان تعلق گیرد که مشمول بخشودگی این بخشنامه نمیشوند.
4. چه مدارکی برای استفاده از این بخشودگی لازم است؟
برای استفاده از این بخشودگی، مودی باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را در مهلت مقرر ارسال نماید و سایر مدارک مورد نیاز را مطابق با دستورالعملهای سازمان امور مالیاتی ارائه دهد.
5-چگونه میتوان از سامانه مودیان استفاده کرد؟
برای آموزش استفاده از سامانه مودیان، میتوانید به راهنماهای موجود در سامانه مراجعه کرده یا با پشتیبانی سامانه تماس بگیرید.
6-آیا میتوان اظهارنامه ارزش افزوده تابستان ۱۴۰۳را به صورت دستی ارسال کرد؟
خیر، ارسال اظهارنامه صرفاً از طریق سامانه مودیان امکانپذیر است.
7-چه کسانی مشمول این بخشودگی میشوند؟
کلیه مودیانی که تا تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ نسبت به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره تابستان ۱۴۰۳ از طریق سامانه مودیان اقدام نمایند، مشمول بخشودگی جرایم مذکور خواهند شد.
**سوالات خود را در خصوص این موضوع در بخش نظرات مطرح نمایید.**
**لطفا توجه داشته باشید که این مقاله بر اساس اطلاعات موجود تا تاریخ نگارش تهیه شده است و ممکن است با تغییرات قوانین و مقررات، اطلاعات آن نیز تغییر کند.**
**آیا مایلید در مورد بخش خاصی از این موضوع بیشتر بدانید؟**
مقالات پیشنهادی مرتبط :
شرکت معتمد مالیاتی چیست و لیست شر کتهای معتمد